Havreflarn
Jag är väl medveten om att det här är mitt femte inlägg i rad, jag är också väl medveten om att det här är ett recept som nästan alla har. Men! Eftersom jag letade som en galning efter ett sånt här recept innan jag satt igång med bakningen lägger jag in det för min skull, till nästa gång jag ska göra havreflarn!
Jag fick plötsligt ett väldigt stort behov av massor med smör, socker och havregryn, det är en väldigt desireable kombination! Receptet har jag snott från Recepten.se där det för övrigt finns många andra roliga och bra recept!
Havreflarn
75 g margarin eller smör
1 dl socker1 dl (stora) havregryn
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
1 ½ msk mjölk
1 ½ msk ljus sirap
Smält matfettet. Ta av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, ingefära, mjölk och sirap till en jämn smet. Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2 plåtar till en sats havreflarn. Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200 grader ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. Ivarmluftsugn 175 grader i 8 minuter. Låt havreflarnen svalna ett några minuter på bakplåtspappret. Om du vill böja havreflarnen lossa dem då med en vass kniv och böj dem över någon träpinne, borstkaft eller dylikt.
Låt sedan havreflarnen kallna.Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de.
Självklart måste jag nästan tvångsmässigt ändra på receptet och strunta i instruktionerna :) Men eftersom det här är ett recept jag inte är jättesäker på var det enda jag ändrade på att jag uteslöt ingefära helt enkelt på grund av att jag inte har någon hemma. Däremot hade jag bara lust att gräva fram en plåt ur den pyttelilla lådan under ugnen vilket resulterade i att jag nu har ett enda jättestort flarn!
Cia