torsdag, augusti 30, 2007

Två älskade herrar

Med dessa blygsamma bilder vill jag härmed illustrera höjden av lycka:







As easy as one-two-three!

söndag, augusti 19, 2007

Ett tips till morgontrötta


Det kommer nog inte som någon chock för er mungbönor att jag är morgontrött :) Eftersom jag inte gärna öppnar ögonen innan jag verkligen måste på morgonen så brukar det inte bli många träningspass den tiden på dygnet, men nu har jag kommit på ett knep som både får mig att piggna till och som gör att jag hinner få i mig nånting innan morgonträning. Direkt när jag kliver upp gör jag en kopp fullkornsvällning som jag sedan sipprar på medan jag gör mig iordning. Då behöver man varken avsätta tid för frukost eller vänta på att den ska smälta! Man sparar några värdefulla minuter i sängen och är redo för en joggingrunda eller ett pump-pass. Lagomt till man kommer in genom dörren hemma börjar magen kurra igen! Och det är riktigt gott också :)
//Marie

tisdag, augusti 14, 2007

Studiebesök


Jag och Marielle hade en väldigt trevlig kväll i Söderala igår med mycket god mat och lite gott vin. Till och med smöret i stekpannan ville illustrera den "hjärtliga" stämningen! Nästa gång kanske ni andra vill vara med?

Gävle Cityfest

I veckan och helgen har det varit Cityfesten i Gävle och jag och min respektive tog oss en tur dit i Lördags. Egentligen är det väl inte så mycket att hänga i granen, men det är iallafall en helt gratis stadsfest med en stor marknad som inte bara innehåller krafs...

Det brukar vara en hel del bra artister som uppträder men det roligaste är ju nästan att gå och titta på matgatorna. Om jag var jätterik och jättehungrig skulle jag testa så mycket som möjligt. Vi nöjde oss med att dela på en belgisk våffla och ta en varsin glaserad munk med strössel. Men om jag nu hade varit rik och hungrig hade jag kunnat äta allt från korv med bröd och hamburgare till fish and chips, afrikansk mat, tacos, wokad älg, vildsvinskebab, vilthamburgare, typisk amerikansk mat och langos. Det finns hur mycket som helst att välja på och det är jätteroligt att gå och titta. Jag tycker även det är roligt att sötsaksbeståndet utökats från bara munkar och glass till till exempel de belgiska våfflorna som jag inte sett så mycket förr och ett helt stånd med banandesserter....

Förra året inhandlades ett par fina salladsbestick i trä från afrika och för att följa upp på kökstemat köpte vi en varsin potatissticka i snidat trä, min med en noshörning och hans med ett lejon.



Kvällen avslutades med en Thomas Di Leva-konsert och det var en upplevelse :) Aldrig har jag varit med om en artist som konstant frågar sin publik hur det känns och dricker vatten ur en vattenkanna istället för vattenflaska. Vi byggde regnbågsbroar och gjorde kärleksvrål och försök till kosmisk strålning. Di Leva måste ju veta även han att alla skrattar åt honom, men jag tror ändå han är ganska nöjd med sig själv han får hela Gävle att stå och sjunga Vi har bara varandra gungandes tätt ihop. Budskapet har nått fram? Vid flera tillfällen gick mannen i fråga och hämtade hela famnen full med frukt och kastade ut i publiken till orden: "Frukta inte!". Ja, vad ska man säga... Det var konstigt väder ute och trots att det regnade kändes det mer som att man blev sprejad med en vattenflaska och man blev knappt blöt. Härligt väder, bra musik och en väldigt harmonisk stämning. Mycket mysigt!

torsdag, augusti 09, 2007

Mineralvatten



Egentligen vet jag inte riktigt vad jag ska säga... Jag hör till dem som tycker att det är väldigt onödigt att vi i Sverige häver i oss mineralvatten när vi har turen att ha så gott och bra kranvatten. Gammal fältbiolog som jag är måste jag också säga att det är ett slöseri på resurser att tappa och frakta vatten som lika gärna kan fås i köket.

Visserligen säger forskare att man stärker benstommen om man dricker mineralvatten varje dag, och OM man nu ska göra det kan jag tycka att en Sodastream är ett bättre alternativ. Men för den som är lite mer pryltokig och lite rikare har jag hittat ett annat (onödigt?) alternativ.

www.sparklingwater.se

Det här är en mineralvattenkran som fungerar som en Sodastream. Det är helt enkelt en kolsyretub kopplad till en kran med vanligt vatten. Jag är fortfarande tveksam till nödvändigheten med det här, men det kanske kan passa någon som är storkonsument...

I Sundsvall kan man slå till för ett antal tusenlappar på K-Rauta, annars finns en internetshop på hemsidan.

onsdag, augusti 08, 2007

Fransk Chokladtårta

Efter en del funderingar fram och tillbaka under dagen tog jag ändå beslutet att lägga upp receptet på den "tårta" vi mumsade på hemma hos mig. Anledningen till detta var smakbiten jag tog när jag kom hem från jobbet dagen efter - jag vet att det är onyttigt och förkastligt att äta kakor innan maten men jag var så sugen - och då steg omdömet genast. När den var nybakad tyckte jag att den var lite tråkig, alldeles för torr och inte alls som jag förväntat mig - men till följande hade den satt sig mer och kladdat till sig lagom. Nästan precis som man vill att den ska vara :)
Så, här kommer originalreceptet som jag hittade på
matinfo.se!

Ingredienser

150 g Ädel Bakmargarin - eller smör
175 g Mörk blockchoklad
3 Ägg
2 dl Socker
1 dl Vetemjöl
1 msk Vaniljsocker
1 msk Snabbkaffepulver
80 g Valnötter; hackade

Glasyr
1 dl Ädel visp

100 g Mörk blockchoklad
9 Valnötter; fina

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en kastrull på låg värme. Tillsätt chokladen i småbitar och låt smälta under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt blandningen svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt chokladsmeten och vetemjölet blandat med vaniljsocker, kaffepulver och hackade valnötter. Rör till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarkant, diameter ca 23 cm, smörj och bröa den. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan vila några minuter innan den försiktigt lossas från kanterna. Låt kakan svalna. Värm Ädel Vispen och lägg i chokladen i mindre bitar och smält den under omrörning. Låt chokladen svalna lite innan den bredes på kakan och runtom hela tårtan. Garnera med valnötter. Ställ tårtan att stelna i kylen. Bjud Ädel Visp till.

Tyvärr fick mina gäster inga valnötter på tårtan men istället åt vi grädde och glassen Cookie Dough från den lovprisade leverantören Ben & Jerry's - gott det med! Vid sidan om allt detta drack vi kaffe och mumsade i oss lite drottningkaka. I sann mungböneanda snackades det även en del skit, trots att två herrar närvarade!

fredag, augusti 03, 2007

Café de Paris-smör

Ett tillbehör till stekt eller grillat kött, eller egentligen till vad som helst är mammas café de paris-smör. Jag inser att jag kan låta tjatig i presentationen av mina recept, men det här är såå himla gott! Kan vara lite krångligt att tillreda, men helt klart värt det. Vi brukar göra smöret i stora omgångar och frysa in så man alltid har när man är sugen. Originalreceptet är dock för 6-8 portioner om man bara vill göra en provomgång:

1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör eller margarin
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad gräslök
1 krossad vitlöklyfta
½-1 tsk curry
½ tsk stött dragon
½ tsk worcestershiresås
2-3 fint hackade ansjovisfiléer
1 msk ytterst finhackad ättiksgurka
½ tsk paprikapulver
½tsk fransk senap
1 tsk äkta soja
en doft av kajenpeppar (vad nu det betyder...)

Koka upp vatten och vinäger. Låt blandningen koka en stund. Sätt kastrullen i en större - i vattenbad. Rör ner äggulorna en i taget och låt dem tjockna med vätskan. Tillsätt hälften av matfettet rumsvarmt i klickar och rör om kraftigt. Låt den tjocka såsen svalna. Tillsätt sedan resten av det rumsvarma matfettet under kraftig vispning, så att sås-smöret blir tjockt, poröst och luftigt. Blanda sedan i övriga ingredienser, som alla ska vara ytterst finfördelade.

Mangogrillsås

Egentligen är det ju dumt att jag lägger in det här nu när det faktiskt inte är jättemycket kvar av sommaren och grillsäsongen (jo det är faktiskt så...). Det här är en sås mamma brukar göra som smakar hur gott som helst till en bit grillat. Den är dessutom väldigt enkel att göra.

Lika delar mango chutney och creme fraiche och nån cm riven färsk ingefära. Rör ihop. Klart!

Cupcakes!

G'day!
Dessa underbara uppenbarelser har jag endast fått erfarenhet av genom What about Brian där huvudkaraktären öppnar ett eget Cupcake café.
I Sverige har jag inte sett cupcakes nånstans men efter cirka 15 What About Brian avsnitt blir man ju som lite sugen att pröva en cupcake.

Jo vad händer. Cirka 200 m från mitt hem här i Sydney
stöter jag på ett litet cupcake hak med flera olika smarriga cupcakes! Oh my Goood!

Hade svårt att välja vilken jag ville ha men det blev till sist Honeycomb :) Den smakade tyvärr inte som jag hade trott. Tänkte mig en god söt smak men toppingen smakade mer smörkräm. Det fanns även cupcakes som inte var av den söta sorten utan mer matiga. Vet inte ifall det då kallas cupcake men iaf, det fanns med pesto, skinka och fetafyllning! Gissa om jag ska pröva den nästa gång :D



Hälsningar från Mungbönornas korrespondent i Sydney - Sofia :)