onsdag, september 26, 2007

Bordsplacering

Tips på en snygg, jätteenkel och billig bordsplacering som dessutom fungerar som bordsdekoration i allmänhet.





1. Vas på IKEA 5 kr
2. Band 4 kr/m, 0,5 m till varje
3. Etikett, 10 kr för ett ark som ger 30 etiketter
4. Hjärthålslagare 29 kr
5. Snittblomma, ca 39 kr för en bukett på Coop eller Ica

måndag, september 24, 2007

Stockholm Beer & Whisky Festival

Som alla vet är jag ingen stor öldrickare. Det har hänt enstaka sena kvällar på kåren på sin höjd. Jag tycker inte om öl!

Däremot var det på mitt initiativ jag tog med mig familjen på Stockholm Beer & Whisky Festival den 22 september. I entrén ingick ett ölprovarglas med tryck samt en ölskola. Ölskolan hölls av Michel Jamais som helt klart kunde sin sak och dessutom höll ett väldigt inspirerande föredrag! Det första han sa var däremot att dem som sa att de inte tyckte om öl var lika dumma som dem som sa att de inte tyckte om musik. Där fick jag… Jag som dessutom redan (faktiskt) fått lite öl i mitt glas och börjat smutta och konstaterat att det inte var sådär helt jättegott om jag inte haft min lilla chipspåse till.

Under föreläsningens gång gick han igenom hela bryggprocessen och gav tips på olika öl och vad det är gott att dricka det till. Det här gjorde att jag sedan ute i mässhallen kunde undvika sånt som jag från början visste att jag inte skulle tycka om och istället prova till exempel Nils Oscars Barely Wine. Barley Wine uppkom när Englands ölbryggerier började känna sig hotade av de uppkommande vintillverkarna och för att matcha konkurrensen gjorde öl som påminde om vin. Starkare volymprocent och tydligare vinkaraktär. Det smakar fortfarande öl, och är självklart öl, men jag tyckte det var jättegott!

Ölprovarglaset var märkt med en 15 cl gräns som innebar att för 15-30 kronor kunde man provsmaka de olika sorterna som erbjöds. Man behövde alltså inte bli askalas bara för att man ville testa många varianter!

Förutom alla tilltugg som chips, nötter, ölkorv, parmesanost och choklad var min absoluta favorit på hela kvällen öllikör! ”Hot beer with whipped cream!” 20 kronor kostade ett smakprov och det var en liten kopp med varm öllikör som påminde lite om någon slags kaffelikör. På detta låg ett lager vispgrädde. Jättegott var det i alla fall och drycken som ännu inte finns i Sverige kommer till systembolaget senare i höst!

För alla er som befinner er i Stockholmsområdet till helgen rekommenderar jag verkligen att ta er en tur dit!

Mer information finns på:

Färdigrätter

Nu efter semestertider är det dags att börja samla ihop fantasin igen för att åstadkomma olika middagar varje dag. Dessutom bör man även få mat över så att det räcker till en matlåda eller två för kommande dags lunch. Ibland tryter fantasin och ibland även mängden mat som blir över. I dessa stunder är det enkelt att ta till en nödlösning så som de färdigrätter som finns att komma över i de flesta matvarubutiker. Matvarugajden har bland annat testat ett nytt alternativ här. Men jag antar att vi alla har våra egna favoriter. Så nu är jag nyfiken på just era. Vilka färdigrätter rekommenderar du? Och finns det några som du vill varna för? Min egen favorit är Findus "Kökets Utvalda" som finns i flera olika varianter. Rätten på bilden nedan verkar vara en nyhet och jag har ännu inte hunnit testa den, men jag känner att jag kommer att hinna i sinom tid... Rätter som jag inte rekommenderar är bland andra Findus "XL Pannbiffar". Huga... Tråkigare får man leta efter! Det misstaget gör jag aldrig om!

torsdag, september 20, 2007

Insalata Caprese

Någon som jag tycker mycket om har introducerat denna rätt för mig :-) Den gick länge under "förrätten med tomat och mozarella", men nu har jag förstått att den rätta benämningen är CAPRESE. En italiensk rätt och även en antipasto. Enkel, nyttig, snabb och sagolikt god!


För att göra vår variant behöver du: tomat, mozarella, basilika, sesamfrön och balsamvinäger.

Skiva tomat och mozarella och varva på en tallrik. Strö över sesamfrön och stänk över vinägern. Dekorera med basilikablad eller hacka basilika och strö över.

fredag, september 14, 2007

Food Photography

Jag har fått ett tips och här vidarebefordrar jag det till alla som är intresserade!

Food Photography

Höst

Japp, nu är det väl officiellt. Nu är det höst. Sitter här och snorar och huttrar med vantar på inomhus. Får lite värme från tangenterna på datorn. Vill bara passa på att påminna om något av det enklaste men också något av det godaste man kan göra i höstmörkret, nämligen den traditionella blåbärspajen:


Jag har inga exakta mått på den här då jag brukar höfta när det gäller smuldegen. Lägg i alla fall en massa blåbär i en pajform så de täcker botten. Ta ca 2-3 dl vetemjöl, ca 2 dl socker och 2 tsk vaniljsocker och rör ihop med en skål. Knåda sedan ner ca 100 g rumsvarmt smör i mjölblandningen så att det blir mjöligt och fint. Strö smulet över blåbären och grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Mumma!

Lätt äppelkaka med kanel

Igår träffades E-S, Maria, Marielle, Stina och Jessica för att diskutera den förestående studieresan till Stockholm. Vi passade då även på att testa en lätt variant av äppelkaka. Grejen med den här kakan är att den inte innehåller något smör.

Du behöver:
1 ägg
3 äpplen
1 ½ dl socker + 1 msk socker
1-2 tsk kanel efter smak
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Du gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär äpplena i bitar och lägg i en form. Strö över en matsked socker plus kanel.


Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjölet blandat men bakpulvret, och bred sedan ut smeten över äppelbitarna. Häll det kokande vattnet över kakan och ställ in i ugnen. Grädda i ca 30 minuter.

Servera med glass och vaniljsås.

Så här såg kakan ut när den var klar.

Så här såg kakan ut när vi var klara med den.

Sega vinbärskakor

Var inne på Salt & Peppar härmomdagen och snurrade runt lite. Jag ramlade då över ett recept på sega kakor med vinbär som jag genast föll för. Minns att min mor brukade baka dem när vi var små. Mycket enkelt och mycket, mycket gott!


Ingedienser:
4 ägg
6 dl mjöl
6 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smält smör
½ liter vinbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Vispa ägg och socker ganska pösigt. Rör ner mjölet, vaniljsockret och det smälta smöret. Häll över smeten i långpannan och strö sedan över ca en halv liter vinbär över kakan.


Skjutsa in i ugnen och grädda i ca 30 minuter eller tills kakan ser klar ut. Enklare än så blir det inte!

torsdag, september 13, 2007

Matpolitik



Italien är i uppror!

tisdag, september 11, 2007

Rågsiktsbröd

Bagerskan Marielle har varit igång ikväll och har åstadkommit lite blandade modeller av rågsiktsbröd. Väntar just nu på att bröden ska kallna så jag kan frysa in dem och gå och lägga mig och tänkte därför passa på att dela med mig av receptet - som för övrigt hittades på Willys påse med ett innehåll av 2kg rågsikt. Det är inget litet bak man ställer till med, jag fick ut 30 ordentliga tekakor och 4 bullar (orkade inte hålla på med hålkakegrejen och sen blev det bullar när jag inte orkade banka ut degen längre) så vill man bara ha lite så kan man halvera receptet. Men - brödet blev i alla fall riktigt gott och rekommenderas. Mina modifieringar står med kursiv stil.

Ursprungsreceptet för 10 hålkakor lyder som följer:
2 msk smör, margarin eller olja
1 l mjölk
(1-1½ dl sirap) - jag skippade paranteserna och öste på med sirap.
2 ½ l rågsikt
5 dl vetemjöl - byttes i mitt recept ut mot 3 dl grahams + 2dl vete
100 g jäst - 50g vanlig + 50g för söta degar
2 tsk salt
1 msk stött fänkål - fanns tyvärr inte i min kryddhylla men det gick bra ändå.

How to do it:
Smula jästen, värm mjölk+sirap+fett till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt rågsikt, det mesta av övrigt mjöl, salt och kryddor. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 10 delar och kavla ut runda ca 2 cm tjocka kakor - eller kavla ut degen som bulldeg och ta ut tekakor med lämpligt mått. En stor tekopp fick rycka in hos mig och jag struntade därmed även i hålandet som kommer härnäst. :) Ta ut ett hål i mitten med kakring eller ett glas och nagga med en gaffel. Jäs 30 min under bakduk. Grädda bröden 12-15 min i 225 grader och låt dem kallna på galler under bakduk. Jag brukar tycka att det är gott att pensla bröden med lite sirapsvatten, då får de en mjukare skorpa och en söt god smak.

Jag befinner mig nu alltså i den sista fasen och börjar bli lite trött - så ni som vill ha en bild får vänta till en annan dag. Enjoy med ost och ett glas mjölk :)

lördag, september 08, 2007

Stockholm




Jag har flyttat till Stockholm och blivit nittionia som pappa brukar säga.... Inte riktigt hundra alltså...

Eftersom jag är ny i staden tänkte jag efterlysa tips på trevliga ställen att besöka. Mat, fika, mys i första hand, men andra tips tages också tacksamt emot :)

Det finns en bok jag hade tänkt att införskaffa så småningom, eller få i present kanske :), kommer inte exakt ihåg vad den heter, men Stockholms bästa kaféer, chocolaterier och restaurnager kan eventuellt vara en bra gissning...
Till dess får ni gärna överösa mig med tips, gärna med adress och länk till karta också. Mitt värdelösa lokalsinne passar inte i en stor stad, men jag har iallafall lärt mig åt vilket håll Söder ligger nu :)

fredag, september 07, 2007

torsdag, september 06, 2007

Matbloggarna

En av våra kära kollegor i branschen, Brazilian Linda, har tagit ett fint initiativ till att försöka samla alla matbloggare i en och samma lista! Många bloggar blir det och visst behövs en fullständig lista som gör det lättare för folk att hitta alla. Så alla ni matbloggare där ute: Gör som så många andra och signa upp er hos Linda. Det kan ni göra här:

Gå med i matbloggarlistan

onsdag, september 05, 2007

Blogga mat is the sh*t

Matbloggarna där ute i landet är många och Niklas Mat har gjort ett inslag om dessa.

Titta på inslaget här:

http://www.svt.se/content/1/c6/89/64/57/NIKLASMAT-WEBB-070830.asx

Power to the foodbloggers!

tisdag, september 04, 2007

Kolsyrat vatten

Mitt under den brinnande debatten rörande flaskvattnets vara eller icke vara, tog jag efter ca 20 års moget övervägande (ja, så länge har jag faktiskt trånat) mitt förnuft tillfånga och investerade i en alldeles egen kolsyrningsmaskin (jag hade inte råd med den där kranen som Cia tipsade om tidigare :(). Som alla mungbönor vet är jag en stooor konsument av diverse kolsyrade drycker. Men det har det blivit ändring på ser ni. Min påse med pantflaskor har inte vuxit nämnvärt de senaste veckorna. Mycket skönt! Jag har än så länge bara testat att göra kolsyrat vatten och idag tog jag steget och köpte en smaksättare som ska användas till att smaksätta vattnet. Jag hittade Lemon-Lime och tänkte i mitt stilla sinne att de smakerna kan ju aldrig bli fel! Men ack så fel jag tog. Sitter nu och sippar lite besviket på det smaksatta vattnet och undrar hur svårt det kan vara att få ett vatten att smaka så där bra som det gör när man köper det på flaska. Jag kommer hädanefter att köra utan uppiffning och istället väljer jag au natural som man säger ;)


Jag hoppas ändock att jag på detta sätt kan bidra en smula till en minskad konsumtion av kolsyrat vatten på butelj. Läs mer här. Dessutom klassas kranvattnet i Sundsvall som naturligt mineralvatten och det är ju inte fy skam!

lördag, september 01, 2007

Kinesiskt sötslisk

Eftersom Kina har väldigt få mjölkprodukter överhuvudtaget har de istället alternativ till dessa. Ett av alternativen till, vad jag antar, glass är den här skapelsen som består av ett lager av skrapad is som sedan täcks med allehanda frukter och bönor i sockerlag, samt såser. Isen håller sötsakerna kalla men ska även den förtäras. Det här är bara ett sätt att servera den (i bägare, lik den man har kulglass i). Vi såg många olika varianter och smaker under vår resa. Vi var till slut tvungna att prova och valde då den här (som såg ganska normal ut!) med bland annat melon, ananas och någon slags böna. Jag klarade av ca två skedar innan jag gav upp på grund av sockerchocken, medan sambon åt glatt och lämnade isen till mig. Just den här kostade ca 2-3 kronor och införskaffades på Shiziqiao Food Street i Nanjing.

Jag säger bara: tack och lov för mjölkprodukter! Hade föredragit kulglass lik den Maria mumsar på i föregående inlägg :)