måndag, juni 25, 2007

Hur man kan använda rabarber

Här kommer ett recept på en otroooooligt god kaka med rabarber.

Rabarberkaka med glasyr

Kaksmet:
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 400 g rabarber

Mandelglasyr:
100 g smör
75 g mandelspån [finhackad mandel]
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175º. Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör sedan ner gräddfilen.
Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten.
Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar, ca 2-3 cm långa.
Tryck ner rabarberbitarna tätt i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 minuter.

Under tiden kokas glasyren. Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsockret, till mandelglasyren i en kastrull. Låt det sjuda någon minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Bred mandelglasyren över ytan och grädda i ytterligare ca 15 minuter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har redan skrivit shoppinglista och bakar efter jobbet :) Fler rabarberrecept bitte! man kanske skulle koka saft...

Anonym sa...

Testade det här recpetet, var lite trött på rabarberpaj och den här kakan var grymt god!

Mungbönorna sa...

Hej Petra!
Kul att du hittat hit och att du gillade kakan!
/Maria