tisdag, februari 27, 2007

Havreflarn

Jag är väl medveten om att det här är mitt femte inlägg i rad, jag är också väl medveten om att det här är ett recept som nästan alla har. Men! Eftersom jag letade som en galning efter ett sånt här recept innan jag satt igång med bakningen lägger jag in det för min skull, till nästa gång jag ska göra havreflarn!

Jag fick plötsligt ett väldigt stort behov av massor med smör, socker och havregryn, det är en väldigt desireable kombination! Receptet har jag snott från Recepten.se där det för övrigt finns många andra roliga och bra recept!

Havreflarn

75 g margarin eller smör
1 dl socker1 dl (stora) havregryn
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
1 ½ msk mjölk
1 ½ msk ljus sirap

Smält matfettet. Ta av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, ingefära, mjölk och sirap till en jämn smet. Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2 plåtar till en sats havreflarn. Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200 grader ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. Ivarmluftsugn 175 grader i 8 minuter. Låt havreflarnen svalna ett några minuter på bakplåtspappret. Om du vill böja havreflarnen lossa dem då med en vass kniv och böj dem över någon träpinne, borstkaft eller dylikt.
Låt sedan havreflarnen kallna.Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de.


Självklart måste jag nästan tvångsmässigt ändra på receptet och strunta i instruktionerna :) Men eftersom det här är ett recept jag inte är jättesäker på var det enda jag ändrade på att jag uteslöt ingefära helt enkelt på grund av att jag inte har någon hemma. Däremot hade jag bara lust att gräva fram en plåt ur den pyttelilla lådan under ugnen vilket resulterade i att jag nu har ett enda jättestort flarn!

Cia

Matgenerator

Det finns mat i kylskåpet men det finns ingen inspiration?


Med Tastelines matgenerator (eller vad man ska kalla det) kan man föra in vilka ingredienser man har och vilken som är huvudingrediensen samt vilka ingredienser man inte vill ha och fram hoppar det tips på vad man kan göra! Jättebra om man är less på att äta samma saker i samma sammansättningar hela tiden!



Cia

Bokrea!

Idag har jag varit och fyndat på bokrean och ni ska inte tro att jag lät bli kokböckerna idag heller... Trots att det höll på att bli både tre och fyra och fem så nöjde jag mig med bara två stycken!


Inlagt och hemlagat - i glas och på burk
Caroline Hofberg
Bokia 29 kr

De senaste åren har jag slagits av att det är synd att man inte tar reda på de resurser man har och eftersom hela trädgården hemma hos mamma och pappa är full med frukt och bär har jag faktiskt försökt mig på en del projekt. Jag har till exempel konserverat päron, gjort rabarber- och jordgubbsmarmelad, gjort svartvinbärsgelé samt svartvinbärssylt. I denna bok finns ett recept på lemon curd och citron är ju inte direkt nåt jag har i trädgården (inte mamma och pappa heller...). Men det är ju så gott så det ska jag testa i framtiden!

Kärlek, Oliver och Timjan
Anna & Fanny Bergenström
Åhléns 98 kr

Egentligen vet jag inte vad jag ska ha den här till... Samla på som de andra kanske... Men den är ju så fin! Den har dessutom fått massor med bra recensioner, så jag hoppas på den här!


Förutom dessa var jag sugen på att köpa en kokbok med sommarrecept, en med småplock, det fanns en jättefin för gravida också, men jag känner ju ingen gravid, som jag vet om iallafall... Jag tittade på ett antal fler, men man kanske skulle ta och laga lite ur böckerna innan man samlar på sig fler....

Cia

söndag, februari 25, 2007

Ett meddelande till mungbönorna

Jag har uppdaterat vårt redigeringsverktyg så från och med nu kommer det att vara lite lättare att hålla på och ändra saker här och där (om man inte tyckte mer om html-versionen för då kan man fortfarande fixa med det)! Tyvärr betydde det att jag fick göra om våra inställningar lite, jag har försökt att återställa allt som det var, men en del saker har försvunnit...

Så nu vet ni varför saker och ting inte ser ut som de brukar :)

Cia

Marias American Pancakes


Idag provade vi Marias American Pancakes till söndagsfrukost, eller egentligen söndagslunch eftersom klockan var runt ett innan vi hade fixat iordning allt och kunde äta. Ingen lönnsirap var inköpt, men vi åt vaniljglass med jordgubbsrippel till och det var jättegott! Pannkakorna var också goda och de kommer nog att tillagas en annan söndagslunch igen!


Cia

lördag, februari 24, 2007

Tacogratäng


Ugn: 200-225 grader
Tid: cirka 10-20 min
500 g köttfärs
1 röd paprika
1/2 burk krossade tomater
1 påse tacokryddmix
1 bit purjolök
200 g creme fraiche
200 g Philadelfiaost (stavning..?)
riven ost
Bryn köttfärsen som vanlig tacoköttfärs. Blanda i hackad paprika och krossade tomaterna.
Blanda philadelfiaosten och creme fraichen. Hacka purjolöken och riv osten. Smörj en ugnssäkerform och bre ut creme fraiche röran på botten. Tillsätt därefter köttfärsen. Strö sedan över purjolöken och till sist osten.
Gratängen ska stå i ugnen tills osten är smällt och lite ljusbrun.
Servera med nachochips och sallad.
//Sofia

fredag, februari 23, 2007

Havrevariant På Chocolate Chip Cookies

Jaha, då har ugnen fått gå varm igen. Denna gång blev det en variation av det tidigare inlägget rörande Chokladchipskakor. Rotade i gömmorna och hittade detta recept som jag vet är en stor hit. Faktum är att jag blev så sugen att jag var tvungen att göra dem på studs! Receptet har jag ärvt av en god vän som skickade med mig en stor låda med dessa kakor när jag flyttade till Ume. Tack vare kakorna blev den första veckan, om möjligt, ännu trevligare!

Receptet till 20 big ones lyder som följer:

200 g margarin
2 dl farinsocker
1 ½ dl strösocker
3 ägg
4 ½ dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
175 g hackad favoritchoklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöret ska vara mjukt så ställ fram det en stund innan tillverkningen så det hinner mjukna. Vispa ihop smör och de olika sockersorterna. Efter detta tillsätter du äggen, ett i sänder. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan ner dem i smeten. Nu hackar du chokladen och rör ner även den i smeten. Smeten ska räcka till ca 20 stoooora kakor så man får måtta lite när man klickar ut smeten på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Nu kan man fukta handen och trycka ut smetbollarna med fingrarna så de blir lite plattare, men de flyter ut ganska bra ändå vid gräddningen. Nu tjoffar du in plåten i ugnen och låter godsakerna gräddas i ca 15 minuter. De ska knappt ha fått färg. Färdigt! Mmm... sega, kola-aktiga havregrynsdrömmar!

E-S

torsdag, februari 22, 2007

Hamburgare

Häromdagen gjorde vi hamburgare och det blev mycket gott!

Jag antar att de flesta vet hur man tillagar hamburgare, men den här gången använde jag en annan metod än den jag brukar och det fungerade jättebra!

Knäck ett ägg (eller fler beroende på hur mycket köttfärs man använder. Vi hade ca 400 g men jag tror att ett ägg räcker till bra mycket mer köttfärs!) Ha i lite vatten och krydda i äggblandningen. Jag använde till exempel salt och peppar, vitlök, senap och sambal oelek. I och med att man blandar allting separat blir det enklare att sedan blanda med köttfärsen och att få kryddningen att spridas till allt kött!

Hamburgarna blev som sagt väldigt goda och väldigt lätta att steka. De serverades med varma pizzabröd från Gonzalos Pizzeria här på Oscarsgatan! Tillbehören blev gurka, tomat, ketchup, dressing, senap, ost och det viktigaste av allt: rostad lök!

Cia

onsdag, februari 21, 2007

Viktiga Data

Viktiga årtal i Daims historia

1953

Daim lanseras i Sverige

1953

Daim lanseras i Norge

1964

Daim lanseras i Finland

1971

Daim dubbel lanseras

1971

Lansering i Danmark

1974

Daim mini lanseras

1978

Lansering i Tyskland

1980

Lansering i Schweiz

1982

Lansering på Irland

1983

Lansering i Österrike

1987

GB Glace lanserar Daimstruten i Sverige

og Hennig-Olsen lanserer Dajm is i Norge

1988

Lansering i Frankrike

1989

Lansering i Japan

1990

Stavningen ändras från Dajm till Daim

1992

Daimdragéer (daimkulor) lanseras i Sverige

1993

Lansering i Belgien

1995

Lansering i Portugal

1996

Testlansering i Australien och på bred front i Frankrike


Källa: Företaget som ägs av ett annat, väldigt stort företag

Palt

Tacos, thai-mat, italienskt ... släng er i väggen, här kommer palten!






Det finns olika varianter av palt. Hemma hos mig gör vi alltid pitepalt. Skillnaden mellan pitepalt och "vanlig" är att i pitepalt tillsätter man förutom vetemjöl även kornmjöl.

Många väljer att tillsätta malet fläsk inne i palten medan andra äter fläsk lr baconet vid sidan om. Förutom bacon/fläsk serverar man ofta smör och lingonsylt till palt. Själv föredrar jag bara bacon. Som ni ser på bilden så flyter palten i lite brunt vatten. Jag tar alltid lite av vattnet palten kokat i och skyn från baconet på tallriken. Jag tror att jag är nästan ensam om det eftersom jag ofta får konstiga blickar och kommentarer om det :) Nu till receptet!

Jag vet inte riktigt hur mkt det ska vara av varje ingrediens. Men smeten ska bli geggig men inte för geggig. Då är det tillräckligt me mjöl.


Till 6 paltar:

3-4 stora potatisar
2 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt

Skala och riv potatisen. Eftersom jag inte har nån sån där assistent som gör jobbet åt mig så river jag potatisen med rivjärn. Jobbigt. När potatisen är riven kramar man ur lite av vätskan och lägger ner "smeten" i en bunke. Tillsätter sen ägget, salt och mjölet.

Arbetar sen ihop allt till en smet. den ska vara rätt kladdig. Paltarna ska kokas i en lagom stor kastrull md vatten som täcker palten ganska precis. Vattnet ska vara saltat. Forma smeten till bullar och lägg försiktigt ner dom i det små kokande vattnet. Det går lättare att lägga ner dom om man använder en sked för att lägga ner dom. Låt paltarna små puttra i ca 30-40 min. Stek baconet under tiden.

Jag brukar ta upp en palt och dela den för att se om den är klar. Är den fast i mitten är den det. Servera med bacon, lingonsylt och/lr smör.

När palten legat i kastrullen o puttrar några min ska man röra om dom lite. Dom brukar fastna i botten.

Vem kan tro att denna maträtt som ser ut som en hjärna är så god? :)

Kram Sofia

Köttbullar i tomatsås

I kväll har det tillagats köttbullar i tomatsås med pasta och feta, en otroligt god och mättande måltid som görs på ett kick!

Jag brukar börja med tomatsåsen som bara blir bättre ju längre den får puttra på plattan. Den här såsen har jag lagt in i ett tidigare inlägg men det visar ju bara att den går att ha till mycket. Man kan äta den som den är också, med favoritpastan.

Tomatsås
1 msk olivolja

½-1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
3 msk chilisås av ketchuptyp
2 tsk örtkryddor
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
½ röd eller gul paprika

Utförligare beskrivning av hur du gör såsen hittar du här.

Köttbullarna kan du göra efter eget recept, men har du inget som funkar bra rekommenderar jag detta:

Köttbullar:
Ca 400 g köttfärs

4 msk ströbröd
1 ½ dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 msk råriven gul lök
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
2-3 hackade soltorkade tomater

(Det här är grundreceptet som jag använder till det mesta i biff- eller köttbullsväg som jag tillagar.)

Blanda mjölken med ströbrödet. Låt svälla några minuter. Blanda ner alla ingredienser och rulla köttbullarna. Stek dem så att de får färg. De behöver inte vara genomstekta. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen (som du kokat under tiden i en traktörpanna) och låt koka på svag värme medan du kokar pastan. Smakerna blandas härligt i grytan och köttbullarna kokas underbart goda i den tomatiga såsen!

Servera med pasta, ruccola och strö över favoritosten.

Esa

Cias Chocolate Chip Cookies

Har testat Cias recept på Chokladchipskakor och vill nu rekommendera dem varmt! De smakar helt enkelt underbart och är ett perfekt tilltugg i tentatider då det går snabbt att slänga ihop dem!

Har ett recept på liknande godsaker, dock med havregryn i, liggandes någonstans i gömmorna. Jag kommer att lägga upp det då jag lyckats lokalisera det!

E-S (med smulor i mungiporna)

måndag, februari 19, 2007

Mungbönorna och Internetlänkar

Nu finns Mungbönorna på Internet sidan Internetlänkar Det är en sida där flera bloggar finns listade i olika kategorier. Vår blogg ligger, självklart, i Mat kategorin :)

Länken dit finns även under Andra Bloggar och heter Bra startsida

Kram Sofia

Korv Stroganoff



Den här blandningen (lr va vi ska kalla den) är jättegod. Smakar precis som mammas korv stroganoff :)

Man blandar innehållet med mjölk och vatten. Enkelt!

Som vi ser så heter korv på finska Makkara. Hemma hos mig så pratas det aldrig om korv. Vi pratar om Makkara!

Kram Sofia

söndag, februari 18, 2007

Scones



Det har blivit lite som en tradition att ha mysfrukost hemma hos mig på söndagsmorgnarna... Det är den duktiga sambon jag har som har bakat scones de senaste två veckorna och han har gjort dem med en twist så att det smakar jättegott och dessutom gör dem lite nyttigare!

I grunden är det ett vanligt sconesrecept

4½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50g margarin
2 dl mjölk

Men i våra scones är det dessutom krossat linfrö och AXAs grynblandning med råg, vete, havre och korn!

Blanda mjöl (och det andra om ni vill ha det), bakpulver, salt och margarin
Rör i mjölken
Häll ut degen på ett bakbord
Forma 2 större eller 4 mindre runda bröd
Snitta ett kors och picka med en gaffel och sätt in i ugnen


225 grader i ca 10 min


Eftersom tilläggen i det här receptet inte är utprovade av en expert finns inga riktiga instruktioner för hur man ska ändra mängden av övriga ingredienser. Men enligt upphovsmannen tar man lite mindre mjöl och eventuellt lite mer smör och sen häller man i så mycket mjölk som behövs för att degen ska bli bra. Det är bara att prova på!


Som ni ser på bilden har även jag fått tillgång till samma vardagslyx som Sofia tidigare skrivit om! Det gör allting så mycket mysigare!


Om man vill mysa till det lite extra på söndagsmorgonen i samband med frukosten tar man och går in på SVTs hemsida och letar fram säsongens avsnitt av Så Ska Det Låta och ser på dem innan man sätter igång med att till exempel ägna hela dagen åt latinamerikansk kolonialhistoria som jag har gjort idag...

Till nästa söndag funderar jag på att inhandla en flaska lönnsirap och prova Marias American Pancakes!


Cia

Dessertbuffé

Detta blir en liten restaurangrecension.

Jag var förra onsdagen på Brandstation här i Sundsvall och åt middag. Det var lite sådär halvromantiskt på alla hjärtans dag med mysig musik, levande ljus och en massa andra par överallt såklart! Vi beställde en varsin oxfilé med ädelostpotatis och madeiravinsås, det var riktigt gott, men ändå långt ifrån det godaste jag har ätit.

Efter denna rätt valde vi trots att vi var ganska mätta att gå in på en dessertbuffé som hela tiden rekommenderades till alla andra bord som redan var klara av personalen. Till slut hade de lyckats övertyga mig om att det nog var det bästa att göra också, och det var det! Jag hade kunnat strunta i att äta maten innan om jag visste att jag skulle trycka i mig så mycket dessert!

Uppdukat på bardisken fanns följande

Pannacotta
Hallonmousse
Crème Brulée
Mandelformar med någon slags kräm och jordgubbar
Vit chokladmousse med fruktsås
Chokladtårta
Valnötstårta
Marängsviss
Ytterligare en sorts kaka

Jag åt så jag trodde jag skulle spricka. När allt var så fruktansvärt gott kan man ju inte sluta bara för att man råkar vara lite mätt... Min favorit blev ganska på en gång den vita chokladmoussen och jag hämtade om ganska många gånger på den... Den var dessutom helt perfekt som substitut för grädde till chokladtårtan :) Mitt sällskap valde istället att få i sig ett antal pannacottor som uppskattades mycket! Hallonmoussen var också jättegod! Och marängsvissen...

Cia Y = Sant!

Tyvärr tror jag att det här var en buffé speciellt för alla hjärtans dag och isåfall betyder det att den lilla romansen var över på en gång... Men det var bra så länge det varade! Jag är ledsen för er skull att ni missade det...

Cia

American Pancakes

Under mitt år i USA blev det allt som oftast pannkakor till frukost. Dock så var det den djupfrysta ta-en-pannkaka-ur-frysen-kasta-in-i-micron-fort-ungarna-ska-till-skolan varianten och jag har länge tänkt prova att göra egna, från scratch som man säger. Och idag hände det! Jag hade ingenting att äta till frukost, så då tänkte jag att NU är det dags! Och det blev SÅ gott! Jag älskar dom fluffiga små sakerna!! Därför vill jag självklart dela med mig och pusha för att ni också testar vid tillfälle :-)

3 ägg
2 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 rågad tesked bakpulver
en nypa salt
färska eller tinade bär (om man vill)

Dela äggen, häll vitorna i en absolut torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk och bakpulver i skålen med gulorna och rör till en tjock, jämn smet. Vispa vitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i den andra smeten. Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Tillsätt en klick smör och häll i en slev av smeten. Stek ett par minuter tills smeten stelnat, lyft och kika om pannkakan är gyllenbrun på undersidan. Om du vill ha bär i, strö på dem innan du vänder pannkakan. Vänd och grädda den gyllenbrun på andra sidan också.

Jag åt mina med sylt idag, men jag måste nog införskaffa lönnsirap till nästa gång, för det är det enda rätta sättet att äta american pancakes!

(Är man sedan någongång i USA, så åker man till IHOP: http://www.ihop.com/, dit åkte vi:

när vi ville festa till det!)

/Mariah ööö

fredag, februari 16, 2007

Fredagsbiff

Hallå tjejer!
Sugna på köttfärsbiffar? Det var jag också! Jag slängde ned lite allt möjligt i mina och det blev gott - så jag tänkte dela med mig av mitt hopkok om någon annan vill ha inspiration.


Så vad fanns då i gömmorna?
Köttfärs, ca 500g
Mozzarellaost, hackad i små bitar (125g blir ganska mycket)
Soltorkade tomater i olja, hackade i mindre bitar
Gröna oliver, snyggt skivad
1 gul lök, hackad
Några msk ströbröd - låt dra i ca 1 dl mjölk/vatten
1 ägg att blanda runt
Salt & peppar

Vad som definitivt skulle åkt ner om jag hade haft det hemma:
Röd Chili, hackad

Hur gör man då? Som vanligt med biffar skulle jag nog säga :)
I vilken ordning allt åker ner brukar variera efter mitt humör, men bara det blandas ihop ordentligt. Storlek på biffarna = valfritt. Det kan vara en bra idé att försöka peta in osten lite i biffarna, för den smälter lite vid stekning, vilket då innebär att det kan vara bra att göra dem lite tjocka. För att kolla kryddningen brukar jag steka en liten provbiff - för jag är inte tillräckligt hardcore för att smaka på rå köttfärssmet... Men sen är det bara att steka! Eftersom jag även gillar efterstekning så brukar jag låta biffarna puttra lite i stekskyn i en traktörpanna, så de blir saftiga och goda. Klart!


Tilltugg?
Potatis, sallad och tzatziiiikiiii. Smaka bla - ja.
Over and out!

/Marielle - heading back to Hettne... :(

torsdag, februari 15, 2007

Mango-Tango

Railay Beach
Väl tillbaka på svensk mark igen kan man sakna mycket. Det som jag saknar mest är den dagliga dosen av Mangoshake i alla dess former. Priset kunde ligga på mellan 10 kronor (som härligheten på bilden ovan kostade) och ca 2-3 kronor (som härligheten på bilden under).

Chiang Mai
Shakerna varierade i utförande men brukligt var att de gjordes på beställning. Pinfärskt och härligt! Det jag kunde utröna vid besiktningen av tillverkningen var att en mango (eller vilken frukt man nu föredrar), en massa is, en slev sockerlag och eventuellt en nypa salt används för att framställa detta underverk i en mixer. Helt klart är att det i sommar kommer att mixas en hel massa Mangoshakes i Villa Villekulla! Till dess får milkshake med mango verka som ett ganska trevligt substitut.

Fågel flyger, Pranang Cave Beach
E-S

Mungbönorna goes international!

Eftersom jag nu har hittat till det underbara statistikverktyg vi använder har jag hittat flera spännande fakta.... Det finns en funktion som visar var besökarna befinner sig. Till exempel har vi besökare från hela Sverige, men dessutom från Danmark, Tyskland och en oidentifierad destination i havet utanför Afrika :) Spännande! Och det här är bara idag och igår...

Det går även att se vilka sökord på Google som är vanligast för att hitta hit och vilka sidor man har blivit länkad vidare till Mungbönorna ifrån. Genom detta har jag gjort en liten research och kommit fram till följande

Man får också veta att av de 100 senaste besökarna, stannade 63,3% kortare tid än 5 sekunder... Inte så bra kanske, men jag gissar att det är de som tittar in för att se om det kommit några uppdateringar. Däremot stannar 23,3% mer än en timme! Någon som lämnat sidan uppe kanske? Eller någon som lagar mat eller bakar? Eller helt enkelt någon som är väldigt road av att sitta och gå igenom alla recept?

Jag kommer att hårdbevaka den här informationen nu så uppdateringar kan komma inom kort :)

Cia

onsdag, februari 14, 2007

Queen of Hearts



Jag vill bara säga till alla mina queens:

I Love You Honeys!

Cia

Alla Hjärtan


Till alla Er, från våra hjärtan!

tisdag, februari 13, 2007

Pizzamuffins


Som en replik på Jessicas Pizzabullar har jag lagat Pizzamuffins från samma källa som Äppelmuffinsen nedan!

16 stycken stora formar

100 g rökt skinka
2 msk hackad färsk basilika, eller 2 tsk torkad
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g margarin eller smör
3 dl mjölk
1 1/2 dl riven ost

Finhacka 100 g skinka och 2 msk basilika. Blanda 6 dl mjöl, 1 msk bakpulver och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt 50 g margarin eller smör skuret i mindre bitar och 3 dl mjölk. Arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i skinkan och basilikan i degen. Klicka degen i pappersformar ställda på en plåt. Riv och strö över 1-1 1/2 dl ost. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225°C ca 15 min. Låt muffinsen kallna.

För att piffa till muffinsarna lite hade jag i en hel del soltorkade tomater, men jag kände ändå att de blev lite för "brödiga" och man hade lätt kunna fylla dem med lite mer skinka och tomat eller lite annat smått och gott. Jag kände även att till pizza vill jag hellre ha oregano än basilika så jag tog helt enkelt lite basilika och sen en hel del oregano istället.

Jag tror att det här kan vara perfekt att ha med sig på utflykt, eller varför inte ha med i skolan? Vi åt dem iallafall som de var med en enkel sallad bestående av vanliga salladsblad och italiensk salladsdressing av den sort som diskuterats tidigare! Mycket gott!

Cia

Äppelmuffins med Havretopping

Det här receptet hittade jag först på en av mina nya favoritbloggar saravillfara. Hon har i sin tur tagit det från Dagens Muffin, en hemsida med över 600 muffinsrecept!

Äppelkaka är nåt av det godaste som finns tycker jag, trots att jag gör det alltför sällan med tanke på hur enkelt det egentligen är... Muffins är väl inte riktigt någon storfavorit hos mig, men det är väldigt lämpligt med tanke på att man får flera äppelkakor (eller andra kakor) i portionsformar som dessutom går att frysa in och serveras när det passar sig.




Äppelmuffins med Havretopping

14 portioner i stora formar


200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor
Socker
Kanel

Topping:
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn

Topping: Smält smör, blanda i socker och havregryn.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda ner vattnet och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med lite socker. Stick ned ett par klyftor i varje form. Strö på toppingen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 min.

Som man ser på bilden blev projektet inte helt lyckat... Jag använde en muffinsplåt med 12 formar, men fick grädda några till i efterhand eftersom formen blev full. Det var dock inte det som var problemet utan att muffinsen var svåra att få ur. Ett tips kan vara att använda vanliga muffinsformar, men ställa dem i plåten för att få en fin form på dem!
Cia

måndag, februari 12, 2007

It's a pasta revolution!

Tjo och hopp alla glada!
Tänkte dela med mig av två väldigt enkla recept på vardagspasta. Som vanligt är det mest lite hopplock av vad som fanns hemma och lite lagom dos av det mesta - inga exakta mått alltså... Är ju lite dålig på det, när jag ska laga mat är oftast den röda tråden "på en höft"... Men det kan kanske ge lite inspiration om fantasin börjat tryta!


Canneloni på en höft
Färska lasagneplattor
Köttfärs (jag hade dock inte hunnit tina nån)
Spenat - vilken variant som helst går nog bra.
Krossade tomater
Champinjoner
Bönor, Majs
Fetaost och lite "vanlig" riven ost att strö över
Vitlök, salt, peppar, ev lite chili

Antingen så gör man en köttfärssås med alla ingredienserna utom fetaosten eller så väljer man att göra det vegetariskt. I vilket fall måste man koka bort en del vätska både från spenaten (om den är fryst) och tomaterna. Krydda sedan rejält. Jag smulade ner fetaosten i slutet när såsen var klar. Efter det är det bara att skära till lämpliga bitar av lasagneplattorna och klicka på lite sås. Rulla ihop och lägg dem tätt i en form så håller de ihop. (Tips: skarven nedåt) När formen är full så riv lite ost över och skjutsa in i ugnen, ca 200 grader en lagom stund - pastan är ju också nästan klar redan innan. Vill man kan man göra en vanlig bechamelsås och hälla över - då blir det lite mer lasagne över det hela.

Räkpasta eller "vad hittar vi hemma idag då"
De nedanstående ingredienserna återfanns vid en inventering av kyl och frys och resulterade i dagens singelmiddag. Inte särskilt svårt...

What to put in the pan

Räkor
Morötter
Purjolök
Majs
Zucchini
Creme Fraiche/Matlagningsyoghurt/Grädde
Vitlök
Salt & peppar
Sambal Oelek

Hacka grönsakerna och fräs morötter och zucchini i lite olja. Pressa ner lagom mycket vitlök, i med purjon och salta och peppra. Häll i fraichen eller vad du nu har hemma och lägg i räkorna och majsen. I med sambal och krydda på såsen som du vill. Låt puttra lite så kryddorna börjar kramas. Koka pasta och ät! Busenkelt!
/Tack och hej från en Myckelgensjötjej

Vardagslyx!


Ifall det har undgått någon så har jag köpt en tekanna.
Denna skönhet har jag inhandlat på Indiska till priset av 79 svenska kronor :)
En bra investering ifall man vill lyxa till sin vardag och servera sitt te ur en kanna istället för ur en billig IKEA-kastrull!
Om ni känner er sugna på lite te ur denna tekanna så hör av er :D
Kram Sofia

söndag, februari 11, 2007

Paprika doftande köttgryta



Det här är en jätte god och lättgjord köttgryta. En stående favorit hos familjen Gustafsson!

4 port

300 g kött (man tager vad man haver)
1 purjolök
3 paprikor, gula och röda
1 burk krossade tomater
2 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 msk vetemjöl
1 tsk curry
salt o peppar

Strimla köttet, purjolöken och paprikorna.
Fräs köttet i smör och curry. Tillsätt purjon, krossade tomaterna, buljontärningen, vatten och kryddorna. Låt koka ca 15 min.
Rör ut mjölet i grädden och rör ner det i grytan.
Tillsätt paprikorna. Små koka i ca 3 min.

Servera med ris och sallad

Jo, bli inte orolig om grytan ser ut som grismat innan grädden tillsats, det ska se ut så!
och, jag brukar alltid krydda mer än vad receptet säger. Det ska smaka mkt :)


//Sofia

onsdag, februari 07, 2007

Småkakor à la Tilde och Theo

Jag tänkte nu dela med mig av resultatet från en dag som barnvakt till två sjuka barn. Det korrekta namnet på kakorna var något i stil med "Prinsessdrömmar", men eftersom jag kommer inte riktigt ihåg så döper jag dem efter kidsen. Receptet kommer ur den eminenta receptboken "Prinsessornas kokbok". Både jag och knattarna mumsade glatt i oss ett par stycken så jag rekommenderar dem varmt!


Ca 25 st enligt receptet (vi fick till fler än så utan att de blev för små)
125 g mjukt smör
3 dl socker

2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4½ dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
garnish: smarties, strössel eller nåt annat gott


Hotta upp ugnen till 175 grader. Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker. Rör ihop ordentligt till en slät smet. Använd ev elvisp, det kan vara lite klurigt med smöret. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och häll över i smörblandningen. Rör ihop allt till en klibbig deg. Forma småkakor, 2 teskedar kan göra det lite enklare och mindre kletigt. På med lite pynt - smarties, prinsessaktigt strössel eller nåt annat trevligt ni hittat. Grädda sedan mitt i ugnen, 5-10 minuter och låt svalna på galler.
/Mariello

tisdag, februari 06, 2007

Sia tipsar


Green Tea Orient har blivit min nya favorit. Har övergett alla fruktiga tesorter och köpt denna istället. Höjdpunkten under en föreläsning är rasten efter 45 min då man kan avnjuta en god kopp Green Tea Orient!

Med honung blir det ännu godare :)


Obs! produkten på bilden har inte riktigt nånting med texten att göra

Kram Sofia Sia Gustafsson

måndag, februari 05, 2007

Ebba Hultkvist Blandar Oboy

Det här bör ju vara ett av Ebbas mindre lyckade karriärdrag. Men det kanske ändå är ett recept som någon av er vill prova på?



Cia

lördag, februari 03, 2007

Chocolate Chip Cookies

Russ Anderson's Chocolate Chip Cookies

200 g smör
1 3/4 dl brun farin
1 3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
5 ½ dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
ca 125 g blockchoklad
½ påse hasselnötter

  • Blanda smör, farin, socker och vaniljsocker i en skål
  • Tillsätt 2 ägg
  • Blanda mjölet, saltet och bikarbonatet och häll det i smeten
  • Tillsätt hackad blockchoklad och hackade hasselnötter
  • Klicka ut på en plåt med bakpapper och grädda 5-8 minuter225 grader

Livsfarliga kakor som det inte går att sluta äta om man inte gömmer dem... Jag brukar byta ut det bruna farinet mot muscovadosocker istället, vet inte riktigt vad det gör för skillnad, men det blir lika gott iallafall. Vill ni läsa mer om vad muscovadsocker är för något, gör ni det här!

Cia

fredag, februari 02, 2007

Busenkel pasta

Nu vill jag också blogga lite, så jag lägger in ett recept på pasta som jag själv hittat på och som man kan ta till en tråkig vardag när man vill göra nånting toksnabbt och tokgott:

1. Släpa dig till närmaste matbutik.
2. Ta en korg och stoppa ner: färsk tagliatelle (detta besvär BÖR man göra sig, eftersom resten av rätten är så basic, men vill man så får man förstås köpa torkad tråkpasta)
3. Fortsätt till grönsaksdisken och lägg ner champinjoner (först i påse, sen i korgen...det spar tid vid packningen sen)
4. Om du är väl bekant med butiken, gå direkt till hyllan med soltorkade tomater, annars: gå tre varv för att sedan tillslut hitta dessa på en undangömd hylla nånstans...(suck...här nådde vi högsta svårighetsgraden i det här receptet tror jag...)
5. Gå nu till mejeriplacet och plocka ner en burk creme fraiche (sv. uttal kräm fräsch) med smaken av franska örter
6. Tillsist: ett paket bacon, tjoff ner i korgen...nu kan du gå till kassan!

(Här vill jag kort återgå till punkt 4: när du hittat de soltorkade tomaterna ska du stoppa ner dem i korgen...inte bara titta på dem i förnöjsamhet över att ha hittat dem. Detta för att undvika irritation vid hemkomst.)

Här väljer jag att illustrera samtliga ingredienser för att göra det hela ännu mer tydligt:



(Hittade ingen bild på franska örter-varianten av kräm fräsch, den är grön...man kan välja en annan variant av fräschen, exempelvis den på bilden, men det blir inte rätt...)

Så...väl hemma så kokar du pastan, steker champinjoner och bacon, kastar i de soltorkade och blandar sedan i creme fraichen! Klart!

//ööö
House of Mary

torsdag, februari 01, 2007

Mat i Paris



Nu är jag tillbaka! Det var väldigt trevligt och vi har sett allt man ska se inklusive Eiffeltornet, Mona-Lisa, Champs Elysees, Sacre Coeur, Triumfbågen och Notre Dame. Men jag är väldigt ledsen Emma-Sara, det blev inte några specialare... Jag hoppas du har bättre möjligheter för kulinariska upptäckter i Thailand :)



Jag köpte ändå en strut med rostade kastanjer, det kändes lite franskt, iallafall inte svenskt... Tyvärr var de här inte goda alls, jag antar att de kanske var överrostade eller liknande. Att äta dem precis som de är utan tillbehör kanske inte heller är det bästa sättet att servera kastanjer på.

Förutom det så åt jag en fransk pizza som enligt mig mest påminde om italienska pizzor och enligt oscar mest om svenska... I vilket fall som helst var de lika goda som både italienska och svenska! Jag åt dessutom en fransk tolkning av "well-done" beef som var klarröd inuti med en halv centimeters stekyta...


Som kronan på verket och det som måste betraktas som mest franskt av det hela presenteras i form av ett Pulp Fiction-citat:

Vincent: And you know what they call a... a... a Quarter Pounder with Cheese in Paris?
Jules: They don't call it a Quarter Pounder with cheese?
Vincent: No man, they got the metric system. They wouldn't know what the fuck a Quarter Pounder is.
Jules: Then what do they call it?
Vincent: They call it a Royale with cheese.
Jules: A Royale with cheese. What do they call a Big Mac?
Vincent: Well, a Big Mac's a Big Mac, but they call it le Big-Mac.
Cia

La Cucina

Bra bok om mat som gör att man genast vill lära sig allt om italiensk kokkonst! Det vattnas i munnen när man läser!

Cia