torsdag, december 04, 2008

Baileys, mer än bara avec


Inför den stundande julen har Tössebageriet i Stockholm tagit fram tre recept på godis med Baileys i. Recepten ser väldigt trevliga ut och kommer definitivt att testas här hemma lagom till tredje advent (fram tills dess försöker jag nämligen hålla mig ifrån sötsaker). Recepten är framtagna av konditorerna Anna Arvids och Cecilia Andersson. Om resultatet blir så fint som på bilden återstår dock att se!

Kärleksrulle (ca 20 bitar)

Till tryffelkrämen behöver du
1 dl grädde
½ msk flytande honung
175 g mjölkchoklad
2 msk Baileys
20 g smör (rumstempererat)

500 g mandelmassa
200 g choklad (till pensling)

Koka upp grädde och honung, häll över chokladen och rör ihop. Tillsätt smör i små klickar och häll i Baileys, rör slät. Plasta och ställ i kylskåpet i ett par timmar (bästa resultat är att göra tryffeln dagen innan och låta den stå ute i rumstemperatur och stelna). Kavla ut två bitar med 250g mandelmassa vardera, ca 0,5 cm tjock. Stryk på tryffelkrämen på mandelmassan, rulla ihop och tryck ihop kanterna. Smält mörk choklad försiktigt och pensla på limpan. Låt stelna och skär upp i önskade bitar.

Baileys-kola (ca 50 stycken)

2 msk smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
1 dl Baileys

Koka allt utom Baileys till 127°C på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från plattan och tillsätt försiktigt Baileys under omrörning. Koka några extra minuter under omrörning och gör kulprovet. Klä en form (ca: 15 x 18 cm) med papper. Häll i kolan, låt stelna och skär i önskad
storlek.

Baileyskyssar (ca 35 stycken)

200 g mörk choklad (55-65 %)
75 g osaltat smör
½ dl Baileys
Glasyr
150 g florsocker
25 g vatten
2 droppar pepparmintolja

Smält choklad och smör försiktigt i micron, rör ihop med Baileys. Fyll i önskad form (på bilden verkar man ha använt knäckformar) och låt stelna i kyl. Rör ihop florsocker, vatten och pepparmintolja och spritsa på chokladen.

Åh, vad jag längtar till tredje advent! Om någon testar dessa recept innan Lucia vore jag tacksam om ni skriver och berättar hur det gick!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Såg att ni skrivit om vår Julsill tidigare -roligt!

Följ denna länk så kan ni läsa mer.

http://www.abbafoodservice.se/sortiment/sill/abba_1838/abba_1838_arets_julsill_3_kg_/


Tack för trevlig blogg!

Karin på Abba :-)

Katarina sa...

Hej kära kusin,

fixar just nu knäck medan jag surfade efter amerikansk fudge till julgodisskåpet. Föll då över Baileykolan och beslutade att köra hälften knäck och hälften Baileykola. Spännande hur resultatet blir och tack för inspirationen! Du får lova att berätta allt om Din 30års dag vid tillfälle! Förlåt att jag outar Din ålder så här på ett forum som detta ;). Kram från vitamin

E-S sa...

Du är rolig du :D Jag varken bekräftar eller dementerar ;)

Lycka till med julstöket - kom gärna tillbaka och berätta hur kolan blev!

Marie sa...

En annan favorit som jag gör runt jul är att blanda mandelmassa med baileys efter eget tycke och smak och sen rulla bitar och doppa i choklad... gott!

KarinW sa...

Hjälp vad gott det där verkar...har en flaska Baileys som är öppnad, gillar inte att dricka det men i godis är det gott!

Lena sa...

Hejsan!
När jag läste det här inlägget så kände jag att jag måste nog göra julgodis ändå, fast jag hade tänkt hoppa över det. För det lät bara så mumsigt. Så jag testade Baileyskyssarna, men nja... det smakade sådär, jag gillade dem inte. Men jag gjorde iof inte någon glasyr på, för det kändes som om de knappas gick att rädda dem ens med lite pepparmint. Kan till deras försvar säga att ungefär hälften av de som smakat dem gillade dem och resten tyckte som jag, ett dumt sätt att förstöra Baileys på.
Hoppas ni får en mysig jul!

E-S sa...

Marie: Låter enkelt och gott, kanske kan ses som en klart enklare version av kärleksrullen, om man inte orkar göra den.

Karin W: Lycka till och hoppas att det blir gott! Nu är det bara några dagar kvar innan jag kan testa själv!

Lena: Vad tråkigt att de inte var goda. Jag som brukar tycka att det inte kan bli fel med Baileys och choklad. Måste helt klart testa dessa och se själv. Men det är ju som du säger: smaken är ju olika...
Ha en trevlig jul själv! Och hoppas att du hittar något annat julgodis som är godare. För lite julgodis måste man väl ändå göra? ;)