tisdag, mars 27, 2007

Blåbärsscones


För några söndagar sedan fick jag blåbärsscones till frukost. De var jättefina på bilden i Elle Mat & Vin... Och de smakade gott... Men, de såg ut som om de kom direkt från blåbärsskogen själva.

Trots det yttre intrycket var de väldigt mysiga att äta och passade perfekt med ett tjockt lager smör och ett tjockt lager ost på. En stor kopp te till detta är självklart.

2½ dl Dinkelsikt
2½ dl Vetemjöl
1 msk Socker
2 tsk Bakpulver
½ tsk Salt
125 g Smör
1½ dl Mjölk
200 g Torkade blåbär (Det var här vi gjorde misstaget att använda frysta blåbär vilka färgade hela degen)

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Arbeta in smöret med händerna tills blandningen är smulig. Häll i mjölken icg blåbären och rör snabbt ihop degen. Knåda degen cirka tio gånger samtidigt som du formar den till en rund kaka. För att få lätta och luftiga scones bör inte degen bearbetas mer än nödvändigt. Skåra kakan i fyra delar men inte hela vägen igenom. Pensla med mjölk och grädda i cirka 20 minuter i 170 grader eller tills ytan är ljusbrun (I det här fallet inte mörkblå!).

Elle Mat & Vin nr 4 2006, från Brödälskare av Henrik Francke
Bild: Allposters.com

Inga kommentarer: