måndag, maj 28, 2007

Linda Skugge skriver mat

Linda la trots allt inte ner bloggandet helt. För er som gillar henne kan jag tipsa om att hon fortfarande bloggar, men denna gång handlar det om mat i nätversionen av tidningen Mama. För er som inte gillar henne kan jag... well... Hon bloggar om mat i alla fall. I dag, den 28:e maj, tipsar hon i alla fall om ett recept på rabarberpaj som verkar helt otroligt underbart gott.

Så så är det.

Här kommer i alla fall receptet:

Knäckig rabarberpaj

Sätt ugnen på 175 grader

Det här behöver du:

500 gram rabarber
Socker
150 gram smör
½ dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2.2 (!) dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Skär rabarbern i bitar och lägg i botten av en pajform, strö över lite socker. Smält smöret och tillsätt sirap och grädde. Vispa ihop och ta av kastrullen från plattan.

Mjöl, havregryn, bakpulver och 2 dl socker blandas i en skål. Mixa allt tillsammans i kastrullen med sirapsblandningen och häll sedan allt över rabarbern i formen. Grädda i 25-30 minuter.

Tack för det, Linda!

Test av Risifrutti Drink-it, Hallon-Vanilj

Idag kom plötsligt en moped åkandes mot mig och Maria. Vi sken båda upp eftersom mopeden var en söt liten sak med ett kylskåp på sidan av. Ja, det låter konstigt men det var så, jag lovar! Kylskåpet hade formen av en flaska och såg exakt ut som Risifruttiflaskan nedan, fast bara mycket större! Resten av moppen och till och med hjälmen gick i samma färger. Mycket festligt! Vi fick två flaskor var av den snälla och glada tjejen som körde moppen.

Efter ett hårt seminarium öppnade vi våra flaskor och såg fram emot ett litet smakprov av något nytt och spännande. Drycken levde dock inte upp till våra förväntningar. Jag citerar nedan Maria:

[...] som att dricka toapapper. Parfymerat, uppblött toapapper.

Jag vill väl kanske inte vara så hård, men jag håller delvis med Maria. Min reaktion var snarare att det smakade uppblött ris som, utan att lyckas, var menat att smaka som Yoggi Yalla Drickyoghurt, producerad av Arla Foods.

Slutsatsen blir: Det funkar inte som grötigt, kallt ris och det funkar inte som kallt drickbart ris.

Fin flaska dock!

Vintips



Gott vin till grillen!

Venus Riesling 2006 (nr 5953). Enligt systembolagets hemsida har vinet en ungdomlig, lätt aromatisk doft, inslag av gröna äpplen, jäst och citrus och smakar torrt, något aromatiskt, syrligt vin, inslag av gröna äpplen och citrus. Det var lätt och gott och kostade 69 kronor för en liter. Jag är ju inget vinproffs direkt, men jag tycker helt klart att det var prisvärt och det kommer garanterat få komma med på fler grillfester. Eftersom det är en stor flaska passar det alldeles utmärkt att dela med andra. Annars kan man spara det som blir över eftersom flaskan även är utrustad med skruvkork!




Pasta

Såhär kan man göra om man vill få en tråkig måltid att bli rolig :) Det var en favorit när jag var liten, andra populära motiv var segelbåtar och hjärtan... Fortfarande kan jag tycka att det blir lite roligare att äta faktiskt.



En annan sak jag funderat på angående spagetti och pasta i allmänhet är: Det borde rimligtvis vara ungefär samma recept till all vanlig pasta som säljs i handeln... Hur kommer det sig att det smakar så olika?

Ingen god röra

Jag tänkte bara säga att till helgens grillning gjorde jag en variant av förra helgens röra. Det blev inte gott.... Variationen bestod i att jag istället för gurka hade vattenmelon i den och trots att jag försökte fixa till det med både lime och chilipeppar funkade det inte... Inte för mig iallafall, vissa hivade i sig den med sked...

Jag ville bara säga det här utifall någon annan skulle vara sugen på att prova... Finns massor med recept med just den här kombinationen i cirkulation nu. Så det här är en varning! Blanda inte vitlök och vattenmelon. OM någon mot all förmodan skulle ha fått till en sådan här kombination på ett bra sätt, får de gärna meddela mig om hur :)

fredag, maj 25, 2007

Vilken godisprofil är du?




Jag är en lakritsoman vilket verkar vara ganska ovanligt... bara 2,3 % av övriga testare hör till samma kategori. Beskrivningen är faktiskt ibland verkligt träffande. Mitt godisbeteende säger att jag gärna bjuder på mitt godis (iallafall lite), att jag inte har några problem med att spara till senare (inte alls), att jag oftast väljer samma godis ( ingen tvekan, varför välja nåt annat än det goda?), att jag äter lite när som helst (men inte hur mycket som helst) och tydligen väntar jag med det godaste till sist (ska sanningen fram är ju allt i min påse gott, men jag försöker ändå balansera lite så man inte äter allt av samma sort på en gång).

Förutom den här viktiga informationen som faktiskt stämmer ganska bra får jag reda på att om jag var ett instrument skulle jag vara en harpa, om jag var ett djur skulle jag vara en struts (.......), min fritidspersonlighet representeras tydligen av en clown, om jag var en grönsak vore jag en gurka (jessica tyck om mig ändå!), min huvudpersonlighet är en cykehjälm (?) och min yrkespersonlighet är en hammare...

Det här sista är jag kanske lite mer tveksam till, men klart är att de flesta lakritsomaner är storasyskon och vem om inte en äkta lakritsoman skulle döpa sin katt till Lakrits?

onsdag, maj 23, 2007

Jag ska måla hela världen lilla mamma

På söndag är det Mors Dag! Egentligen brukar vi inte fira det så mycket, men i år ska mamma få en present!



Röda Korset kör nu en kampanj som heter Rädda Mammorna! Kvinnor, och speciellt mammor, är på många sätt särskilt utsatta i dagens krig och konflikter och därför är det extra viktigt att de får rätt hjälp och stöd. Genom Röda Korsets kampanj kan vem som helst hjälpa till att skänka pengar! Och jag ser inte någon ursäkt för någon att slippa undan eftersom den lägsta summan är 25 kronor och det har även den allra pankaste råd med! Så det så!

Min favoritdel av kampanjen är Måla Hela Världen För Mammorna där man får köpa färg för att färglägga ett valfritt område på kartan. Det är en otroligt väluttänkt idé tycker jag och den passar alldeles utmärkt nu till Mors Dag. Istället för att köpa en massa krafs vill jag uppmana alla att måla en liten bit av världen och göra den lite bättre för många fler!



Grattis Mamma!

Min torsksoppa

Flera gånger när jag försökt laga soppa så slutar det med nån blaskig sörja som jag i slutändan snör i slasken. Men den här gången blev det annorlunda. Soppan blev god :-)

Rotade igenom kylen efter ingredienser och det blev en del att stoppa i kastrullen. Mitt motto brukar vara man tager vad man haver!



Ingredienser:
- Torsk (torsk o torsk, enligt Eldorado är de det iaf)
- Purjolök
- Chilifrukt - inte mkt
- Lök
- Morötter
- Buljongtärning (hade inte fisk så jag tog köttbuljong- sak samma)
- Dill

Tinade "torsken", hackade/strimlade grönsakerna. Fräste grönsakerna och tillsatte sen vatten och 2 buljongtärningar. Kokade upp vattnet och lät det små puttra på innan jag satte ner fisken som jag skurit i större bitar, typ tärningar. Kryddade med dill och lite peppar.

Varning varning för att sätta för mkt chili, det gjorde jag och soppan blev liiiite för stark men i övrigt blev den jättegod :-)

Fusk-bearnaise

Syster Åsa brukar göra en sås som hon kallar fusk-bea. Den är enkel och framförallt supergod :)

Jag är ingen följa-recept-person så jag vet inte riktigt hur mkt av varje man ska ha i, men jag får försöka gissa :)

Koka upp en halv buljongtärning i lite vatten. Rör ner en burk creme fraiche och krydda sedan med en massa dragon. Klart!

Superduper gott till kött och då framförallt grillat kött :)

tisdag, maj 22, 2007

Grahamsbullar med fil

Jag blev lite less på "köpebrö" och tyckte att det var dags att åstadkomma något eget som ändå inte enbart består av vetemjöl. Efter en del letande efter något trevlig recept så fastnade jag för ett recept på Arlas hemsida: "Grahamsbullar med fil". Men eftersom jag som alla andra här på bloggen är lite miljöskadad och inte följer recept till 100 % så slängde jag även i lite extra grejor som ni ser nedan och så gjorde jag bara en halv sats.

Ingredienser, ca 40 st
100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 15 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl


Marielles additional ingredients till ½ sats:
ca ½ dl linfrö

ca 2 msk brödsirap

Smula sönder jästen direkt i degbunken (eller blanda med mjölet och saltet om du använder torrjäst). Smält smöret i en kastrull, tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader (torrjäst = 45-50 grader). Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl, största delen av vetemjölet, linfrö och sirap. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.


Arbeta därefter ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Här behövdes det ganska mycket mjöl enligt mig... Dela degen i 4 delar och rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.

Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. Vill man kan man göra som min mamma brukar göra ibland - pensla bullarna med lite "sirapsvatten" medan de är varma. (Tror alla förstod vad jag menade - annars får man fråga) De smakade i alla fall bra med lite ost och ett glas mjölk :)

Wasa Runda Kanel


Man skulle ju kunna tycka att om man ska gå upp tidigt på morgonen så sitter man inte uppe klockan tolv på natten (jag var hungrig!). Man skulle också kunna tycka att man inte heller ska äta klockan tolv på natten eftersom matsmältningen inte riktigt är på topp under natten (jag var hungrig!). Om man ska dra det ytterligare så kan man ju säga att det kanske inte är så bra att äta något som smakar socker om man nu ska äta något -(jag var hungrig! och dessutom säger de att det är ganska nyttigt iallafall...)

Trots allt detta måste jag ändå påstå att Wasas Runda Kanel är jättegoda! Särskilt med en skiva ost på. Och jag tycker iallafall att det passar bra som mellanmål, åtminstone ibland... Ni som förstår er på hur man läser en innehållsförteckning kan ju kolla in den på länken ovanför och sedan berätta för mig exakt hur onyttiga de här är... Jag vill iallafall tacka Olles mamma som introducerade dem för mig!

måndag, maj 21, 2007

Muffinsmix

Ikväll har jag bakat muffins i alla smaker, storlekar och former. Basen till smeten är Inez Sockerkaka.



Miniminimuffins

Ta dubbla knäckformar och fyll ungefär till hälften med smet. Jag gjorde fyra stycken med den vanliga smeten, fyra stycken smaksatta med kakao och fyra stycken med både kakao och lite chili.



Tigermuffins med banan och chili

Helt vanliga muffins i vanliga muffinsformar. Grunden är den vanliga smeten smaksatt med en mosad banan. Tigerinslaget består av kakaosmet med chili som ringlas över muffinsformarna.



Äggformade muffins

Jag såg den här jätteroliga idén på en muffinsblogg igår och bestämde mig genast för att det här måste man prova! Egentligen hade jag tänkt att det skulle bli ett sommarprojekt, men jag var helt enkelt tvungen att testa redan nu... Ett tips på förhand om du också vill göra det här - se till att ha mycket tid och tålamod! Hade jag undersökt saken nogrannare hade jag upptäckt att det faktiskt fanns instruktioner till hur man går tillväga, men eftersom jag nu inte upptäckte dem kan jag ju skryta med att det här är min helt egna metod :) Det hade kanske underlättat dock om jag läst på lite innan... Iallafall, gör såhär:


  • Picka ett litet hål i toppen av ett ägg, jag använde den spetsiga sidan men har ingen aning om om det spelar någon roll eller inte...
  • Förstora hålet försiktigt
  • Töm ut ägget, åtminstone två stycken hela ägg behövs till smeten så det kan ju vara idé att spara dem. Jag hade gamla ägg över, var därför jag lyckades testa hela sju äggmuffins!
  • Skölj noggrant ur äggskalen
  • Fyll äggen, men inte mer än till hälften... Det är här det blir ganska pilligt, jag fick nog lika mycket smet utanför skalet som inuti. Jag använde mig helt enkelt av en vanlig tesked efter att ha testat men dhfjd idén om en tratt. Möjligtvis skulle en spritspåse fungera bättre.
  • Jag testade mig fram till när jag skulle ta ut dem ur ugnen, men tyvärr glömde jag titta på klockan så jag vet inte hur länge de var inne.
  • I originalreceptet tipsade de om att skölja ur skalen med lite olja innan man fyllde dem med smet och det tror jag är en jättebra idé! Det fungerade ju iofs ganska bra utan också, men varför inte förenkla för sig själv om man kan!
  • Hade det varit påsk nu hade jag absolut petat ner en klyfta konserverad mandarin eller nektarin eller liknande för att få ett ägg med gula :)
Ett fel som jag alltid alltid alltid gör när jag gör muffins är att fylla formarna för mycket. Det spelar tydligen ingen roll om det är stora muffinsformar, knäckformar eller äggskal. Det svämmar alltid över! Så mitt viktigaste råd till er är - inte mer än halva formen med smet!

Mängden på smaksättning är helt upp till var och en. Jag tror på att prova sig fram där.

Inez Sockerkaka

Det här är ett släktrecept på sockerkaka. Det är gott att göra en vanlig kaka på eller muffins om man vill det.

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl kokad mjölk

Vispa ägg och socker poröst
Blanda ihop med resten av ingredienserna och grädda i en sockerkaksform 35-40 minuter i 200 grader.

söndag, maj 20, 2007

Fetaoströra

Ännu ett tillbehör till grillningen var en röra med en vanlig tsatziki som bas. Yoghurt, gurka och vitlök, mängd efter egen smak. När allt det var sammanställt smulade jag ner lite (eller ganska mycket) fetaost i röran. Det blev sjukt gott!


Inspirationen kommer från vårt favoritfik som tyvärr inte längre finns med oss; Tinells. Det finns ett recept på fetaoströra i deras kokbok som jag inte tittat på när jag gjorde den här, men jag antar att de påminner ganska mycket om varandra. På Tinells hade de den i både bakad potatis och på macka.

Jag använde Milkos nya Turkiska Yoghurt på ½litersförpackning, mycket smidig! God också...

Björnakaka


Den här mjuka kakan är en av mina favoriter och när jag nu äntligen återfunnit receptet så tänkte jag dela med mig av det. Kakan har fått namn efter ett samhälle i Öviks kommun som heter Björna och jag vill gärna tro att det var en riktig bulltant som kom på det. Det tackar vi i alla fall för!


Kaka:
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
75 g smält smör

Fyllning:
50 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

How to do it:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och rör sedan ned mjölblandningen och smöret i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 min. Se till att kolla med sticka för här finns nämligen skilda bud - vissa säger 45 min medan andra säger 30 min. Min ugn/form tror däremot mer på 45min-budet...

Dela sedan kakan och när den svalnat så är det dags att breda på fyllningen i mitten (den ska bara röras ihop utan större krusiduller). Vill man lyxa till det kan man sikta florsocker över vid servering!

Marias chiliräkor

Färsk hackad chili
Olivolja
Vitlök
Citronsaft att pressa över
Räkor

Hacka chilin och pressa vitlök. Blanda och hetta upp tillsammans med olivoljan i en stekpanna. Lägg i räkorna en kort stund, så de blir ljumna men inte sega. Pressa lite citronsaft över räkorna innan servering.

Grillad zucchini och fetaost



Med anledning av gårdagens grillning gjorde jag detta tilltugg. Det var mycket enkelt och består av 1. zucchini och 2. fetaost.

Som synes på bilden skivar man både zucchini och fetaost och klämmer ihop dem med en skiva zucchini på varje sida om fetaosten. Jag penslade allting med balsamvinäger den här gången, men i andra fall brukar jag använda lite soja och olivolja, eller bara olivolja. Det kan varieras i oändlighet, det kanske till och med skulle vara gott med honung, det söta mot det salta... Lite tabasco? Sen använder jag min salt- och pepparkvarn och kör några varv.

Jag satte ihop dem med tandpetare men jag tror att det enklaste vore att köra dem i ett litet halster. Kom ihåg att man ska grilla zucchini ganska rejält så den blir nästan helt mjuk. De tjänar på att serveras varma.

lördag, maj 19, 2007

Grillväder?

Vi ska grilla hamburgare ikväll! På paketet med färdigblandade och formade hamburgare (observera: inte frysta och förstekta) från Ica satt detta meddelande som jag tyckte kunde vara roligt att dela med sig av. Jag hoppas jag inte förstör något för Ica eller så nu.... Men vem som helst kan ju gå till köttdisken och läsa det här:

100% GRILL
Grillkväll?
Kolla SMHI Grillväder - gratis testperiod!
Skicka SMS till 72672
Skriv Grill (mellanslag) din kommun

Ta gärna med ICAs nya grillfolder hem. Ännu mer mat med glöd hittar du på http://www.ica.se/ (Det här stod också så jag tog med det som en liten kompensation till ICA)

Kyckling i lergryta

Nu är det dags att leta fram den gamla hederliga lergrytan igen! Under mina efterforskningar på nätet angående instruktioner har jag upptäckt att lergrytan gått ur modet för länge sedan och nu ses som ett 70- eller 80-talsfenomen... Därför tänkte jag nu slå ett slag för detta sätt att laga mat på! Ett slags lergryterevival alltså! Lergrytan är en enkel väg till lättare matlagning. Maten blir saftig och inget fett behöver tillsättas vid tillagningen, dessutom kan recepten varieras i oändlighet! Man kan till och med baka bröd i dem. Gott OCH nyttigt!

Så, damma nu av er mors eller mormors lergryta, eller gå och införskaffa er alldeles egna gryta, exempelvis här.

Jag brukar göra kyckling i lergrytan. Exempel på vad jag brukar lägga i grytan (det beror helt på hur mycket som får plats) kommer här:

Börja med att lägga grytan i blöt i ca 15 minuter.

1 hel kyckling delas i lårdelar och bröstdelar
1 gul lök delas i klyftor
4-6 soltorkade tomater
1 morot hackas i mindre bitar
1 palsternacka
2 tomater delas i klyftor, det går även bra att använda coctailtomater
½ paprika delas i mindre bitar
2 potatisar skalas och delas i klyftor
Valfria oliver efter smak
Krossa 4 vitlöksklyftor med knivbladet
3 lagerblad
3 dl vatten

Kryddor efter smak, exempelvis salt, peppar, timjan osv.

Salta och peppra kycklingdelarna. Varva kycklingen med de övriga ingredienserna i grytan. Häll på vattnet. Lägg på locket. Sätt in grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader och låt stå inne i ca 1 ½ timme.

Häll av skyn och koka en god sås på den! Mat-Tina (!) har ett bra recept som går snabbt att göra:

Häll lite olivolja i en kastrull och och bryn ½ msk tomatpuré. Häll ner skyn från grytan och låt allt koka upp. Mixa såsen med en mixerstav tillsammans med 1 ½ msk philadelphiaost. Smaksätt med salt och peppar efter smak, lite citronsaft och en nypa socker.
Yummy in the tummy, än en gång!

En vacker dag ska jag prova att göra bröd i my darling lergrytan.

ST-receptförtydliganden

Det är trevligt att se att besökarantalen travar stadigt uppåt i en snabbare takt än vanligt idag. Och att det verkar vara så många som hittar hit trots att det blev feltryck i tidningen och delar av adressen försvann...

Eftersom vi improviserade lite när vi lagade rätterna till reportaget tänkte jag förtydliga en del saker här:

  • I originalreceptet till glassbomben använde vi köpt mangosorbet. I den här versionen använde vi en hemmagjord variant.
  • Det här gjorde vi egentligen inte den här gången, men jag och Emma-Sara kom överens om att det blir godare om man tar ca 1 tsk cayennepeppar istället för bara några kryddmått till Västerbottenoliverna.
  • Till den inbakade sparrisen använde vi förutom smördeg; parmaskinka och getost.

De ordentliga recepten finns ju självklart i tidningen :) Men för er andra som bara läser bloggen...

Mungbönorna goes public!

Nu är det officiellt...!

I dagens ST, dvs Sundsvalls Tidning, publicerades ett reportage om Mungbönorna och vi har nervöst väntat i över en vecka på att få se hur det skulle bli. Vad skulle hon skriva, hur töntigt skulle det låta, hur hemska blev närbilderna egentligen och gillade hon verkligen maten?

Frågorna var många men nu vet vi - och det var inte så farligt!

3,5 timmars matlagning och surr tillsammans med ST utmynnade i en rätt trevlig artikel men framförallt en massa god mat! För den som är intresserad så kommer recepten till plockbordet att läggas in här under. För tillfället är det några som saknas, men håll ut - de kommer!


Minipizza
Inbakad sparris
Västerbottenspaj
Västerbottenoliver
Chiliräkor

Hummus
Foccacia
Grovt mörkt frukostbröd

Glassbomb med choklad och mango
Maffiga muffins

Ostfrallisarna testas!

Nu har jag prövat Cias recept på ostfrallor!

De var superenkla att göra, få ingredienser, och lättknådad deg. Det tog dock ganska lång tid för dem att jäsa. De smakade i allafall jättegott och kommer antagligen tillagas många gånger framöver...

så här såg mina frallor ut:






// Jessica

Hummus

2 vitlöksklyftor
1 burk kikärtor, ca 300g
1 msk citronsaft
1 tsk finhackad färsk chili eller 1 msk rökt chili (chipotle)
1 msk tahini (kan uteslutas)
2 tsk spiskummin
svartpeppar
olivolja
salt

Skala vitlöken, hacka chili och krossa spiskummin i en mortel.
Mixa tillsammans med kikärtorna och citronsaften.
Smaksätt med salt, ringla över olivolja och peppra lätt.

Hur kom du hit?

Jag har länge tänkt att jag skulle göra något sånt här, men inte riktigt kommit mig för. Idag har jag både tid och en extra bra anledning att göra det. Så:

Hur kom du till Mungbönorna?


Hur kom du hit?

Känner någon av bönorna
Länk från annan blogg
Läste om det i tidningen
Tips från någon
Google el. liknande
Annat
Free polls from Pollhost.com

Foccacia

1 bakplåtstort bröd
Ugn 225 grader

25 g jäst
3 ½ dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
olivolja till pensling
ca 20 oliver, svarta eller gröna
soltorkade tomater, hackade
1-2 tsk havssalt

Dela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med vattnet, olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter.

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Platta ut den på en plåt täckt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla eller droppa över olivoljan. Tryck ner oliver och de soltorkade tomaterna i degen. Strö över havssaltet och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Låt brödet svalna på galler innan servering.
Skär i lagom stora fyrkanter.

torsdag, maj 17, 2007

Minipizza

På grund av en krånglande kamera blev det inte några foton tagna på minipizzorna vi gjorde till reportaget i ST.

Det blev gott och såg gott ut också. Gör såhär:

  • Använd den enkla pizzadegen som tar tre minuter att svänga ihop
  • Kavla ut små runda bottnar
  • Bred på delikatesskryddad tomatpuré
  • Strö över skinka, vi använde parmaskinka
  • Lite soltorkade tomater
  • Och toppa med mozarella och oregano

Servera gärna en god sallad till! Vi serverade pizzorna som en del av en buffé men om man gör flera och kanske varierar innehållet lite, eller helt enkelt gör en enda stor, kan man med största säkerhet äta sig mätt på bara pizza också!

Cecilias Fikastunder



Jag har fått ännu en receptbok i present! Cecilias Fikastunder heter den och det är ju väldigt passande med tanke på mitt namn och ett visst intresse för fika...

Det fanns massor med gott, men inte bara kakor och sådant utan även en hel del mellanmål och smårätter. Jag vill gärna bjuda på en fikastund, men på grund av några hektiska veckor nu på slutet av terminen och den förestående flytten så får jag kanske göra en officiell inbjudan till alla bönor: Kom på fika i Stockholm!

tisdag, maj 15, 2007

Vuxen?

Eftersom en av bloggens tidigare budskap var att om man delar med sig av sina recept i grupp är man närmare tantstadiet. Därför tänkte jag kolla hur gamla mungbönorna egentligen är!

Det här är vuxenpoäng.com

Enligt detta högst vetenskapliga test fick jag 21,8 vuxenpoäng och bör betraktas som 41 år gammal! Budskapet var att jag nog borde dricka mer folköl, inte använda ica-kortet och antagligen sälja bilen (om jag nu hade haft någon). Gapet mellan 22 och 41 verkade tydligen vara för stort... Men eftersom jag redan var tant innan gör det mig inte så mycket att jag blev det nu heller...

Black and White and Chocolate

Vi är ju ganska många som är överrens om att choklad är en av de bästa sakerna i världen! Det går inte att få nog av. Någonsin! Däremot betyder det inte att det inte är kul med lite variation! Därför ber jag att få presentera...


Daim Mini Ltd Edition


Polly Dark & White
Jag har inte provat Polly än, men det ska jag göra så fort jag ätit upp min daimpåse :)

måndag, maj 14, 2007

Het räk- & tomatpasta

Tidigare lade jag upp ett recept på en toast med tomater och räkor. Idag har jag modifierat receptet något så att det blev en pastasallad av det hela. I grunden gör man nästan likadant.

  1. Tina räkor, om ni inte köper färska
  2. Koka pasta
  3. Marinera räkorna ett tag med lime så att det nästan täcker och sedan tabasco efter behag
  4. Blanda hackade tomater, schalottenlök och basilikablad (fryst basilika går också bra)
  5. Släng ner räkorna en snabbis i en varm stekpanna och låt dem få en yta och bli varma
  6. Blanda allting i en skål. Tadaa - klart!

Men.... Av någon anledning ville jag inte riktigt lägga ner toasttanken så jag gjorde krutonger och strösslade över. Dessa tillverkas som följer:

  1. Formfranska
  2. Olja och vitlök, men i brist på oljan som just nu befinner sig hemma hos Marie, testade jag med lite marinad från de marinerade vitlöksklyftorna. Funkade mycket bra det med.
  3. Ugn, ca 200 grader tills de fått fin färg
  4. Tärna

Present

Jag har fått en present! Alldeles oförutsett till och med... Inte nog med det fick jag en väldigt läsvärd tidning på köpet (eller om det kanske var tvärtom).

Med det nya numret av Elle Mat & Vin fick man en hel kaka Lindt Excellence 65 % Madagascar! Förutom dessa trevliga tillskott i brevlådan fick jag också en annan av mina favorittidningar så lite senare ska jag krypa upp i soffan med den och min nya chokladkaka :) Tyvärr var jag tvungen att kasta mig över Elle tidigare så den är redan genombläddrad...

fredag, maj 11, 2007

Fisksoppa på kokosmjölk

Det här är en enkel och snabbt lagad maträtt som man skulle kunna säga är ett plagiat på den goda thailändska soppan Thom Kha, alltså en fuskversion J. Receptet är också enkelt och det tar ca en kvart att slänga ihop. Men gott blir det i vilket fall, och nyttigt!

Valfri fisksort, ca 600 g
Smör till stekning
1 burk kokosmjölk
½-1 röd paprika
2 tomater
½ tsk röd currypasta
1 tsk gurkmeja
1 tsk färsk ingefära, riven

1 grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

1 tsk citronsaft

1 tsk salt

Gör så här:

Skär fisken i portionsbitar och salta runt om. Skala och klyfta löken. Kärna ur och strimla paprikan i bitar, samma med tomaterna. Fräs grönsakerna i smör i en vid gryta. Rör i ingefära, currypasta, gurkmeja, citronsaft och smulad grönsaksbuljong. Häll på kokosmjölken och låt koka upp. Lägg ner fisken och låt allt sjuda på svag värme under lock i 5-7 minuter. Smaksätt med salt. Ris passar bra att servera till men det fungerar även utmärkt att äta soppan som den är.

Perfekt matlådemat!

måndag, maj 07, 2007

Marinerad Rostbiff

I fredags gav jag mig i kast med att göra rostbiff för första gången utan min mors närvaro. Men, bara man kryddar ordentligt innan köttet skjutsas in i ugnen så sköter det ju sig själv... Jag gillar ju dessutom att marinera och greja och jag använde mig av något i den här stilen:

soja + olja + grovt skivad eller krossad vitlök - ganska mycket + peppar + salt + lite socker

Jag kryddade även ordentligt med salt och peppar runtom och försökte gnugga in det lite innan steken utrustades med en termometer och hamnade i ugnen tillsammans med en skivad lök och en skvätt vatten. Man ska använda en form som är ungefär lika stor som köttbiten - är den för stor kan den bli torr. För en sk. "fransk" rostbiff ska den stå i 125 grader i ca 1½h medan en "engelsk" gosar till sig lite snabbare i 175 grader, ca 1h. Den franska ska bli lite rödare och förlorar inte lika mycket vätska och volym.

Jag freestylade lite och körde på 150 grader av nån konstig anledning - men termometern tickade ändå upp till 60 grader och det blev finfint. Köttet fick sedan vila lite i folie medan hasselbackspotatisen erövrade ugnen och det hela avnjöts i tunna skivor med rödvinssås och en trevlig sallad :D

Eftersom man sällan äter upp en hel stek på en gång så rekommenderar jag även vår söndagslunch - rostbiff med en pastasallad med ruccola, tomater, gurka, paprika, lök och fetaost!

söndag, maj 06, 2007

Nässelsoppa


Såhär på våren tänkte jag bara tipsa om en gratis råvara som man till exempel kan göra väldigt god soppa på. Idag har det både plockats nässlor och tillagats nässelsoppa i Söderala. Sambon stod för båda delarna, det var dessutom han som stod för receptet och det är anledningen till att det inte finns tillgängligt att publicera här...
Jag tror att det går bra att använda vilket recept som helst, men det är nog en fördel om nässlorna plockas när de är små och alldeles nya. Vi fick med oss en hel coop-påse med nässlor hem och de är nu kokade och mixade och klara att kokas soppa på vid nästa tillfälle!
Billigt och Bra!

lördag, maj 05, 2007

Kola & Chokladpaj

Här kommer årets kaloribomb... Men riiiiiiiiiiiktigt gott var det :D
Vi gjorde pajen hemma i Myckelgensjö under valborg - och den gick hem hos nästan alla. Enda kritiken var att den var så mäktig. Receptet är för 8 pers, men tro mig - den räcker nog nästan till det dubbla...

Botten:
60 g smör
½ dl florsocker med chokladsmak (vi tog vanligt och duttade i lite kakao istället)
4 dl krossade chokladcookies

Smält smör + florsocker i en kastrull, blanda i kaksmulorna. Tryck ut i en form med löstagbar botten och låt stelna i kyl. Vi ökade på mängden för att få lite tjockare botten, det var lite svårt att få det att täcka allt i en "normalstor" form...

Kolalager:
4 dl söt, kondenserad mjölk (en liten burk är ca 3,5 dl...)
75 g smör
½ dl strösocker

Blanda den kondenserade mjölken, smör och socker i en kastrull och värm på svag värme tills allt är smält. Koka upp och koka tills blandningen tjocknat, ca 6 min. Låt svalna något och innan du häller det i formen. Ställ i kyl så det stelnar lite. Om man inte har tillräckligt med kondenserad mjölk så kan man fixa det själv :) ta mjölk eller grädde och tillsätt lite socker - vi tog brun farin - och reducera tills det tjocknat och gulnat.

Chokladlager:
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
40 g smör
2 msk mörkt muscovadoråsocker (brun farin funkade också bra)

Bryt chokladen i bitar och blanda med grädde, råsocker och smör. Värm tills allt smält. Låt svalna lite innan det hälls över kolalagret. Ställ i kyl.

Allt som fattas nu är alltså lite tillbehör, vi spritsade lite grädde på och pyntade med hjortron. Till så hade vi lite mer grädde och hjortron + syrliga hallon. Glass funkar säkert också bra. Det blir som sagt riktigt mäktigt så ta det försiktigt så det inte blir för jobbigt - jag hävdar att bären och kaffet blev min räddning.
Varsågoda och lyxa till det nu!!!

Grovt mörkt frukostbröd

She's back!!!
Jag vet att jag varit dålig på att visa sann blogganda men nu ska jag skärpa mig igen - lovar ;)

Tänkte iaf gå ut hårt med ett recept på ett jättegott bröd - som är grovt men riktigt saftigt. Det är min brödbakande bror som har delat med sig av receptet som han i sin tur har fått på en kursgård (återkommer med det rätta ursprunget vid senare tillfälle).

Iaf så behöver man det här!
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,3 dl rågkross
1 dl solroskärnor
0,5 dl vetekli
0,5 dl havregryn
0,5 dl linfrö

1,5 tsk salt
1 msk bikarbonat

5 dl fil
1,3 dl lingon
1 dl mörk brödsirap

Sen så gör man så här!
Enligt bror är det enklast om man blandar alla torra ingredienser för sig och fil+sirap+lingon för sig, då är det lättare att få jämn smak. Allt ska sedan blandas ihop till en smet och hällas i en smord brödform (avlång). Grädda sedan i varmluftsugn: 165 grader, eller i vanlig ugn: 180 grader i ca 60min.

Låter enkelt va? Det är det tydligen också :) Gott blir det iaf!
/Marielle

Skakkamjölk


Milkshake, smoothie jag vet inte ... hemma i Kalix brukar vi försöka va lite roliga å säga Skakkamjölk ...

Men iaf, här har vi ett lätt och lite nyttigare förslag på en sådan dryck.

Mixa frysta bär med vaniljyoghurt och höll upp i glas. Klart!
Jag brukar ha hallon men igår övergav jag dom och gick över till jordgubbar.

Mumselimumsmums!

onsdag, maj 02, 2007

Toast med tomater och räkor

För ett tag sedan gjorde vi en väldigt god förrättstoast. Jag tror att nästan hela familjen Sundberg var inblandade i tillagningen så jag är inte riktigt säker på att jag kommer ihåg hela processen.

Den bestod iallafall av Tomater, Räkor, Lime, Tabasco, Schalottenlök och Basilika.

  1. Marinera räkorna ett tag i en skål med rätt rejält med lime och även en hel del tabaso. välj mångd själva efter smak!
  2. Blanda hackade tomater, lök och basilikablad.
  3. Rosta bröd, antingen traditionellt med formbröd i brödrost eller lyxa till det lite med ett finare bröd som rostas i ugnen
  4. Släng ner räkorna en snabbis i en varm stekpanna och låt dem få en yta och bli varma
  5. Täck brödet med tomatblandningen
  6. Toppa med räkorna
  7. Njut!

Gästbok

Uppmärksamma läsare har antagligen observerat att vi skaffat en gästbok! För er som inte gjort det finns den till höger i sidmenyn under den fina bönbilden :)

Skriv gärna ett inlägg om ni vill! Det uppskattas!

Pajdeg

Jag gjorde en rarbarberpaj igår som blev jättegod! Tyvärr var rabarberna lite för osockrade, men pajdegen var väldigt enkel att göra och smakade bra.

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 14 minuter.

Det var jättesmidigt att slippa släpa fram en massa disk och att kunna röra ihop allting i kastrullen. Förvänta er inte en hållfast deg, utan betrakta det som en smulpaj! Jag fick lite deg över eftersom jag använde en ganska liten form så det återstående smulade jag helt enkelt över fyllningen.

Receptet har jag tagit från www.recepten.se

Ännu mer chokladmousse

På valborg hade jag turen att bli bjuden på en hemskt trevlig samt god middag! Varmrätten bestod av en underbar Tom Kha Gai, thailändsk soppa. Den livnärde jag mig på i Thailand (förutom mangoshakes då!), och jag kommer definitivt att pröva att göra den hemma! Recept kommer!

Till efterrätt bjöds det på en chokladmousse gjord på enbart mörk choklad och ägg. Jag fick beskrivet för mig hur man ska gå tillväga. Jag har ännu inte testat att göra moussen själv eftersom man inte kan äta gotta varje dag... :( Men det är inget som utesluter att man inte kan göra annat med choklad!

Till 3-4 portioner:
Smält ca 70 g mörk choklad, typ 70-75 %, i ett vattenbad.
Ta 2 ägg och separera vitan från gulan.
Vispa de båda vitorna så att de stannar kvar i skålen när du håller den upp och ner.
Vispa ner den ena gulan i den smälta chokladen.
Vänd försiktigt ner äggvitan i choklad- och ägguleblandningen.

Låt stå kallt och servera sedan tillsammans med rödtjutet, kaffet eller vad det nu är ni dricker! Det kan se lite ut men det är helt klart mäktigt och räcker med väldigt lite.

Tack för maten! Det var väldigt gott, som vanligt!

tisdag, maj 01, 2007

Inbakad Sparris

På Sofias uppmaning köpte jag ett knippe sparris när jag var och handlade idag. Jag hade ett recept i en tidning på inbakad sparris med skinka, philadelfia och smördeg. Eftersom jag är ganska mycket sparrisnybörjare nöjde vi oss med att tillaga sparrisen med smördeg utan vare sig skinka eller philadelfia, däremot hade vi smör och flingsalt inuti inbakningen....

Inspirationen kommer från Elle Mat & Vin nummer 4, 2006. Såhär är tanken att det ska se ut:




Och såhär blev resultatet:



Lättlagad inbakad sparris:

  • Skär av den hårda roten på sparrisen, skala eventuellt om det är mycket grovt skal
  • Koka dem i några minuter i saltat vatten (Tasteline rekommenderade lite citron också)
  • Ta fram en smördegsplatta och skär den i lagom bredd.
  • Ha på lite smör och salt och därefter sparrisen
  • Rulla ihop och garnera eventuellt med sesam- eller vallmofrön
  • Ställ in i ugnen ca 10 - 15 minuter, eller tills de ser färdiga ut
  • Servera varma!

För att använda originalreceptet från Elle är det bara, tror jag, att klicka på bilden med receptet så förstoras det!


Jag fick använda mig av proffset inom området (Sofia) för att ta reda på hur länge man ska koka och så vidare, men upptäckte senare att Tasteline har en sparrisskola för nybörjare! Här finns också flera andra sparrisrecept att prova!