måndag, april 30, 2007

Du glömmer väl inte sparrisen?

Nu är det äntligen vår och alla färska grönsaker och frukter som tar time-out under vintern har vaknat till liv och börjat dyka upp i våra grönsaksdiskar. Förutom mumsiga saker som nektariner och salladslökar så har sparrisen dykt upp.

Kan inte låta bli att köpa hem lite när jag är och handlar, det är ju så gott
och så användbart. Jag använder sparris till allt möjligt; lax, kassler.. mm ...

Så nu vill jag påminna alla att inte glömma sparrisen när ni handlar.


Kolla in mitt goda sparris recept här:

lördag, april 28, 2007

Poffer....

Är det någon som kan holländska? Nej inte jag heller... Mamma du har säkert skrivit upp det någonstans men jag har aldrig läst det... En gång plockade jag, min bror och en kompis blåbär till en granne på ön där vi har sommarstuga och fick som belöning pannkakor som inte bara är runda som vanliga pannkakor utan de är mycket mindre, fortfarande runda men nu runda som klot! Det är här det blir klurigt... Jag vet precis hur man säger, men hur skriver man det? Pofferchess, poffertjes, poffer... Ja, antagligen har ni hyffsat koll på hur man uttalar det iallafall.



De här små pannkaksbollarna är väldigt goda och serveras bäst med vaniljglass, florsocker och brun farin... Eventuellt kan lite frukt till också vara gott! Mamma har tydligen ett riktigt recept, men det har inte jag... Jag brukar ta ett vanligt frasvåffelrecept och det kan du exempelvis hitta här. För att få bollar funkar självklart inte vilken pannkakslagg som helst utan man måste ha en speciell stekpanna och hur en sådan ser ut kan ni se här.



Om det är någon som har lust att testa det här och vill göra det på riktigt kan den höra av sig så fixar jag fram det riktiga receptet! Rekommenderas till lyxiga söndagsfrukostar!








Om jag hade tagit mig tid att kolla upp saker och ting hade jag fått reda på att det faktiskt heter Poffertjes och hittat en bild så att ni får se vad jag pratar om!

Popcorn


Jag hör till dem som inte har några erfarenheter av den gamla metoden att poppa popcorn, det vill säga i kastrull... Det enda sätt jag vet är att ta en påse och stoppa den i micron och därför har jag aldrig sett ett popcorn poppa sig från ett majskorn till popcorn. Den här videon visar dock processen i slow motion så att även jag kan få ta del av miraklet :)


Bild: Allposters.com

Våfflor från Liège

Våfflorna vi beställde, iallafall enligt menyn, var våfflor från Liège. Vi har tidigare pratat om Pannkakor.se's kompis Vafflor.se. Här finns massor med recept på olika våfflor av många slag och bland annat finns här våfflor från Liège. Jag antar att man behöver ha ett speciellt våffeljärn, men jag har ingen aning om var man kan få tag på ett sånt.... Belgien?

Här finns receptet!

Är du inte intresserad av belgiska våfflor, finns det också frasvåfflor, dinkelvåfflor, matiga våfflor, söta våfflor, glutenfria våfflor, laktosfria våfflor, veganvåfflor och norska våfflor.

Är det någon som har funderat på hur otroligt fult ord våfflor är? Särskilt om man skriver det flera gånger i rad :) våfflorvåfflorvåfflorvåfflorvåfflor....

Belgiska våfflor


Nu har vi varit hemma från Bryssel i en vecka. Men vi (eller iallafall jag) saknar redan de belgiska våfflorna. När jag kom dit hade jag en föreställning om att de skulle vara som de torra, smaklösa, mjuka, sladdriga äckliga våfflorna man fick i skolan lite då och då (för de ser väldigt lika ut)....

Men så fel jag hade! Vi provade att äta våfflorna både som de var, varma och mjuka och söta, men också med ett rejält lass med grädde och jordgubbar på! Mmmmmycket gott! Och billigt! 1,5 € kostade en vanlig våffla man fick i handen...

Jag lyckades också få med mig ½ kilo jättegod choklad för 8,7 € hem! Tres bien!




Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att åka till Bryssel igen, mest för att äta våfflor och choklad, den övriga maten vi åt var inte så mycket att hänga i granen. Det som går att säga om Belgiens matkultur, iallafall i turistdistrikten, är att det tydligen finns kaninstuvning på alla menyer och att varannan restaurang var antingen italiensk eller grekisk. Dessutom verkar man ha uppfattningen om att en bild på menyn lockar fler gäster, men för att locka oss hade man absolut behövt ha en betydligt mycket bättre matfotograf!

Något ni vill tillägga Stina och Marielle?

torsdag, april 26, 2007

Tips: gogreen

Den här bön/majs salsan kan jag varmt rekommendera. Köpte den på Willys igår och har redan hunnit äta av den. Hade den som tillbehör till min ugnsstekta lax och färska tortellini som jag nyss käkade till lunch :) Passar till allt möjligt så som sallader och fisk.


Och apropå lax så har Willys nu 2 pack lax för ynka 19.90:- Not bad ha?

God gnocchi


Hade inger bättre namn på den här pastarätten än God gnocchi. Men det duger nog :)
Måste säga att jag blev förvånad över hur färsk gnocchi ser ut. Har bara ätit "vanlig torkad" gnocchi och den färska varianten är som små små paltar, mjuka och svampiga.

Innehåll:
Färsk gnocchi
Bacon
Champinjoner
Bejbispenat
Pinjenötter

Koka pastan. Stek bacon och tillsätt, efter ett tag, champinjoner som du delat i mindre bitar. När de är färdigstekt blandar du ner spenaten och pastan samt pinjenötterna. Låt det stå ett tag på plattan så pinjenötterna får lite färg så att säga :) Strö sedan lite parmesan över om du känner för, det var supergott iaf!

onsdag, april 25, 2007

Kyckling med ädelostsås

Det här är en god kycklingrätt som jag brukar slänga ihop ibland. Den går snabbt att göra och ingredienserna är få. Väldigt lyckat en vanlig vardag alltså!

Det du behöver är 2 kycklingfiléer, färska champinjoner (hur många bestämmer du själv), ½-1 paket bacon, 3 dl grädde eller matlagningsdito samt en bit gräddädelost.

Hacka kycklingefiléerna i små bitar, samma med le bacon och champinjonerna. Stek kycklingen i smör. Blanda i baconet när kycklingen är genomstekt. Blanda sedan ner champinjonerna. Spä på med grädde och bryt till sist ner ädelosten i småbitar i grytan. Låt koka upp och sedan småputtra på plattan tills osten har smält och allt hunnit koka klart, ca 20 minuter.

Servera med ris eller klyftpotatis.

E-S

fredag, april 20, 2007

Tjocka revbensspjäll med bulgur

Kanske lite sent att tipsa om fredagsmiddag nu, men det här funkar lika bra på lördagar! Hemköp har just nu extrapris på tjocka revbensspjäll, som för övrigt är bland det godaste som finns. Receptet fick jag på Hemköps egen sida, vissa modifieringar har dock genomförts av undertecknad :)

Till 4 portioner:
1 kg tjocka revben
2 msk soya
1/2 tsk salt, vitpeppar
1–2 tsk timjan

Bulgur:
4 portioner bulgur kokad med grönsaksbuljong
1 pkt fryst bladspenat, 250 g
1 pkt bacon
1–1 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Lägg revbenen med köttsidan upp på ugnsfast form. Pensla med soya och kryddor. Stek i ugn på 175° i 1 tim.
Vänd på revbenen och pensla på soya och krydda andra sidan. Stek i ytterligare 30–40 minuter (tills köttet går att lossa från benen).
Koka 4 portioner bulgur tillsammans med grönsaksbuljong.
Klipp bacon i små bitar och stek knaprigt. Häll av fettet ur pannan. Skär den frysta spenaten i bitar och rör ner i baconet. Häll på grädden och låt koka ihop några minuter. Salta och peppra. Blanda i bulguren i spenat- och baconblandningen.

Mumma!
E-S

torsdag, april 19, 2007

Ugnsbakad sparris med getost

På tal om getost så måste jag dela med mig av det här. Hittade ett recept i Norrmejeriers receptsamling Guldkorn som jag lagade som ett tillbehör till den ugnsstekta laxen.

Koka färsk sparris, dela körsbärstomater, grovhacka rödlök. Fördela allt på ett ugnssäkertfat och ringla lite olivolja över innan du sätter in det i ugnen i cirka 10 min, 200 grader. Smula sen getost över sparrisen och strö lite ruccula över. Mums!

Perfekt till lax och potatis. Efter middagen var hela familjen Gustafssons proppmätta och oerhört belåtna :-)

Getost gratinerad rotselleri

Sitter och ser på Saras kök på SVT. I dagens program gjorde hon getost gratinerad rotselleri. Det lät så gott så jag tänkte dela med mig av receptet, trots att jag inte prövat det - än.

1 st rotselleri, liten
4 tsk olivolja, ekologisk
efter smak flingsalt & svartpeppar
200 g chèvre
1 msk honung, flytande
2 msk pumpakärnor, eller solrosfrön
4 kvist(ar) rosmarin, färsk

Man kunde byta ut pumpakärnorna mot exempelvis pinjenötter ifall man ville :)

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rotsellerin i 4 centimetertjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över en tesked olivolja över varje och strö över flingsalt och dra några tag med svartpepparkvarnen. Ställ in i ugnen. När 25 minuter gått lägger du på en skiva chèvre på varje bit rotselleri, ringlar över lite honung och lägger en liten kvist rosmarin och några pumpakärnor (eller solrosfrön) på varje. Låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Nyfiken på fler recept kolla in Saras kök

Potäjto...potato...?

Medan många av bönorna brassat till Bryssel, sitter resterande och gror på skolan... Passar på att lägga in den här infon från www.pannakakor.se så kan vi anse diskussionen som avslutad sen ;-)

Kuriosa
I nordligaste Sverige (och kanske i Finland och på Åland) säger man
pannkaka
plättar
småplättar


om det som vi i övriga Sverige kallar
ugnspannkaka
pannkaka
plättar

Ancilla, face mena laganum!


Puss o kram från Majsan ;-)

söndag, april 15, 2007

Fransk potatissallad

Fräsch potatissallad som passar till allt möjligt, men framförallt tycker jag den är väldigt god till grillad kyckling.

Koka potatisen tills den är klar. Blanda med hackad röd paprika, salladslök och kapris. Rör ner en vinegrätt gjord på olja, rödvinsvinäger, salt, peppar, gräslök och citronpeppar.

Hur mkt av allt avgör du själv :)

Kassler o grönsaksgryta

Den här goda grytan gjorde jag första gången på skolan när jag hade matlagning som IV-kurs (individuellt val). Sen dess brukar vi göra den hemma lite då och då ...

1 squash
2 röda paprikor
2 gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2,5 dl mellan grädde
300 gr kassler
salt o peppar

Skär squash och paprika i bitar. Fräs löken. Tillsätt sen strimlad kassler, grönsakerna, grädden och tomatpurén. Koka/puttra i ca 10 min. Smaksätt m salt o peppar o andra kryddor om man vill. Servera med pasta lr ris.

onsdag, april 11, 2007

Matforum

Om ni skyndar er hinner ni fortfarande se att idag är vi Dagens MatbloggMatforum.nu. Det är ett relativt nytt forum där man kan bli medlem och diskutera olika ämnen som har med mat att göra.

Om ni inte tror mig eller inte hann titta slänger jag in ett bildbevis här:

tisdag, april 10, 2007

Påskrullar

Det här är så himla gott! Det passar alldeles utmärkt till andra tillfällen också men är särskilt väl anpassat för påsken. Gör så här:

Riv lite kryddost, hacka ett ägg, hacka matjessill, hacka gräslök (eller annan lök ni vill ha i) och blanda alltihop tillsammans med så mycket creme fraiche eller gräddfil som behövs för att det ska binda. Ta sedan ett mjukt tunnbröd och bred ut röran ovanpå. Rulla ihop till en rulle och skiva i lagom stora bitar. Garnera eventuellt med något tillbehör som tex mer gräslök, dill, rom eller liknande. Servera!

Lätt som en plätt och jättegott! Ät sedan några Finn Crisp med en skiva kryddost till, kan inte bli bättre!

fredag, april 06, 2007

Glad Påsk!


Önskar Mungbönorna och lilla Pip!

torsdag, april 05, 2007

Laxfilé med fetaost och youghurt

Här kommer ett enkelt tips på en otroligt god fiskrätt:

Sätt ugnen på 200 grader

Tina 4 laxfiléer. Blanda 200 g fetaost med 2 dl naturell matlagningsyoghurt och 1 tsk rosmarin. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg laxen på ett oljat ugnssäkert fat. Bred på fetaoströran på laxbitarna. Stek i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

+

=

Yummy in the tummy på bara 20 minuter!

E-S