söndag, juli 29, 2007

Moster Kristinas sockerchock

Det här receptet har min moster i Jönköping introducerat för oss. Vi är mycket glada över det och nu har den bakats även här i Sundsvall! Vi har fått veta att den ibland går under namnet `Daimtårta´. Antar att det beror på de otroligt goda och sega Rice Krispies som rörs ner i smeten! Den här tårtan går med fördel att använda vid ett stort kalas. Gör bara dubbla bottnar och dubbla fyllningen. Vill du bara ha en mindre tårta delar du bara botten på mitten och använder en sats fyllning emellan. Tårtan görs med fördel en eller två dagar innan den ska serveras. Garnera innan servering.


Botten:
4 äggvitor
4 små droppar ättika
Vispas hårt
Tillsätt 3 dl socker
Vispa hårt tillsammans med vispade äggvitor och ättika
Rör därefter ner 3 dl Rice Krispies

Smörj bakplåtspapper med smör
Grädda i långpanna i 125 grader i ca 2 timmar

Dra av ugnen efter två timmar och låt bottnen svalna i ugnen

Fyllning:
4äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
Sjud detta i en kastrull
Var försiktig så smeten inte bränner fast

Ta av kastrullen från plattan och rör ner 125 gram smör

Sprid ut fyllningen mellan de båda bottnarna. Toppa med grädde och jorgubbar eller ringla chokladsås över. Antar att variationen kan göras oändlig. Ta det du gillar bäst helt enkelt!

Cias jordgubbstårta


Här har varit fest i dagarna tre och därför kom Cias recept på jordgubbstårta som en skänk från ovan! En mycket lyckad tårta som rönte stor uppskattning!

torsdag, juli 26, 2007

Sjung om studentens...


Inte alltför lång tid kvar tills skolan börjar igen. Under tiden kan ni ju göra följande vetenskapliga test:




onsdag, juli 25, 2007

Glass!

Hittade det här trevliga lilla receptet som såg så kul ut! Något för de pyssliga kanske? Måste ju även gå att göra som pipparkaka-alternativ :-D




Freeze: 2 hours
Bake: 8 minutes
Start to Finish: 45 minutes

Ingredients
1 pint vanilla ice cream or frozen yogurt
1 1/2 cups fresh strawberries or peaches, chopped (optional)
1/3 cup butter, softened
1/3 cup granulated sugar
1/4 cup packed dark brown sugar
1-1/2 teaspoons unsweetened cocoa powder
1/4 teaspoon baking powder
1 egg
1/2 teaspoon vanilla
1-1/2 ounces unsweetened chocolate, melted and cooled slightly
1 1/3 cups all-purpose flour
Purchased colored granulated sugar or white non pariels (optional)

Directions
1. Let ice cream or frozen yogurt stand for 15 minutes to soften. Stir in fresh chopped fruit, if using. Spread mixture evenly in a 15x10x1-inch baking pan. Cover and freeze until firm.


2. Preheat oven to 350 degree F. Beat butter in a large mixing bowl with an electric mixer on high speed for 30 seconds. Beat in granulated sugar, brown sugar, unsweetened cocoa powder, and baking powder until just combined. Beat in egg and vanilla until combined. Stir in melted chocolate. Beat in as much of the flour as you can with the mixer. Stir in any remaining flour.


3. Divide dough in half. Roll each portion of dough out on a lightly floured surface to 1/8-inch thickness. Cut with a 3-1/2-inch decorative cookie cutter. Cut out centers with a 3/4-inch decorative cookie cutter, if desired. Reroll any dough scraps. You should have a total of sixteen 3-1/2-inch cookies. Place cutouts on ungreased baking sheets.

4. Brush cookie tops with water and sprinkle with colored granulated sugar, if desired. Bake for 8 to 10 minutes or until edges are firm. Cool on cookie sheet for 1 minute. Transfer cookies to wire racks to cool completely.

5. To assemble, let ice cream or frozen yogurt stand for 5 minutes to slightly soften. Cut with the same 3-1/2-inch cookie cutter used for the cookies (will have 8 cutouts). Set out 8 of the cookies with the "wrong" side up. Place an ice cream cutout on top of each cookie. Top with a second cookie, pressing slightly to seal to ice cream.


6. Wrap each ice cream sandwich individually in plastic wrap; freeze at least 2 hours. Let stand at room temperature for 5 minutes before serving. Freeze for up to 1 month. Makes 8 sandwiches.

Note: For an easier method, do not spread ice cream in pan. Refreeze after stirring in fruit until firm yet spreadable. Spread about 3 tablespoons of the ice cream on half the cookies and top with remaining cookies. Press together.

http://lifestyle.msn.com/foodandentertaining/recipes/articlebhg.aspx?cp-documentid=5182083

tisdag, juli 24, 2007

Avocado

I min jakt på den smarta mackapären nedan kom jag i kontakt med klimatkeriehäxan och hon lärde mig ett och annat om avocado!

Läs det här inlägget så får ni andra säkert också en del tips!

Smarta (onödiga?) saker

Tänkte fortsätta på Cias spår med tips om små roliga köksprylar. De Mungbönor som fanns tillgängliga träffades igår och firade Marielle (grattis igen och tack för fikat!) och då nämnde jag denna lilla grej som jag nu vill tipsa övriga om: avocadoskäraren!



Fiffigt va?!

söndag, juli 22, 2007

Köttfärslimpa

Idag har jag ätit en köttfärslimpa som var så god! Brukar vanligtvis inte tycka att det är något speciellt men den här var riktigt fruktansvärt god! Hemligheten bakom är löksoppa på påse samt gräddfil. Kommer absolut att tillagas i framtiden! Tackar Oscars mammas moster för tipset!

fredag, juli 20, 2007

Pastasås Tomat & Italienska ostar



Jag är inget fan av matlådor, men när man arbetar klarar man sig inte långt utan att äta lunch på dagarna och därför är det tur att jag befinner mig i en mataffär med angränsande restaurang. Ett antal gånger denna sommar har min lunch bestått av Findus nya pastasåser och en skål pasta från restaurangen. Billigt och bra, men framförallt gott!

Den här med tomat och italienska ostar är min favorit, men det finns även med tomat och vitlök, tomat och basilika, tomat och chili samt tomat och oliver.

Jag har inte provat än, men jag är övertygad om att det skulle bli hur bra som helst att använda de här som bas till en egen pastasås och kasta i en massa andra ingredienser!

måndag, juli 16, 2007

Jordgubbstårta


Eftersom jordgubbar är gott och jag inte ätit särskilt mycket av dem den här sommaren kändes det läge för en jordgubbstårta! Just den här har ungefär tusen olika namn, men jag tycker inte om någon av dem och nöjer mig med jordgubbstårta...

Rör mjukt 1 dl strösocker, 125 g smör och 2 äggulor. Blanda i 0,75dl mjölk, 2 tsk bakpulver och 1½ dl vetemjöl.
Bred ut på smörat papper i långpanna.
Vispa 2 äggvitor hårt tillsammans med 1½ dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker.

Bred över smen och strö över flagad mandel.

Grädda på 175 grader i ungefär 20 minuter.

Hur man gör sen är frivilligt. Antingen gör man en flerbottnad eller en enkel tårta. Väljer man en enkel brer man helt enkelt ut grädde ovanpå tårtbotten och dekorerar med färska jordgubbar. Om man vill göra flera delar man botten på hälften och har på grädde och jordgubbar och topp armed den andra delen. Egentligen spelar det ingen roll, för hur man än gör blir tårtan sjuukt god! Och enkel att göra som bara den!

Potatisskalare

Såhär i färskpotatistider blir det egentligen inte så mycket skalande eftersom det går alldeles utmärkt att äta potatisen med skalet på. Men det allra yttersta och jordigaste lagret är ändå skönt att få bortskrapat.



Det här är helt klart ett av de bästa köksredskapen jag använt på länge! Och att göra det sittandes på en trätall med utsikt över havet gör det hela ännu bättre!

lördag, juli 14, 2007

En till gästbloggare :)

Vi blev inspirerade av Maria och hennes arbetskamrat så här kommer ett till inlägg från en sommargästbloggare. Det är min arbetskamrat Camilla som tipsar om Key Lime Pie som hon stött på under sina resor till Key West.
Botten:
7-8 digestivekex
65 g smör

Fyllning:
4 st äggulor
1 1/4 dl pressad limesaft (det går åt ca 5-6 limefrukter)
400 g kondenserad mjölk (finns på konservburk)
1 msk rivet limeskal
Gör så här
Botten: Smula kex och blanda med smält smör och salt. Tryck ner i en pajform. Grädda i ugnen ca 10 min i 200 grader.
Fyllning: Blanda allt och häll fyllningen i pajbotten. Grädda i 125 grader till fyllningen stelnat.
(tar ca 20-35 min)
Låt svalna och garnera med fluffig vispgrädde eller ät den som den är.
Hugg in på pajen och njut!!
/Marie & Camilla

Here it is...


Provar ett nytt grepp här på bloggen, såhär under stilla semestertider: en gästbloggare! En av mina arbetskamrater har bidragit med ett recept på en (enligt utsago) fantastisk räkpaj. Så här kommer den:

"God paj som med fördel ätes dagen efter då den "göttat" till sig lite!"

Räkpaj
6 portioner Ugn 225 grader

Pajdeg
3dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
1krm salt
125g smör
3 msk vatten

Fyllning
150 g champs delade i 4 delar
1 msk smör
1 skivad purjolök
250g räkor
½ dl hackad dill
2dl gratängost

Äggstanning
4 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Garnering alá 70-tal
50 g räkor och dill

Do like this:
Arbeta ihop mjöl, smör, salt och vatten till en pajdeg. Det blir till att knåda om du inte har lyxhjälp i form av en matberedare.
Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten (ej nödvändigt) ca 24 cm diameter. Ställ in i kylen 30 minuter, nagga botten och förgrädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen för läckraste resultat.
Fräs champsblandningen i smör i en stekpanna några minuter. Förväll purjolöken i kokande vatten ca 1 minut, spola av med cold water och låt det rinna av.
Fyll pajskalet med champsen, räkor, dill och gratängost. Vispa ihop ägg, grädde, chilisås, salt och pepper till en äggstanning. Slå stanningen över fyllningen och ställ pajen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Garnera pajen med räkor och dill. Ta ut pajen och låt den svalna något annars är fyllningen lite vattnig pga räkorna.
Själv tyckte jag att man kunde tillsätta lite mer chili för lite mer sting! Alltså färsk chili som man hackar ner, kanske blir lite för sött om man brakar i med mer söt chilisås…!

Det finns dock en hake: eftersom den här sidan har ett sånt ohyggligt stort antal besökare vill denna gästbloggare vara anonym :-D

Lövbiff med mozzarella och soltorkade tomater


Den eviga middagsfrågan ledde in mig på viktklubbens hemsida och det här receptet som blev väldigt uppskattat av min kära sambo.

Man behöver följande till rulladerna:
400 g lövbiff
100 g mozzarella (byts ut mot feta nästa gång)
8 st soltorkade tomater i olja
1 tsk salvia (byttes ut mot basilika)
salt och peppar
Fyll lövbiffen med feta, tomater och basilika och rulla ihop. Stek till de får en fin färg samt salta och peppra.

Till potatisgratängen behövs:
1 kg potatis
5 dl mjölk
100 g lök
1 klyfta vitlök
salt och peppar
Skiva potatisen och koka den 10 min i mjölken. Hacka lök och vitlök under tiden. Varva sedan potatis, lök, salt och peppar i en form. Grädda i 225 grader 20-30 min.

Detta gör sig bäst med en härligt somrig sallad, ett glas gott vin och trevligt sällskap! :D

/Marie

fredag, juli 13, 2007

Testpanelen ger sig på quorn!


Till vår stora glädje fick vi ett erbjudande från Quorn i Sverige att provlaga produkter av quorn! Som ett paket på julafton damp det ner diverse spännade saker i brevlådan med tillhörande recept från Ola Lauritzson som vi genast satte tänderna i. Vi samlade de bönor som för tillfället befann sig på sundsvallsmark och skred till verket. Vi passar på att skicka en hälsning till er som inte kunde vara med, vi saknade er!!

Först ut var Quornburgaren:

Recept
4 portioner

4 st Quorn Burgare
8 st Axa GI-ruta
2 st avokado
1 st rödlök
100 g ruccola
4 skivor cheddarost

Chilimajonnäs
1 dl lätt majonnäs
2 msk chili spicemix
1 st vitlöksklyfta

Dijonbönor
1 dl kidneybönor, kokta
2 msk dijonsenap
2 msk vinäger

Gör så här:
Skär avokadon i skivor och rödlöken i ringar.
Rör ihop alla ingredienserna till chilimajonnäsen.
Blanda dijonsenap och vinäger till en dressing och lägg i bönorna.
Grilla hamburgarna, vänd dem några gånger under tiden. Lägg först osten snabbt på grillen och sedan på burgarna.
Lägg hamburgarna på ett bröd och fortsätt sedan med chilimajonnäs, avokado, rödlök och ruccola och avsluta med ett bröd till på toppen.
Servera genast med dijonbönorna vid sidan av.

Testpanelens omdömen
Maria: 4 mungbönor av 5 möjliga.
Marielle: 4 mungbönor
Marie: 4 mungbönor
Jessica: 5 mungbönor
E-S: 5 mungbönor

"Hellre det här än Max."
Därefter gick vi över till Quornlasagne:

Recept
4 portioner

200 g lasagneplattor (fullkorn)
1 förp. Quorn Färs
200 g fetaost
1 dl lagrad ost, riven
100 g kalamata oliver
800 g krossade tomater vitlök och basilika
500 g keso
300 g fryst bladspenat, tinad och avrunnen
2 st morötter, finrivna
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, ca 30x20 cm.
Blanda Quorn Färs med krossade tomater i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Blanda keso, morötter och bladspenat i en annan bunke. Smaka av med salt och peppar.
Lägg spenat-kesoröran i botten på ugnsformen och varva sedan med pastaplattor och Quorn Färs-blandningen. Avsluta med riven ost, fetaost och oliver.
Kör i ugn ca 30 minuter. Servera gärna med ruccola.

Testpanelens omdömen
Vi önskar att vi kokat en riktig tomatsås, dels för att minska vätskan och dels för att kunna krydda lite bättre. Exempelvis hade vitlök, mer av basilika, oregano, salt och peppar passat väldigt bra här. Vi hade endast tillgång till fryst spenat men vi rekommenderar att man använder färsk då den frysta varianten förmodligen bidrog till den väldiga mängd vätska som samlas, eller nåt... Lasagnen har helt klart potential.

Maria: Svag 3:a
Marielle: 3
Marie: Svag 3:a
Jessica: 2
E-S: 3

Testlagandet avslutades med Pastasallad med quorn:

Recept
4 portioner

1 frp. Quorn Bitar
2 st färska tomater
1 kruka basilika
2-3 dl grädde
1-2 st vitlöksklyftor, hackade
pasta
olivolja
pressad citron
flingsalt & nymald svartpeppar

Gör så här:
Hacka basilikan och tomaterna. Koka pastan al dente. Under tiden pastan kokar, stek Quorn Bitar och hackad vitlök i lite olja. Ställ åt sidan. Häll av vattnet från pastan.
Blanda pastan med Quorn- och vitlöksfräset. Tillsätt hackade tomater och basilika.
Häll över grädde och en skvätt olivolja samt lite pressad citron.
Salta och peppra. Hetta upp utan att det kokar. Servera.

Testpanelens omdömen
Maria: 2 mungbönor
Marielle: 2,5 mungbönor
Marie: 1 mungböna
Jessica: 2 mungbönor
E-S: 3 mungbönor
Denna kväll gick sannerligen i nyttighetens tecken för det var (troligtvis) första gången i Mungbönornas historia som det inte serverades efterrätt!

Vid protokollet: Jessica, E-S, Marie, Marielle och Maria

Australien


Sofia Sia Gustafsson! Om du är härinne och smyger vill jag bara påminna om att inlägg från down under är hemskt välkomna, det vore skitkul att få läsa testresultat av diverse lokala maträtter och även nya recept :-)

Hurra hurra hurra!

Tänk att jag bott såpass nära i massor av år men ALDRIG lyckats ta mig till firandet av Victoria...


Bild från:
http://www.hotgossip.se/index.php?ID=4414

...och det verkar inte bli av i år heller. Nåväl, vi som inte kan närvara på vackra Öland för att fira kronprinsessan på 30-årsdagen, får inte glömma att hurra en stund imorgon...

Jag tycker att det är hejdlöst intressant att höra och läsa om kungafamiljen och de som tycker likadant får inte missa intervjun ikväll på ettan kl 21 eller för den del firandet imorgon!

Beware...



...snart i din webläsare!

/Majsan Mungböna

Test av quorn

Vi har haft inlägget om quorn liggandes som utkast under tiden som vi filat på det lite. Nu är det klart och publicerat men det ligger under det datum som utkastet gjordes, 9 juli, så om ni rullar ner lite så ligger det där!

Quorn är varumärket på en ovo-vegetarisk köttersättningsprodukt som i huvudsak består av mykoprotein (svampprotein) och en liten mängdäggvita som framställs av Marlow Foods. Ursprungligen framställdes produkten i England (där tillverkningen fortfarande sker), och under 1990-talet lanserades Quorn i flertalet europeiska länder, däribland i Sverige år 1999. I Sverige säljer numera Axfoods och ICAs butiker Quorn och Quornprodukter under Quorns varumärke medan KF säljer det under sitt eget varumärke Signum. Quorn, som är rikt på både protein och kostfiber men har ett lågt fettinnehåll, marknadsförs främst till vegetarianer samt hälsomedvetna konsumenter. Det säljs som frysvara både som ett halvfabrikat i form av färs, bitar och filéer samt som portionsförpackad färdigmat.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Quorn


Bild från: http://quornse.e-path.co.uk/

/Maria

torsdag, juli 12, 2007

Om Ett Ord

Umami

Torsdag 12 juli 2007.

Det finns inte bara fyra grundsmaker, som man tidigare trott. Förutom salt, sött, surt och beskt finns även umami. Smaken kan beskrivas som köttig eller matig, ungefär som buljong. Det som smakar är natriumglutamat - en vanlig smakförstärkare i inte minst asiatisk matlagning.

Ordet är japanskt och betyder betyder smakrik eller delikat, men det är först sedan 2000-talets början som det har påträffats i svenskan. Detta trots att umamismaken upptäcktes redan år 1908 av den japanske forskaren Kikunae Ikeda.

Bland de första att använda ordet var vinprovare. Umami kan nämligen smaka lite metall, vilket gör det svårt att välja rätt dryck.

www.omettord.se

onsdag, juli 11, 2007

"Jag går och fiskar.."



Ett tips till alla fattiga studenter (och till er som är uttråkade i det icke-somriga vädret som har dominerat senaste tiden) åk och fiska! Trots mygg, maskar och kyla, är det faktiskt riktigt trevligt.

Själv lyckades jag inte få någon firre på kroken men min bättre hälft lyckades dra upp tre stycken, vilket betydde att det blev färsk fisk till middag :) Jag har sådan tur att Andreas klarar av att rensa dem, något som jag har svårt för..

Vi kom fram till att vi skulle tillaga dem i folie i ugnen för att få en liten känsla av att de var grillade över öppen eld. Vi fyllde dem med en trevlig röra beståeende av lök, färsk basilika, citron samt en klick smör, och poff in i ugnen. Till detta kokade vi potatis, gjorde sallad och toppade det hela med pricksås (även kallad romsås bland vissa). Det är kanske en av de lättaste såser man kan åstakomma: lika delar creme fraiche och gräddfil, röd rom och vitlök efter behag. Man kan även tillsätta dill eller gräslök om man vill det. Det blev en mycket god middag efter en härlig dag vid sjön :)

/Marie

Axmarbrygga Havskrog



På sommaren ska man äta fisk. Så är det bara! Och det gjorde vi häromdagen. På Axmarbrygga Havskrog som ligger i Axmar vid kusten på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland.

Det är ett mysigt litet ställe som serverar i hvuudsak fisk i olika variationer. Det är ett gammalt järnbruk och väggarna är murat av stora slaggblock. På den inglasade verandan har man utsikt mot havet och inredningen är lite halvt gammaldags. Maten är dessutom jättegod!

Vi åt en Skepparmiddag till huvudrätt som består av grillad lax, smörstekt rödtunga, grillad hälleflundra, färska räkor, champinjoner och paprikarilette i varm skaldjursliasson. Vad den där paprikariletten var för nåt vet jag inte riktigt, men det var väldigt väldigt gott! Särskilt såsen, den hade gjort vilken fisk som helst till en lyxmåltid! Pressad potatis serverades till.

Till efterrätt åt jag en sorbettallrik som också var jättegod! Det var skönt att få i sig en ganska lätt efterrätt eftersom fisken gjorde en jättemätt. Det var iallafall fyra olika sorbeter samt choklad, jordgubbar och grädde fint upplagt med sockerlag i olika färger... Mango och jordgubssorbet har jag ätit förut, men inte havtornssorbet eller vitchokladsorbet. Havtornen smakade friskt och gott och chokladen var god och annorlunda den med, men jag tycker generellt att choklad inte ska vara kall...

För den som är intresserad finns även ett stort julbord som tydligen ska vara jättebra!

Läs om Axmarbrygga i White Guide.

tisdag, juli 10, 2007

Is


Jag har experimenterat med is idag. Jag hoppas bara att styvmorsvioler inte är giftiga...

Snapas




Vi har antipasto, meze och tapas. Och så har vi snapas i Sverige!

Snaps är roligt att dricka eftersom det finns så många olika smakvariationer, men att ha en liten smakbit till ger snapsdrickandet en dimension till.

Jag som tycker om plockmat tycker den här idén är hur kul som helst och jag ska snarast övertala min mamma (som fick snapasgafflar från mig i present) att anordna ett snapaskalas!

Till gafflarna hörde en liten broschyr med tips på vad man kunde servera till olika svenska snapsar. O.P. Andersson passar till exempel till havskräfta med äpple och korv med västerbottenost. Hallands Fläder passar med sparris och lufttorkad skinka och Årsta Brännvin med chokladtryffel md hallon.

måndag, juli 09, 2007

Testpanelen ger sig på quorn!


Till vår stora glädje fick vi ett erbjudande från Quorn i Sverige att provlaga produkter av quorn! Som ett paket på julafton damp det ner diverse spännade saker i brevlådan med tillhörande recept från Ola Lauritzson som vi genast satte tänderna i. Vi samlade de bönor som för tillfället befann sig på sundsvallsmark och skred till verket. Vi passar på att skicka en hälsning till er som inte kunde vara med, vi saknade er!!

Först ut var Quornburgaren:

Recept
4 portioner

4 st Quorn Burgare
8 st Axa GI-ruta
2 st avokado
1 st rödlök
100 g ruccola
4 skivor cheddarost

Chilimajonnäs
1 dl lätt majonnäs
2 msk chili spicemix
1 st vitlöksklyfta

Dijonbönor
1 dl kidneybönor, kokta
2 msk dijonsenap
2 msk vinäger

Gör så här:
Skär avokadon i skivor och rödlöken i ringar.
Rör ihop alla ingredienserna till chilimajonnäsen.
Blanda dijonsenap och vinäger till en dressing och lägg i bönorna.
Grilla hamburgarna, vänd dem några gånger under tiden. Lägg först osten snabbt på grillen och sedan på burgarna.
Lägg hamburgarna på ett bröd och fortsätt sedan med chilimajonnäs, avokado, rödlök och ruccola och avsluta med ett bröd till på toppen.
Servera genast med dijonbönorna vid sidan av.

Testpanelens omdömen
Maria: 4 mungbönor av 5 möjliga.
Marielle: 4 mungbönor
Marie: 4 mungbönor
Jessica: 5 mungbönor
E-S: 5 mungbönor

"Hellre det här än Max."
Därefter gick vi över till Quornlasagne:

Recept
4 portioner

200 g lasagneplattor (fullkorn)
1 förp. Quorn Färs
200 g fetaost
1 dl lagrad ost, riven
100 g kalamata oliver
800 g krossade tomater vitlök och basilika
500 g keso
300 g fryst bladspenat, tinad och avrunnen
2 st morötter, finrivna
salt
peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, ca 30x20 cm.
Blanda Quorn Färs med krossade tomater i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Blanda keso, morötter och bladspenat i en annan bunke. Smaka av med salt och peppar.
Lägg spenat-kesoröran i botten på ugnsformen och varva sedan med pastaplattor och Quorn Färs-blandningen. Avsluta med riven ost, fetaost och oliver.
Kör i ugn ca 30 minuter. Servera gärna med ruccola.

Testpanelens omdömen
Vi önskar att vi kokat en riktig tomatsås, dels för att minska vätskan och dels för att kunna krydda lite bättre. Exempelvis hade vitlök, mer av basilika, oregano, salt och peppar passat väldigt bra här. Vi hade endast tillgång till fryst spenat men vi rekommenderar att man använder färsk då den frysta varianten förmodligen bidrog till den väldiga mängd vätska som samlas, eller nåt... Lasagnen har helt klart potential.

Maria: Svag 3:a
Marielle: 3
Marie: Svag 3:a
Jessica: 2
E-S: 3

Testlagandet avslutades med Pastasallad med quorn:

Recept
4 portioner

1 frp. Quorn Bitar
2 st färska tomater
1 kruka basilika
2-3 dl grädde
1-2 st vitlöksklyftor, hackade
pasta
olivolja
pressad citron
flingsalt & nymald svartpeppar

Gör så här:
Hacka basilikan och tomaterna. Koka pastan al dente. Under tiden pastan kokar, stek Quorn Bitar och hackad vitlök i lite olja. Ställ åt sidan. Häll av vattnet från pastan.
Blanda pastan med Quorn- och vitlöksfräset. Tillsätt hackade tomater och basilika.
Häll över grädde och en skvätt olivolja samt lite pressad citron.
Salta och peppra. Hetta upp utan att det kokar. Servera.

Testpanelens omdömen
Maria: 2 mungbönor
Marielle: 2,5 mungbönor
Marie: 1 mungböna
Jessica: 2 mungbönor
E-S: 3 mungbönor
Denna kväll gick sannerligen i nyttighetens tecken för det var (troligtvis) första gången i Mungbönornas historia som det inte serverades efterrätt!

Vid protokollet: Jessica, E-S, Marie, Marielle och Maria

söndag, juli 08, 2007

Sugen på glass!

Rykten går om att en affär i Sundsvall börjat sälja Ben & Jerry's. Det är i så fall på tiden, eller hur Maria?! Vet någon därute vilken affär det är? Jag behöver lite glassterapi!

torsdag, juli 05, 2007

LANGOS!

Just nu är det Sundsvalls Gatufest och då vet vi ju alla vad det innebär; munkar, thaimat, älgwok/kebab, tacos och allt möjligt... Tittade inte så noga på de andra stånden, jag var på väg till langosen!

Jag köpte en Langos Royal för 60 kronor ( ja jag vet ganska dyrt, men värt det) vilken innehöll gräddfil, lök, både röd och svart stenbitsrom samt räkor... Väldigt Gott! Den blev dock både mäktig, kall och mjuk mot slutet så jag fick inte i mig hela, men gott var det ändå!

måndag, juli 02, 2007

Trönögummans Äppelmust


Igår var vi ute på en utflykt och ville ha lite fika. Vi var in på Kungsboden i Kungsgården och tittade på roliga saker och samtidigt köpte jag en flaska Trönögummans Äppelmust. Jag tycker det är roligt att prova saker som är lokalproducerade när man har chansen! Oscar var inte helt förtjust men jag tyckte inte det smakade sämre än någon annan äppelmust. Att äpplena kommer från Trönöbygden gör det hela bara ännu bättre!

Till det köpte vi bakelser och åkte upp på Faxeholmen och satt bland kanonerna och fikade. Mycket mysigt!