torsdag, juni 19, 2008

Till midsommar gör vi...

...ett pyttelitet smörgåsbord av olika små goda och enkla rätter!

Våran middag kommer att inledas med sill, ägg och färsk potatis. Ett måste på midsommar, tycker jag! Till detta kommer att serveras en härligt krämig gubbröra på små bitar av kavring.

Gubbröra
Till 4 personer behöver du:

4 skivor kavring
6 hårdkokta ägg, hackade
2 råa äggulor
2 msk hackad gul lök, rå eller lätt smörfräst
2 msk hackad färsk gräslök
3 msk hackad dill
6 ansjovisfiléer, hackade
1 msk ansjovisspad
½ krm nymald vitpeppar

Blanda alla ingredienser till en röra. Fördela på brödet innan servering och garnera med en dillkvist. Gubbröran kan även serveras som den är, utan kavring. Gott som tillbehör till sillen!

Till varmrätt äter vi såklart grillat! Till köttet kommer vi att ha dels chilipastasallad (som du hittar recept på här) och dels potatissallad. Även inbakad sparris med getost och lufttorkad skinka kommer att finnas på bordet. Lägg till en enkel grekisk sallad och lite foccacia så är varmrättsbordet komplett!

Potatissallad

Dijonsenap, mängd beroende på hur mycket potatis ni använder. Salladen ska bli lite krämig så ta inte i i underkant!
En skvätt vitvinsvinäger, även här efter smak
En skvätt god olivolja
Några varv med pepparkvarnen
Ev. lite chilipulver
Blanda alla ingredienser till en slät sås/kräm. Smaka av under tiden så du får till den smak just du vill ha.

½ - 1 röd lök
1 msk gräslök
Kapris efter smak
Ev. fetaost om man tycker om det

Beräkna potatis till hur många ni är som ska äta och koka.

Skiva potatisen i storlek efter smak. Blanda i dijonkrämen och fördela jämnt. Blanda sist ner lök, kapris och ev. fetaost. Salladen är god kall som ljummen!

Till efterrätt gör vi det förmodligen enkelt för oss och äter jordbubbar med glass, mjölk eller grädde! Får vi inte tag på några jordgubbar finns dock en plan B. Den kallas Rabarberpaj med kokos- och mandeltäcke och receptet finns i Allt om mat: Festspecial 2008.

Rabarberpaj med kokos- och mandeltäcke
Till 4-6 personer
Ugn: 175 grader

500 g rabarber
1 msk strösocker
½ msk vaniljsocker
½ msk potatismjöl
3 dl riven kokos
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver
100 g smör
1 äggula
½ dl hackad sötmandel

Skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i en ungssäker form och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Blanda kokos, socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, samt äggula. Arbeta ihop till en deg. Strö över degen över rabarbern och strö sist över mandeln. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. Serveras ljummen med glass, vispad grädde eller creme fraiche smaksatt med vaniljessens eller vaniljsocker.

Som tilltugg under kvällen kommer bland annat tapenad och crostini finnas tillgängligt. Dessa hittar ni recept på här.

Det här är alltså vad som kommer att intagas i mitt sällskap på midsommaraftonen. Det vore spännande att veta vad ni andra kommer att förtära! Skriv gärna en rad eller två i kommentarerna. Eller, om ni är en Mungböna, skapa gärna ett inlägg! På detta vis kanske vi alla kan få inspiration från varandra. Dock anar jag att tiden är knapp för många just nu då många säkert befinner sig på resande fot, eller är ute i handeln och slåss med resten av Sveriges midsommarsugna... Men jag vill ändå till sist bara passa på att önska alla övriga Mungbönor samt alla kära läsare en riktigt trevlig midsommar!

Inga kommentarer: