Café de Paris-smör
Ett tillbehör till stekt eller grillat kött, eller egentligen till vad som helst är mammas café de paris-smör. Jag inser att jag kan låta tjatig i presentationen av mina recept, men det här är såå himla gott! Kan vara lite krångligt att tillreda, men helt klart värt det. Vi brukar göra smöret i stora omgångar och frysa in så man alltid har när man är sugen. Originalreceptet är dock för 6-8 portioner om man bara vill göra en provomgång:
1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör eller margarin
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad gräslök
1 krossad vitlöklyfta
½-1 tsk curry
½ tsk stött dragon
½ tsk worcestershiresås
2-3 fint hackade ansjovisfiléer
1 msk ytterst finhackad ättiksgurka
½ tsk paprikapulver
½tsk fransk senap
1 tsk äkta soja
en doft av kajenpeppar (vad nu det betyder...)
Koka upp vatten och vinäger. Låt blandningen koka en stund. Sätt kastrullen i en större - i vattenbad. Rör ner äggulorna en i taget och låt dem tjockna med vätskan. Tillsätt hälften av matfettet rumsvarmt i klickar och rör om kraftigt. Låt den tjocka såsen svalna. Tillsätt sedan resten av det rumsvarma matfettet under kraftig vispning, så att sås-smöret blir tjockt, poröst och luftigt. Blanda sedan i övriga ingredienser, som alla ska vara ytterst finfördelade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar