torsdag, december 04, 2008

Saffransskorpor med pistagenötter och tranbär

Ikväll bakade jag och Cia lite.

Cia kokade sin årliga chokladkaffekola och jag pysslade med att försöka mig på saffransskorpor. Och jag kan meddela att smeten var riiiiiktigt god :) Hittade receptet i Aftonbladets Härligt hemma-tidning och lade till lite torkade tranbär för att vara lite egen.

Så här gör man i alla fall skorporna!

Ca 100 st (vi skar bredare bitar och fick därför bra många färre)

75 g smör
2 msk honung
1 pkt saffran (0,5g) + 1 sockerbit
200 g salta pistagenötter med skal, ca 2dl skalade
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
(torkade tranbär, en näve eller två)

Sätt ugnen på 200 grader, skala pistagenötterna och smält smöret. Blanda sedan i honungen. Stöt saffran med en sockerbit och blanda ner i smöret. Låt svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en rymlig bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner smöret i äggsmeten och sikta ner mjölblandningen. Lägg i nötterna och blanda ihop till en ganska lös deg. (I detta läge åkte tranbären också i.) Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar - och för att göra ett sedvanligt avsteg från rekommendationerna delade jag den på tre... Varje bit ska rullas ut till en smal längd, lika lång som plåten. Lägg glest på bakplåtspapper och platta till lätt, mjöl underlättar. Grädda i 200 g i ca 10-12 min, eller tills längderna har fin färg. Låt svalna lite och skär sedan i sneda bitar, ca 1cm enligt receptet men våra blev lite bredare. Lägg skorporna med snittytan upp och rosta i ugnen i ca åtta min, stäng sedan av värmen och låt skorporna eftertorka med ugnsluckan på glänt tills de är riktigt torra. Eller så slår man av värmen och låter skorporna vara kvar med luckan stängd - så gjorde jag.

Förvara i en fin burk som håller tätt :)

3 kommentarer:

Daniel Roos sa...

Ser härligt ut. Så roligt att så många gör julgodis. Jag gör det så mycket att det snart sprutar ut ur öronen på mig. Ha det så bra mvh Daniel

Anonym sa...

Tranbär med jordgubbssmak?

Cia sa...

Nej tranbär med tranbärssmak :) Och fy fan vad gott det var!