onsdag, mars 25, 2009

Soup du Jour

När jag flyttade tillbaka till Sundsvall i januari sa jag att jag skulle äta mer soppa. Ja nu lät ju det där väldigt märkvärdigt av mig - men i alla fall, jag hade fått för mig det var vinterns grej. Vadan då denna soppkärlek? Mjo, det är ju himla enkelt med soppa, det är gott, det värmer och det är på nåt sätt lite mysigt. Jag vet att det lät lite flummigt, men är det inte sant? Soppa är mysigt på nåt konstigt vis. Jag tänker vinter, lite kallt och mycket snö, sitta med en skål framför brasan i nån timmerstuga, stickad tröja och farmors tjocksockar....Anyway! Vanligtvis gör jag soppa av det som finns hemma, det är väldigt sällan det föregås av någon särskild planering och att jag handlat hem massa saker enkom för soppans skull. Det blir det det blir liksom.

Igår blev det spenatsoppa :) Spenatsoppa var den allra godaste soppan på dagis. Spenatsoppa med kokt ägg och korv, typ grillkorv i slantar har jag för mig. Lustigt - men jag kommer fortfarande ihåg hur hiiiiimla gott det var. (Jag vet att det var nästan hundra år sedan men jag blev faktiskt nyligen igenkänd av en dagisfröken som flyttade från Nordmaling 1986 - Ha!)

Hur man gör är ju lite si och så, men här är i alla fall ett vettigt, ganska normalt recept från Bonniers Kokbok.


Ca 4 p
1 ½ l vatten
2 buljongtärningar (grönsak eller kyckling)
300-400 g spenat/grönkål/nässlor
Salt + vitpeppar
Lite smör
Några msk grädde

Koka upp buljongen, lägg i fryst spenat och låt den smälta. Koka några minuter, red soppan med ca 3 msk mjöl och lite vatten, smaka av med salt och peppar. Runda av med lite smör och skvätt i några (eller ganska många) matskedar grädde :) Jag mixade sedan min soppa lite så den skulle bli lite slätare.Mums med kokt ägg, lite yoghurt och grahamsostscones till :)

Scones hittar ni här, byt ut vetemjölet (hälften eller mer) mot grahams och riv i lite ost.

2 kommentarer:

Elca sa...

hear hear! vi inledde året med sopp-torsdag här hemma. allt från grön curry m. kycklingsoppa till klassisk potatis- och purjolökssoppa. Hur gott som helst.

Marielle sa...

Vad härligt att fler är inne på samma spår! Kul :) Gott men potatis- och purjolökssoppa också - det var längesen...