tisdag, mars 27, 2007

En redig söndagsstek

Sent omsider tänkte jag lägga in ett recept som testades för några veckor sedan...Antar att det är rejäla vuxenpoäng på en sån här rätt, men det är kanske dags att acceptera faktum. Alla kommer vi minnas vår första stek... som en milstolpe...liksom... Och alla ser de säkert olika ut. I vårt fall behöver vi nog öva lite till, men vi är på god väg :-)



Söndagsstek på älg

Portioner: 8
2 kg älgstek
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
100 g rotselleri
1 dl rött vin
5 dl viltbuljong (tärning/fond + vatten)
3 lagerblad (gåta: vad växer lagerbladet på?)
10 svartpepparkorn
4 timjankvistar
2 dl vispgrädde
1/2 msk maizena redning för mörka såser
olja till stekning
salt, peppar










Bilden visar hur den såg ut halvvägs.

Gör så här:
1. Bryn köttet runt om i olja i en medelstor stekgryta tills det fått fin färg. Lyft upp köttet på ett fat.
2. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och dela i mindre bitar. Bryn grönsakerna i olja i stekgrytan.
3. Lägg tillbaka köttet och häll i vinet. Koka upp och häll i buljongen. Koka upp igen och skumma av ytan.
4. Sänk värmen och lägg i kryddorna och sätt på locket. Låt köttet sjuda på svag värme tills innertemperaturna är ca 70°C (ca 45 minuter/kg).
5. Lyft upp köttet. Sila av stekskyn i en kastrull. Koka ihop skyn tills det är ca 3 dl kvar. Tillsätt grädde och red med maizena. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera steken med sås, kokt potatis, gelé eller rårörda bär och lättkokta grönsaker, t ex morot och zucchini.

Obs! Vår gryta innehåller inte älg...är man kreativ kan man byta ut mot annan köttsort.

//Mary

Inga kommentarer: