Chokladdoppad choklad- och pepparmyntskola
Mer julgodis till folket! Helst sån här kola också - mmm!
Receptet finns i Johanna Westmans bok Julgodis: för små och stora sockerbagare.
Ca 50 st
5-10 polkagrisar eller en liten bit av en polkagrisstång
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao (gärna av god kvalitet)
Pepparmyntolja, några droppar
200 g mörk choklad
Lägg bakplåtspapper i en form. Enligt receptet ska det vara en långpanna men det blev alldeles för stort tyckte vi. Ta hellre en ungsform så att bitarna blir lite tjockare. Krossa polkagrisarna till ett fint pulver i en mortel. Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme och rör om men en träsked tills du har en jämn smet. Sänk värmen lite när det börjar koka och koka tills smeten är 120 grader. Enligt receptet skulle det ta ca 10 min men det tog betydligt mycket längre än så. Kulprov och längre tid rekommenderas. I alla fall, när kolan kokat klart så tillsätter man lite pepparmyntolja, några droppar räcker långt. Rör om och häll sedan kolan i en form. Låt stelna ordentligt och ställ kallt. När kolan skurits i bitar, ca 2x2 cm, ska den sedan doppas i smält choklad. Lägg kolan på ett galler eller bakplåtspapper. Här gällde det dessutom att vara snabb, ha kall kola och inte ha för varm choklad - för då smälter nämligen kolan... Strö slutligen lite polkagrispulver över kolan innan chokladen stelnar.
Förvara kallt med bakplåtspapper mellan varven och ät och njut - för den här kolan var riktigt riktigt god! :D
1 kommentar:
Visst är den Julgodisboken bra??? Jag har hittat massor av gott däri och det där såg inte fel ut heller... Mmmmmm.....
Skicka en kommentar