onsdag, februari 21, 2007

Köttbullar i tomatsås

I kväll har det tillagats köttbullar i tomatsås med pasta och feta, en otroligt god och mättande måltid som görs på ett kick!

Jag brukar börja med tomatsåsen som bara blir bättre ju längre den får puttra på plattan. Den här såsen har jag lagt in i ett tidigare inlägg men det visar ju bara att den går att ha till mycket. Man kan äta den som den är också, med favoritpastan.

Tomatsås
1 msk olivolja

½-1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
3 msk chilisås av ketchuptyp
2 tsk örtkryddor
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
½ röd eller gul paprika

Utförligare beskrivning av hur du gör såsen hittar du här.

Köttbullarna kan du göra efter eget recept, men har du inget som funkar bra rekommenderar jag detta:

Köttbullar:
Ca 400 g köttfärs

4 msk ströbröd
1 ½ dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 msk råriven gul lök
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
2-3 hackade soltorkade tomater

(Det här är grundreceptet som jag använder till det mesta i biff- eller köttbullsväg som jag tillagar.)

Blanda mjölken med ströbrödet. Låt svälla några minuter. Blanda ner alla ingredienser och rulla köttbullarna. Stek dem så att de får färg. De behöver inte vara genomstekta. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen (som du kokat under tiden i en traktörpanna) och låt koka på svag värme medan du kokar pastan. Smakerna blandas härligt i grytan och köttbullarna kokas underbart goda i den tomatiga såsen!

Servera med pasta, ruccola och strö över favoritosten.

Esa

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fruktansvärt gott ut!

Anonym sa...

Mmm... Mycket, mycket gott! :)