Solrosbullar
Här kommer ett recept ur Läckert bakat - en trevlig bakbok från Ica Bokförlag som jag fick i present av min bror och svägerska för vad som nu känns som en evighet sedan. Det är det väl i och för sig också, säkert runt en 15 år sedan...! Åh herregud, ja i alla fall så kommer receptet här.
ca 30 bullar
50 g smör eller ½ dl solrosolja
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
(2 msk ljus sirap)
3 dl solrosfrökärnor
1,3 – 1,4 liter rågsikt
Pensling:
Äggvita
Solrosfrön
Smält smöret och häll i vattnet eller mjölken. Ljumma till fingervärme, 37ºC. Oljan behöver inte värmas. Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saltet, ev sirap, solrosfröna och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg och jäs i 30 – 45 minuter. Ta upp och knåda lätt. Baka ut och forma bullar. Jäs till dubbel storlek. Pensla med lätt vispad äggvita och strö på solrosfrön. Grädda mitt i ugnen, 225ºC i 10-15 minuter. Låt kallna utan bakduk.
Ett lika enkelt alternativ till rågsikt och solrosfrön är att ta vetemjöl, lite hackade soltorkade tomater och riven ost i och på bullarna istället. (se bilden)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar