måndag, maj 07, 2007

Marinerad Rostbiff

I fredags gav jag mig i kast med att göra rostbiff för första gången utan min mors närvaro. Men, bara man kryddar ordentligt innan köttet skjutsas in i ugnen så sköter det ju sig själv... Jag gillar ju dessutom att marinera och greja och jag använde mig av något i den här stilen:

soja + olja + grovt skivad eller krossad vitlök - ganska mycket + peppar + salt + lite socker

Jag kryddade även ordentligt med salt och peppar runtom och försökte gnugga in det lite innan steken utrustades med en termometer och hamnade i ugnen tillsammans med en skivad lök och en skvätt vatten. Man ska använda en form som är ungefär lika stor som köttbiten - är den för stor kan den bli torr. För en sk. "fransk" rostbiff ska den stå i 125 grader i ca 1½h medan en "engelsk" gosar till sig lite snabbare i 175 grader, ca 1h. Den franska ska bli lite rödare och förlorar inte lika mycket vätska och volym.

Jag freestylade lite och körde på 150 grader av nån konstig anledning - men termometern tickade ändå upp till 60 grader och det blev finfint. Köttet fick sedan vila lite i folie medan hasselbackspotatisen erövrade ugnen och det hela avnjöts i tunna skivor med rödvinssås och en trevlig sallad :D

Eftersom man sällan äter upp en hel stek på en gång så rekommenderar jag även vår söndagslunch - rostbiff med en pastasallad med ruccola, tomater, gurka, paprika, lök och fetaost!

Inga kommentarer: