onsdag, mars 28, 2007

Sannas tacopaj

Gör pajdegen: 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 50 gr margarin, 1,5 dl mjölk och salt och tryck ut den i en form.

Stek 500 gr köttfärs och rör ner en påse tacokryddmix. Blanda 2 dl creme fraiche, 4 hackade tomater och en burk stark tacosås.

Bre först ut köttfärsen i pajskalet och sen creme fraiche röran. Strö riven ost över pajen och grädda sen i ugnen i ca 10 min - 200 C
Fasiken så gott det var. Hade kunnat äta en hel paj själv :) Om man bara hade orkat ...

tisdag, mars 27, 2007

Mangosorbet

Eftersom det finns iallafall en böna som är mangofrälst kommer här ett recept på mangosorbet från mamma som hon i sin tur har fått av en kompis.

1 pkt fryst mango (ICA:s är bra)
2 dl vaniljyoghurt
2-3 tsk fruktsocker (går även bra med florsocker)

Kör allt otinat i mixer eller matberedare. Fördela i glas och toppa med passionsfrukt!

Vi fick smaka för några helger sen och det var jättegott! Sanna, hur blev din?

Vit Chokladmousse - Tips

Nu har jag gjort den vita chokladmoussen igen. Det blev lika fruktansvärt gott som förra gången! Däremot blev det mindre sås och mer mousse den här gången och jag tror att det kan bero på att jag vispade grädden hårdare innan jag blandade den med chokladen och jag var också noggrannare med att vända i grädden istället för att röra runt den. Den fick stå lite längre i kylskåpet också.

Prova om ni inte redan har gjort det! Bra påskefterrätt kanske?

Blåbärsscones


För några söndagar sedan fick jag blåbärsscones till frukost. De var jättefina på bilden i Elle Mat & Vin... Och de smakade gott... Men, de såg ut som om de kom direkt från blåbärsskogen själva.

Trots det yttre intrycket var de väldigt mysiga att äta och passade perfekt med ett tjockt lager smör och ett tjockt lager ost på. En stor kopp te till detta är självklart.

2½ dl Dinkelsikt
2½ dl Vetemjöl
1 msk Socker
2 tsk Bakpulver
½ tsk Salt
125 g Smör
1½ dl Mjölk
200 g Torkade blåbär (Det var här vi gjorde misstaget att använda frysta blåbär vilka färgade hela degen)

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Arbeta in smöret med händerna tills blandningen är smulig. Häll i mjölken icg blåbären och rör snabbt ihop degen. Knåda degen cirka tio gånger samtidigt som du formar den till en rund kaka. För att få lätta och luftiga scones bör inte degen bearbetas mer än nödvändigt. Skåra kakan i fyra delar men inte hela vägen igenom. Pensla med mjölk och grädda i cirka 20 minuter i 170 grader eller tills ytan är ljusbrun (I det här fallet inte mörkblå!).

Elle Mat & Vin nr 4 2006, från Brödälskare av Henrik Francke
Bild: Allposters.com

En redig söndagsstek

Sent omsider tänkte jag lägga in ett recept som testades för några veckor sedan...Antar att det är rejäla vuxenpoäng på en sån här rätt, men det är kanske dags att acceptera faktum. Alla kommer vi minnas vår första stek... som en milstolpe...liksom... Och alla ser de säkert olika ut. I vårt fall behöver vi nog öva lite till, men vi är på god väg :-)



Söndagsstek på älg

Portioner: 8
2 kg älgstek
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
100 g rotselleri
1 dl rött vin
5 dl viltbuljong (tärning/fond + vatten)
3 lagerblad (gåta: vad växer lagerbladet på?)
10 svartpepparkorn
4 timjankvistar
2 dl vispgrädde
1/2 msk maizena redning för mörka såser
olja till stekning
salt, peppar










Bilden visar hur den såg ut halvvägs.

Gör så här:
1. Bryn köttet runt om i olja i en medelstor stekgryta tills det fått fin färg. Lyft upp köttet på ett fat.
2. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och dela i mindre bitar. Bryn grönsakerna i olja i stekgrytan.
3. Lägg tillbaka köttet och häll i vinet. Koka upp och häll i buljongen. Koka upp igen och skumma av ytan.
4. Sänk värmen och lägg i kryddorna och sätt på locket. Låt köttet sjuda på svag värme tills innertemperaturna är ca 70°C (ca 45 minuter/kg).
5. Lyft upp köttet. Sila av stekskyn i en kastrull. Koka ihop skyn tills det är ca 3 dl kvar. Tillsätt grädde och red med maizena. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera steken med sås, kokt potatis, gelé eller rårörda bär och lättkokta grönsaker, t ex morot och zucchini.

Obs! Vår gryta innehåller inte älg...är man kreativ kan man byta ut mot annan köttsort.

//Mary

fredag, mars 23, 2007

Italiensk-grekisk pastasallad


Gjorde en italiensk-grekisk pastasallad för nån dag sen och det var så gott så jag måste dela med mig :) Nu ska inte jag ta åt mig all cred för den, utan det var en av våra kära klasskompisar som gjorde den här pastarätten men jag gjorde om den lite. Med andra ord jag blandade ner ruccola och fetaost - Nähä.


Pasta
Soltorkade tomater
Pesto
Körsbärstomater
Pesto
Ruccola
Fetaost


Skär dom soltorkade små tomatisarna i bitar och blanda med pastan, körsbärstomaterna (jag halverade dom) och massa pesto. Blanda blanda och sätt sen i ruccola och fetaosten.


Jag gjorde kyckling i ugnen som jag åt med pastan och sist men inte minst så bakade jag foccaciabröd oxå :) Jesus Christ va gott!




tisdag, mars 20, 2007

Herrgårdskyckling


Kyckling snabbt och enkelt! Och gott, framför allt!

4 portioner

Sätt ugnen på 225 grader

4 kycklingfiléer
steks så de är nästan helt genomstekta.

Blanda:

½tsk salt
1 krm vitpeppar
50 gram rökt skinka, hackad
2 dl creme fraiche
2 msk persilja
1 tsk Dijonsenap
2 dl riven ost


Lägg filéerna i en form, lägg över skinkblandningen över filéerna och ställ in i ugnen i 20-25 minuter.

Tips: byt ut creme fraichen och den rivna osten mot keso för ett lättare alternativ.

Yummy!

E-S

måndag, mars 19, 2007

Potatis- och broccolisoppa



Käkade broccolisoppa hemma hos Sanna o Kristofer för nån dag sen. Det var riktigt gott så jag provade mig på att göra broccolisoppa jag med, fast med potatis också. Den blev tyvärr inte lika god som Sannas men det var gott ändå :) Nyttigt också!

Kokade färsk broccoli och potatis. Mixade det sen med en stavmixer och rörde ner mjölk blandat med maisena och 2 st grönsaksbuljontärningar. Kryddade med chilipeppar, salt och svartpeppar.


Mumselimums mums!

fredag, mars 16, 2007

Hallonglass utan socker

Hittade det här receptet som påminner väldigt mycket om receptet på Daimglass som lagts in tidigare:

3 dl vispgrädde
3 äggulor
1-2 msk sötningsmedel typ Hermesetas eller Stevia
1-2 dl hallon

Vispa grädden hårt, blanda äggulor och sötningsmedel. Blanda ihop med den vispade grädden. Häll i hallonen, om är de frysta så häll av vätskan först. Häll i en form och frys i minst 3 timmar. Låt tina en aning innan servering.


Detta kan nog mycket väl funka! Kul med ett sockerfritt alternativ!

E-S

Tema: Mango

Har idag fått en mängd fina böcker som jag beställt på bokrean. En bok som jag genast bläddrade igenom var Pressat: 170 juicer och smoothies av Francesca Newby.


Recepten är otroligt fräscha och jag kan knappt vänta tills i sommar då det blir säsong för färska bär! Tills dess kan man dock roa sig med andra recept innehållande andra trevliga frukter och grönsaker. Som den här Kryddiga Mangolassin exempelvis:

  • 3 mangofrukter i tärningar
  • 250 g naturlig yoghurt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk malen kanel
  • ½tsk malen kardemumma
Kör allt i en mixer tills det blir slätt. Serveras på en gång. Enligt boken ger detta recept två medelstora glas.

Mumma!

E-S

torsdag, mars 15, 2007

Pannkaka


Jättebra pannkaksrecept! Blir godast i gjutjärnspanna men funkar i en teflonpanna också

1 tsk salt
4 dl mjöl
8 dl mjölk
3 ägg
1 tsk socker
margarin

Klicka i valfri mängd flytande margarin efter att alla ingredienser vispats ihop. Om man låter smeten stå ett tag blir det godare.

måndag, mars 12, 2007

Vit chokladmousse



Vit chokladmousse

100g vit choklad
2 äggulor
2 dl grädde

Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Lyft av skålen och rör ned äggulorna en i taget medan chokladen är varm.
Vispa grädden. Rör ned en fjärdedel av grädden i chokladblandningen. Vänd sedan försiktigt ned resten av grädden.
Låt moussen stå kallt att stelna i cirka två timmar

När jag gjorde moussen blev det mer en sås, men det berodde antagligen på att jag inte hann låta den stå i två timmar, det kan också bero på att jag inte vispade grädden tillräckligt hårt. Nästa gång, för det blir garanterat en nästa gång, får jag prova en annan metod och se vad som funkar bäst...

Det här var FRUKTANSVÄRT gott, det var enkelt och det var snabbt och det finns ingen anledning alls att inte testa själv, 20 minuter plus 2 timmar i kylen, nemas problemas!

Till det här gjorde jag chokladchips; jag smälte mörk blockchoklad, hade i lite brun farin (fråga inte varför) samt en sväng cayennepeppar (för att det är gott med chili och choklad). Det här klickade jag ut och det fick sedan stelna på bakplåtspapper. Behöver nog stå i en eller två timmar innan man kan lossa dem.

För att bryta mot det söta och det starka gjorde jag en syrlig sås bestående helt enkelt av passionsfrukt som rördes ihop med lite florsocker för att få det att bli lite tjockare...

Jag säger som Belinda Carlisle: "Ooh heaven is a place on earth"

Bild från: Brothersdesserts.com

fredag, mars 09, 2007

Tortillapizza


Till lunch tillverkade jag idag en tortillapizza.

  1. Tag en tortilla
  2. Bred på delikatesskryddad tomatpuré
  3. Toppa med det du vill ha, jag hade skinka & champinjoner på den ena och banan & curry på den andra. + ost och oregano såklart
  4. Grädda i ugnen några minuter
  5. Klart!

Oprah äter svenskt bröd



Kopierat från: Aftonbladet

torsdag, mars 08, 2007

Improviserad Kalops

Jag minns min mormors otroliga kalops... Tyvärr har många av hennes recept gått förlorade men det hindrar ju inte att man kan försöka få till det så gott som hon alltid fick. Jag kommer försöka beskriva en improviserad kalops som man egentligen kan variera hur man vill, bara grunderna är samma. Ta det som ni tycker är gott och använd i grytan!

Jag brukar ta grytbitar av nötkött (400-500 g), hackade morötter (mycket morötter ska det vara!), champinjoner (färska eller på burk, beror på vad man har att tillgå) och klyftor av 2 gula lökar. Paprika funkar också bra. Jag steker allt detta i en stekgryta tills köttet fått en fin stekyta. Sedan tar jag 1-1½ matsked mjöl och strör över i grytan. Efter det häller man på vatten så att det täcker det som ligger i grytan, stoppar ner 2 lagerblad och 10 kryddpepparkorn. Salta och peppra. Jag brukar låta kalopsen stå och koka på svag värme under lock ett par timmar tills köttet blir riktigt mört. Detta beror helt på vilket kött man använder och det kan man känna efter under tiden.

Servera med kokt potatis, cous cous eller pasta, och lite ruccolasallad. Mmm.... kalops...

E-S

onsdag, mars 07, 2007

Bruschetta


Idag har jag ätit Bruschetta till lunch. Som man ser på bilden är det bröd och tomat i en perfekt kombination. Jag har gjort fuskvarianten, men det spelar ingen roll för den blir god iallafall!

  1. Rosta bröd
  2. Blanda vitlök och olja, jag hade en liten vitlöksklyfta till två bruschetta
  3. Tärna tomater och blanda med lite olja och basilika, jag använde fryst basilika
  4. Pensla vitlöksoljan på brödet och lägg sedan på tomatröran!
  5. Klart!

Det här är en väldigt enkel variant, men att göra det lite lyxigare och lite godare är inte heller svårt:

  • Använd ett skivat lantbröd som man rostar i ugnen
  • Pensla vitlöksoljan på brödet innan det rostas
  • Använd färsk basilika istället för fryst eller torkad

Egentligen är det här kanske inte en lunchrätt, det är inte direkt jättemättande. Vanligtvis brukar jag göra bruschetta som en förrätt eller liknande, men det fungerade bra som en lätt lunch också!

tisdag, mars 06, 2007

Fudgekaka


Det här är faktiskt andra gången som saravillfara har inspirerat mig till att baka (äppelmuffins med havretopping var första gången). Det här är en fudgekaka som egentligen är snuskigt onyttig men jag citerar Sara själv: Det är lääänge kvar till beach 2007.

För att se en bild som ger kakan rättvisa föreslår jag ett besök till Saras inlägg på hennes egen blogg; mycket bättre fotograf (och bagare) än mig! Men här får ni iallafall chansen att se mitt senaste impuls-shopping-som-gör-mig-glad-köp; en kökshandduk med fint porslin!

Fudgekakan tillagas så här:

Fudgekakor i långpanna, 28 st, 175 °
300 g smör
4½ dl socker
3 ägg
1½ dl kakao
6 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Glasyr
3 dl grädde
3 dl socker
3 msk sirap
150 g blockchoklad
150 g smör (sist!)

Smält smöret. Rör först ner socker och ägg, sedan övriga ingredienser. Bred ut smeten i bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 15-20 min, vänd sedan kakan och ta bort bakplåtspapperet.

Glasyren: Koka allt utom smör i 20-25 min tills det tjocknar. Blanda i smör och bred såsen över den kalla kakan. Låt stelna och skär sedan i rutor. Servera gärna med lite glass eller grädde

Kakan är riktigt god, men aningen mäktig... Jag tror att nästa gång jag bakar den kommer jag nog att skippa glasyren och bara nöja mig med grädde till!

måndag, mars 05, 2007

Matlista

Jag har blivit beroende av listor (jo ännu mer)... Jag har hittat listsidan Lists of Bests och här finns väldigt många listor av olika slag, delvis från medlemmar, men också "award winners" och definitiva listor som BBC's "50 things to eat before you die". Man får kryssa i det man i det här fallet har ätit och när listan är avklarad får man ett resultat på hur stor del av maten i listan man har ätit.

Kanske inte världens roligaste med mat, men det känns bra att veta att jag sett 26% av alla filmer som vunnit en Oscar för bästa film. Dessvärre har jag bara läst 6 % av alla nobelpristagare i litteratur. Av de 1001 böcker man måste läsa innan man dör har jag bara klarat mig igenom 2 % och jag har bara besökt 3% av de 1000 platser man måste besöka innan man dör...

Cia

fredag, mars 02, 2007

Risotto



En vanlig risotto som tillbehör till annat, till exempel kyckling som i det här fallet. 4 port.

Fräs en hackad lök och en hackad vitlöksklyfta i smör. Häll sedan i 3 dl avorioris (el. liknande) låt det fräsa med löken ett tag och tillsätt sedan lite vatten, 2 msk fond (jag hade kantarellfond hemma) och 1 msk citronsaft. Fyll på vatten i takt med att det kokar ur (ska vara totalt ca 6 dl vatten) och låt det sedan koka under lock tills det blir lagom klibbigt. Tillsätt ca 1 dl parmesan och valfri mängd soltorkade tomater innan servering.



Vi åt ugnsstekt kyckling till som bara var kryddad lite lätt. Jag tror att det skulle vara jättegott med en sallad på ruccola till detta, men i brist på det gjorde jag en sås på turkisk yoghurt, fetaost, vitlök och lite salt och peppar.


"Det är inte risotton på bilden som är risotton i inlägget"



Cia



Bild: http://www.abc.net.au/southwestwa/stories/risotto_m634544.jpg

torsdag, mars 01, 2007

Lax med tortellini och ruccola

Under mitt Stockholmsbesök lagades det självklart mat. Efter att ha klämmt i oss världens största semla så orkade ingen av oss äta nått mastigt till middag, så det blev en fräsch lax-rätt

Lax

Färsk tortellini, vi hade tortellini med kronärtskocksfyllning

Ruccola

Körsbärstomater

Stek laxen och koka tortellinin. Blanda ruccolan och tomaterna på ett upplägningsfat eller liknande. Blanda tortellinin med salladen. Ringla över lite olja (vi hade en olja smaksatt m lime) servera sen med laxen.

Tips: strö över lite riven parmesan - mums mums mums... eller pinjenötter.

//Sofia