Det har varit en perfekt helg.
Lördag: Promenad runt sjön, Kajakpaddling i sjön, Solande på bryggan, Plugg utomhus, Grill i kvällssolen, Bakning och fixning på kvällen.
Söndag: Snabbträff på skolan, Promenad runt sjön, Solande på bryggan med fötterna i vattnet, Afternoon Tea med bönorna.
Idag har vi haft Afternoon Tea på Maries altan eftersom det kommer att dröja ett tag innan vi alla åtta är samlade samtidigt igen. Det var fruktansvärt mycket mat och fikabröd (som vanligt) och jag är fortfarande mätt...
8-10 bitar
175 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
1 dl likör, whisky eller punsch, valfritt
2 msk smör
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk malen kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda sedan ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen. Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Det är viktigt att bakpulvret blandas väl med övriga torra ingredienser, annars finns det risk att kakan inte höjer sig som den ska. Blanda sedan med resten av smeten. Blanda samman socker och kanel till fyllningen. Smöra och bröa en 1½ liters form. Häll först i hälften av smeten, strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Dutta till sist över 2 msk smör. Baka i 45-60 minuter.
Varje recept i boken har en liten text som handlar om det man ska laga. I den här står att det är perfekt att baka kakan om man får ett akut sug av kanelbulle men inte orkar stå och jäsa en vetedeg. Den har tydligen också blivit en favorit bland Cecilias vänner och passar väldigt bra att ha med sig på utflykter. Jag håller med på alla punkter! Definitivt en favorit, går snabbt att göra, påminner iallafall om kanelbulle och går väldigt bra att ha med på utflykt. Den är dessutom JÄTTEgod!