måndag, april 27, 2009

Kafé Tinells fisksoppa med saffran

Det här måste vara en av de absolut godaste och enklaste fisksopporna någonsin. Receptet är från Kafé Tinell’s kokbok och är ett av de som vi gjorde den där dagen då vi hade besök.

Till 4 portioner behöver du:

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

3 dl krossade tomater

1 fänkål

1 palsternacka

1-2 morötter

1-2 potatisar

½ purjolök

2 vitlöksklyftor

½ hg färsk dill

500 g valfri fisk (ex lax, torsk, marulk)

½ dl hummerfond

1 dl vitt vin

2 dl grädde

1 påse saffran

1 dl gröna ärtor

Ev. lite räkor

Salt, peppar, cayennepeppar

Skär grönsakerna i bitar och lägg dem i en kastrull. Vänta med att lägga i purjolöken och dillen. Häll sedan i krossade tomater, vatten, buljongtärning, saffran, vin och fond. Koka upp och sänk värmen något, låt sedan puttra i ca 15-20 minuter. Skär fisken i bitar och lägg dem i soppan tillsammans med grädde, purjolök och dill. Låt allt koka i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar och lägg till sist i ärtorna (och ev räkorna). Ät och njut!

7 kommentarer:

Marielle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marielle sa...

Yummy yummy - mer av Tinell's fisksoppa till folket! Den där dagen vi hade besök ja... Synd bara att det hela resulterade i en bild där undertecknad ser hyfsat onykter ut! (ni som undrar - jag var inte onykter utan är helt enkelt inte särskilt fotogenique av mig..!)

Tomas [lopec] sa...

Har tinells en kokbok? :O lät smaskens det där, fast jag är inte så mycket för soppor... :)

Tack för titten, och tårtan på Dolcetto ska nog testas!

E-S sa...

Tomas: Ja, visst finns det en kokbok med diverse Tinells-godsaker samlade! Tror det var ett specialprojekt som några tjejer på mediaprogrammet gjorde på gymnasiet. Jag tackar jag mig själv för att jag var klok nog att införskaffa den då de fortfarande var igång:D Trots att den kostade några pistoler för mycket för en fattig student. Men det var det värt!

Marielle: Men var du inte liiite onykter då? ;)

Marielle sa...

Ja du E-S, därom tvistar nog de lärde (jag och mitt alterego :p) Men jag kan nog inte klandra den som ställer sig tvivelaktig till det hela. Eller så kanske jag helt enkelt går runt och ser lite småfull ut hela tiden - vem vet? ;)

Julia sa...

Såg ni reportaget i Hem och Fritid? SJUKT dåligt redigerat, jag blev riktigt besviken när jag slog upp tidningen och såg att de valt så få bilder, plus att allt blev i svartvitt brevid en massa färgstarka annonser. Huga.
Men däremot kan jag säga att jag klippt ut recepten och ska göra fisksoppan redan till helgen. Sjukt gott.
Tack för senast, Julia på Dagbladet.

Marielle sa...

Tack själv Julia! Det var trevligt med besök :) Vi tyckte också att det var lite tråkigt att de "viktiga" bilderna var i svartvitt - är säker på att du fick en massa fina soppbilder. Kul att du också föll för Tinells recept - vi får hjälpas åt att föra arvet vidare ;) Ha det så bra!