onsdag, augusti 05, 2009

Cheesecake med mascarpone

Som ni kanske sett tidigare smaskade några av oss bönor i oss en trevlig cheesecake den 18 juli. Receptet, som publicerades i en söndagsbilaga från Aftonbladet, kommer från Leila Lindholm och så här gör man den.

Tårtbotten:
125 g Smör
150 g Digestivekex
150 g Pepparkakor

Fyllning:
2 burkar (à 250 g) mascarponeost
2,5 dl kesella 10 %
1 lime - rivet skal
1 färsk vaniljstång
1 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
1 dl vispgrädde
3 ägg

Till garnering:
1 burk Creme Fraiche
ca 0, 5 l bär att toppa med

18 juli-varianten = sjukt mycket frukt på
Melon x 3 sorter
Jordgubbar
Persikor
Passionsfrukt
Vindruvor


1. Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut blandningen i en räfflad (eller inte) pajform med löstagbara kanter, ca 24-26 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 min, låt svalna.

2. Rör mascarponeost och kesella krämigt i en skål. Blanda i rivet limeskal, frön från vaniljstången, strösocker, majsstärkelse och vispgrädde. Rör i två hela ägg och en äggula. Häll smeten över kexbotten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.

3. Stäng av ugnen och låt ev kakan stå kvar eftervärmen i ca 30 min med ugnsluckan på glänt. Låt svalna helt före servering. Vispa crème fraiche tjock och luftig som vispgrädde (den blir tunn först men fortsätt vispa så fluffar den till sig igen). Bred över kakan och toppa med färska bär.


Okej - det var originalreceptet. Omdömet?

Det var gott, det var det absolut, men om jag gör den igen då ser jag nog till att riva i skal från minst 2 limefrukter och sen pressa i rejält med limesaft också. Jag hade gärna haft en lite syrligare smak... Sen skulle jag se till att verkligen använda vaniljstång (hann inte med det) och ev ännu lite extra vaniljsocker. Men sammantaget var det ändå väldigt gott och ett recept att rekommendera :)

4 kommentarer:

Cia sa...

Vissa bönor fick äta den 20 juli också :)

Marielle sa...

Haha, ja just det ja :)

Filibabba sa...

ååh vad gott det ser ut! :D

E-S sa...

Den här var verkligen jättegod! Gillade speciellt pepparkakssmaken.