lördag, maj 19, 2007

Kyckling i lergryta

Nu är det dags att leta fram den gamla hederliga lergrytan igen! Under mina efterforskningar på nätet angående instruktioner har jag upptäckt att lergrytan gått ur modet för länge sedan och nu ses som ett 70- eller 80-talsfenomen... Därför tänkte jag nu slå ett slag för detta sätt att laga mat på! Ett slags lergryterevival alltså! Lergrytan är en enkel väg till lättare matlagning. Maten blir saftig och inget fett behöver tillsättas vid tillagningen, dessutom kan recepten varieras i oändlighet! Man kan till och med baka bröd i dem. Gott OCH nyttigt!

Så, damma nu av er mors eller mormors lergryta, eller gå och införskaffa er alldeles egna gryta, exempelvis här.

Jag brukar göra kyckling i lergrytan. Exempel på vad jag brukar lägga i grytan (det beror helt på hur mycket som får plats) kommer här:

Börja med att lägga grytan i blöt i ca 15 minuter.

1 hel kyckling delas i lårdelar och bröstdelar
1 gul lök delas i klyftor
4-6 soltorkade tomater
1 morot hackas i mindre bitar
1 palsternacka
2 tomater delas i klyftor, det går även bra att använda coctailtomater
½ paprika delas i mindre bitar
2 potatisar skalas och delas i klyftor
Valfria oliver efter smak
Krossa 4 vitlöksklyftor med knivbladet
3 lagerblad
3 dl vatten

Kryddor efter smak, exempelvis salt, peppar, timjan osv.

Salta och peppra kycklingdelarna. Varva kycklingen med de övriga ingredienserna i grytan. Häll på vattnet. Lägg på locket. Sätt in grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader och låt stå inne i ca 1 ½ timme.

Häll av skyn och koka en god sås på den! Mat-Tina (!) har ett bra recept som går snabbt att göra:

Häll lite olivolja i en kastrull och och bryn ½ msk tomatpuré. Häll ner skyn från grytan och låt allt koka upp. Mixa såsen med en mixerstav tillsammans med 1 ½ msk philadelphiaost. Smaksätt med salt och peppar efter smak, lite citronsaft och en nypa socker.
Yummy in the tummy, än en gång!

En vacker dag ska jag prova att göra bröd i my darling lergrytan.

Inga kommentarer: