onsdag, april 22, 2009

Kanske lite soppa till brödet?

Tack till min mamma - igen :)


Det här receptet går utmärkt att halvera, men det kan nog vara en bra idé att behålla mängden ostsås.

Broccolisoppa med skinka

3 liter vatten
600 g broccoli
500 g rökt skinka på bit eller kassler
250 g gul lök
3 dl grädde
Ca 3 dl ostcrème eller en förp. ostsås (ex Kelda, Blå band)
Salt och Svartpeppar

Finhacka broccoli och lök. Tärna skinkan/kasslern. Koka vatten, broccoli, skinka och lök en stund så att broccolin mjuknar ordentligt och vattenmängden reduceras något. Mixa soppan i matberedare/mixer (kan uteslutas om man vill) och häll tillbaka i kastrullen. Slå på grädde och ostsås, smaka av med salt och peppar.

Jag är osäker på hur det är, men vad jag vet så köper man oftast ostcrème i vääääldigt stor förpackning till storhushåll... Det ser ut ungefär som gul crème fraiche. Men, ett alternativ är att ta smält ost (tacohyllan?) och blanda ut med lite grädde eller ta en förpackning ostsås, finns t ex blå band eller kelda.

Det här är en mycket god soppa och som ni märker är den väldigt enkel. Bröd till var det ja; kanske scones, grovt frukostbröd, lingonbröd, sesambröd, ostfrallor, rågsiktsbröd, solrosbullar eller något annat gott kan locka?

2 kommentarer:

E-S sa...

Åh! Jag gillar verkligen den här soppan så mycket! Jag tog dock väldigt mycket mindre vatten än vad som stod i receptet. Jag tog bara så att det täckte broccolin, löken och skinkan som låg i kastrullen och sedan lät jag det koka mjukt. Det blev en perfekt mängd att köra i mixern på det sättet. Sedan spädde jag på med grädden och ostsåsen till önskad mängd soppa.

Marielle sa...

Ja den är fin ;) Klokt att minska vattenmängden tror jag också - annars måste man nog kanske se till att koka ordentligt så att man får bort en del av vätskan. Vet inte om det kan bero på ostcremen eller inte... Jaja, gott blir det i alla fall!