tisdag, december 21, 2010

Sillpåse från B.A.R.


Jag har kämpat som en tok för att vända den här suddiga bilden åt rätt håll, men det går inte! Nu lägger jag ner och accepterar det som det är.

Bilden föreställer iallafall innehållet i B.A.R.s sillpåse som vi hämtade i restaurangen idag. Det är kryddpepparsill, senapssill, örtsill, pickles- & currysill och sikromsgravad strömming. Man fick också kallrökt och gravad lax, senapssås, pepparrot, sveciaost och knäckebröd. Bästa sortens take away om man frågar mig.




måndag, december 20, 2010

Blandat julgodis

Ja, letar du efter tips på hur du piffar till knäcken, recept till den godaste kolan, förslag på julkaffe, eller funderar du på kryddor till griljeringen, eller vad du bör undvika då du gör Rocky Road, eller helt enkelt är i behov av lite sista-minuten-tips på vad du ska bjuda på för kaka under julaftonskvällen framför Karl-Bertils Jonssons Julafton, så ska du klicka här. Här finns allt samlat som Mungbönorna under åren skrivit om och som har taggats med Jul-etikett. Och du! Glöm för guds skull inte småkakorna (som du hittar goda exempel på här och här)!

I år gör jag återigen min favoritkola: Chokladdoppad choklad- och pepparmyntskola som du hittar recept på här.

Mungbönorna i Ovi Store


Du som har en Nokia har väl inte glömt att man kan ha Mungbönorna som en egen app i mobilen. Nu har ju inte jag en Nokia, men om jag haft det hade det varit givet såhär i julfixartider. Sedan starten har det samlats massor med julbak, julgodis och jultips på den här platsen och jag tänker mig att det vore väldigt smidigt att ha med i affären inför alla inköp.


Nokia har samlat ett gäng bloggappar inom olika kategorier och vill man skaffa just vår app kan man göra det här!

söndag, december 19, 2010

Julbak - Chocolate crackles

En kakburk fylld...




Receptet som kommer från Leila har Maria lagt upp här.

Jag provsmakade en - fantastiska... :)

Roséglögg med stjärnanis och pomerans

Hittade det här receptet i Elle Mat & Vin och tänkte testa. :)



1 flaska rosévin
1,5 dl strösocker
1-2 bitar pomerans
2 stjärnanis
1 msk kardemummakärnor
1-2 kanelstänger

Häll vin, socker och kryddor i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter tills sockret smält, koka inte. Låt glöggen svalna under lock och ställ sedan in den i kylen några timmar eller över natten så att den drar åt sig alla smaker. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor. Servera glöggen varm eller kall med lite is i. Vill du ha en stark glögg spetsar du med vodka.

Så här ser det ut för mig so far:




Återkommer med slutresultatet. :)

lördag, december 11, 2010

Dags för julbak!

Det börjar dra ihop sig. Jag vill ha många kakor till jul, väldigt många. Så är det bara.

Från det befintliga recepturvalet här på bloggen kommer följande att finnas på kakfatet:

Och något nytt?

Jo då, det kommer mera. Jag hittade även några godisrecept i Elle Mat & Vin som jag tänkte försöka mig på.
  • Vita chokladtryfflar med lingon och ingefära
  • Choklad- och lakritsfudge

    Återkommer med info och recept till dessa

torsdag, december 09, 2010

Jultips

Såhär i knäck- och kolakokartider är mitt bästa tips till er att koka kastrullen med vatten och diskmedel efteråt. Det löser lätt upp sådant man annars får stå och hacka på i timmar.


Själv söker jag efter tips på hur man lättast häller knäck i formarna utan att det hamnar utanför, det stelnar innan allt hunnit komma dit de ska och annat allmänt grisande.

onsdag, december 08, 2010

Glöggmarinerade russin och tranbär

Jag slängde ihop lite glöggmarinerade russin och tranbär som jag plockar fram till pepparkakorna nu runt jul. Jag själv tycker de här är fantastiskt goda trots att mina gäster ofta tenderar att vara lite mer skeptiska. Såhär tycker jag att man gör:


Ta 200 g russin och tranbär. Blanda 4 cl glögg och 1 dl vatten som hälls över russin och tranbär. Låt dem stå över natten. Sila ur vätskan. Plocka fram pepparkakor. Bred på en god ädelost, gärna en Saint Agur och toppa med russinen. Fantastiskt!

Recptet är skapat av Vincent Lefèvre som är ostmästare för Androuet.

tisdag, november 23, 2010

måndag, november 15, 2010

Fars Dag...!

Var ju igår - men jag tänkte i alla fall berätta vad som hände hos Sundins där yngsta dottern var på besök. Jag och Mamma bakade ingen egen tårta, vi tog med Pappa på KAKFROSSA i Västergensjö = a very nice place.

50 kr - fika så mycket du vill... Fantastiskt!
Men nej, jag orkade tyvärr inte ens hälften...



Fotade på vägen ut, 10 min före stängning så ni anar hur det hade sett ut tidigare va? Gott var det i alla fall! Allt hembakat och skänkt till byföreningen. Sånt gillar jag :)

Hur firade förresten du?

När jag var hemma i helgen hann jag med att åka förbi hos min moster som fyllt jämna år också. Jag tänkte säga grattis och lämna en liten symbolisk sak som definitivt, absolut inte var en födelsedagspresent (nej hon ville inte bli firad) och få mig lite gott fika... ...och det fick jag ju så klart! Jag fick även med mig 5 koppar, 6 fat och 6 assietter... Går alltså dit för att säga grattis och kommer därifrån med en egen present. Vilket byte. :)


Visst är de härliga!

Helianthus tillverkades av Gefle (Upsala-Ekeby) 1962-66.
Dessa härligheter har alltså ett 40-tal år på nacken :)
Och visst är de extra fina med lite fika på fatet...!

söndag, november 07, 2010

"Låt fantasin flöda när du skapar en läcker dessert"

Jag blev så glad när jag läste den här artikeln som publicerades i tidningen Dagbladet för några dagar sedan. (Men jag snubblade egentligen över den via en blogg nu idag så jag var lite sen i min upptäckt) I alla fall. Det är kocken Alexander Marzouki på Allstar i Sundsvall som delat med sig av några enkla recept på efterrätter, länken hittar du här: Låt fantasin flöda när du skapar en läcker dessert - Livets Goda

Det var egentligen två ganska simpla saker som var avgörande för att jag skulle fastna och applådera artikeln. Kanske inte recepten (som absolut inte är dåliga på nåt sätt) - utan lite av det innehållsmässiga som följer här nedanför.

1. "-Det är inte desserten som gör dig tjock. Det är mängden."
Halleluja! Jag vet att det inte är första gången någon säger detta, verkligen ingen ny sanning - men jag som prioriterar kakor och annat onyttigt sött framför det mesta älskar folk som försvarar desserter. Det gillar vi - mera sånt! :)

2. "Man behöver inte heller följa recepten slaviskt. -Man måste våga misslyckas. Prova att använda yoghurt i sockerkakan i stället för mjölk. Det blir en helt annan grej, säger han."
Japp det blir det! Eftersom jag i många fall framstår som totalt inkompetent på att hålla mig till ett recept och bara använda de ingredienser som står där så känns det som en klapp på axeln och ett motiverande samtal när sådana vackra ord kommer i tryck. ;)

Så där ja. Kanske måste testa hans recept på cheesecake nån dag, det lät ju faktiskt rätt så trevligt... :)

onsdag, oktober 27, 2010

Brysselkex med smultronsmak

Helt plötsligt fick jag en idé jag var tvungen att testa och det blev faktiskt bättre än förväntat. Jag planerade för brysselkex som är en av de godaste kakorna jag vet. Förutom att färga sockret med röd karamellfärg droppade jag också i några droppar essens med smak av smultron. Den hade jag köpt i Hötorgshallen för 28 kronor.


ca 50 st, 175 grader, 10 minuter

5 dl vetemjöl
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
200 g smör
2 dl socker
karamellfärg
smakessens

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg.

Forma till rullar som är ca 4 cm i diameter.

Häll ut socker på ett fat och droppa i karamellfärg och smakessens. Det räcker med några droppar av varje.

Skär dem i skivor och lägg ut på en plåt.

Grädda i ca 10 minuter.

lördag, oktober 16, 2010

Nordiska museet 15-17 oktober 2010


Men heeeeej chokladen! Vad kul att ses igen =)

söndag, oktober 10, 2010

Sturehof

För någon vecka sedan hade vi hummerkväll på Sturehof på schemat. Det tog ett tag innan vi fick till det, men det blev en mycket trevlig kväll med god mat och roliga vänner.

Den här bilden vill av någon anledning inte vända sig åt rätt håll, men den innehåller en skål med hummersoppa och en pilgrimsmussla samt en bit hummer.

Gratinerad hummer från Maine.

Vi kompletterade med lite räkor också.


Finte kunde man få.
Avslutande citronsorbet med hallon. Perfekt att runda av med.

Maten var mycket god, men precis som vanligt hade jag önskat ännu godare och framförallt omfångsrikare mat för det jag betalar. Men jag är nöjd! Det var en jättemysig kväll. Det bästa förutom sällskapet måste dock ha varit pilgrimsmusslan, räkorna och hallonet. Alla tre exceptionellt goda!

Om det är så att man funderar över personalens klädsel kan jag berätta att de röda är "de som springer med mat och disk", de vita är servitörer, de svarta är barpersonal och de blåa är de som plockar disk åt baren. De här har alltså likadana uniformer, fast i olika färg. Men sen fanns det också de hade jeans och jeansskjorta och de som hade svarta byxor och valfri blå skjorta. Har inte listat ut vilka de är än...

onsdag, oktober 06, 2010

Frysta bär


Frysta hallon, hjortron och mango. Men om man skulle vilja ha sig lite rabarber då?