tisdag, december 21, 2010
måndag, december 20, 2010
Blandat julgodis
Ja, letar du efter tips på hur du piffar till knäcken, recept till den godaste kolan, förslag på julkaffe, eller funderar du på kryddor till griljeringen, eller vad du bör undvika då du gör Rocky Road, eller helt enkelt är i behov av lite sista-minuten-tips på vad du ska bjuda på för kaka under julaftonskvällen framför Karl-Bertils Jonssons Julafton, så ska du klicka här. Här finns allt samlat som Mungbönorna under åren skrivit om och som har taggats med Jul-etikett. Och du! Glöm för guds skull inte småkakorna (som du hittar goda exempel på här och här)!
Inlägg Från
E-S
den
23:40
1 kommentarer
Ettiketter: december 2010, E-S, godis, jul, tips
Mungbönorna i Ovi Store
Du som har en Nokia har väl inte glömt att man kan ha Mungbönorna som en egen app i mobilen. Nu har ju inte jag en Nokia, men om jag haft det hade det varit givet såhär i julfixartider. Sedan starten har det samlats massor med julbak, julgodis och jultips på den här platsen och jag tänker mig att det vore väldigt smidigt att ha med i affären inför alla inköp.
Inlägg Från
Cia
den
21:55
0
kommentarer
Ettiketter: Cia, december 2010, teknik
söndag, december 19, 2010
Julbak - Chocolate crackles
En kakburk fylld...

Receptet som kommer från Leila har Maria lagt upp här.
Jag provsmakade en - fantastiska... :)
Inlägg Från
Marielle
den
23:23
2
kommentarer
Ettiketter: bakning, bakverk, choklad, december 2010, jul, kakor, leila, Marielle
Roséglögg med stjärnanis och pomerans
Hittade det här receptet i Elle Mat & Vin och tänkte testa. :)

1 flaska rosévin
1,5 dl strösocker
1-2 bitar pomerans
2 stjärnanis
1 msk kardemummakärnor
1-2 kanelstänger
Häll vin, socker och kryddor i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter tills sockret smält, koka inte. Låt glöggen svalna under lock och ställ sedan in den i kylen några timmar eller över natten så att den drar åt sig alla smaker. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor. Servera glöggen varm eller kall med lite is i. Vill du ha en stark glögg spetsar du med vodka.
Så här ser det ut för mig so far:

Återkommer med slutresultatet. :)
Inlägg Från
Marielle
den
12:54
1 kommentarer
lördag, december 11, 2010
Dags för julbak!
Det börjar dra ihop sig. Jag vill ha många kakor till jul, väldigt många. Så är det bara.
Från det befintliga recepturvalet här på bloggen kommer följande att finnas på kakfatet:
Jo då, det kommer mera. Jag hittade även några godisrecept i Elle Mat & Vin som jag tänkte försöka mig på.
- Vita chokladtryfflar med lingon och ingefära
- Choklad- och lakritsfudge
Återkommer med info och recept till dessa
torsdag, december 09, 2010
Jultips
Såhär i knäck- och kolakokartider är mitt bästa tips till er att koka kastrullen med vatten och diskmedel efteråt. Det löser lätt upp sådant man annars får stå och hacka på i timmar.
Inlägg Från
Cia
den
21:23
1 kommentarer
Ettiketter: Cia, december 2010, jul, kola, tips
onsdag, december 08, 2010
Glöggmarinerade russin och tranbär
Jag slängde ihop lite glöggmarinerade russin och tranbär som jag plockar fram till pepparkakorna nu runt jul. Jag själv tycker de här är fantastiskt goda trots att mina gäster ofta tenderar att vara lite mer skeptiska. Såhär tycker jag att man gör:
Inlägg Från
Cia
den
22:35
1 kommentarer
Ettiketter: Cia, december 2010, glögg, jul, russin
tisdag, november 23, 2010
måndag, november 15, 2010
Fars Dag...!
50 kr - fika så mycket du vill... Fantastiskt!

Hur firade förresten du?
När jag var hemma i helgen hann jag med att åka förbi hos min moster som fyllt jämna år också. Jag tänkte säga grattis och lämna en liten symbolisk sak som definitivt, absolut inte var en födelsedagspresent (nej hon ville inte bli firad) och få mig lite gott fika... ...och det fick jag ju så klart! Jag fick även med mig 5 koppar, 6 fat och 6 assietter... Går alltså dit för att säga grattis och kommer därifrån med en egen present. Vilket byte. :)

Visst är de härliga!
Helianthus tillverkades av Gefle (Upsala-Ekeby) 1962-66.
Dessa härligheter har alltså ett 40-tal år på nacken :)
Och visst är de extra fina med lite fika på fatet...!
Inlägg Från
Marielle
den
22:45
2
kommentarer
Ettiketter: bakverk, kakor, kalas, Marielle, November 2010, present
söndag, november 07, 2010
"Låt fantasin flöda när du skapar en läcker dessert"
Jag blev så glad när jag läste den här artikeln som publicerades i tidningen Dagbladet för några dagar sedan. (Men jag snubblade egentligen över den via en blogg nu idag så jag var lite sen i min upptäckt) I alla fall. Det är kocken Alexander Marzouki på Allstar i Sundsvall som delat med sig av några enkla recept på efterrätter, länken hittar du här: Låt fantasin flöda när du skapar en läcker dessert - Livets Goda
Det var egentligen två ganska simpla saker som var avgörande för att jag skulle fastna och applådera artikeln. Kanske inte recepten (som absolut inte är dåliga på nåt sätt) - utan lite av det innehållsmässiga som följer här nedanför.
1. "-Det är inte desserten som gör dig tjock. Det är mängden."
Halleluja! Jag vet att det inte är första gången någon säger detta, verkligen ingen ny sanning - men jag som prioriterar kakor och annat onyttigt sött framför det mesta älskar folk som försvarar desserter. Det gillar vi - mera sånt! :)
2. "Man behöver inte heller följa recepten slaviskt. -Man måste våga misslyckas. Prova att använda yoghurt i sockerkakan i stället för mjölk. Det blir en helt annan grej, säger han."
Japp det blir det! Eftersom jag i många fall framstår som totalt inkompetent på att hålla mig till ett recept och bara använda de ingredienser som står där så känns det som en klapp på axeln och ett motiverande samtal när sådana vackra ord kommer i tryck. ;)
Så där ja. Kanske måste testa hans recept på cheesecake nån dag, det lät ju faktiskt rätt så trevligt... :)
Inlägg Från
Marielle
den
20:05
0
kommentarer
Ettiketter: dessert, Marielle, November 2010
onsdag, oktober 27, 2010
Brysselkex med smultronsmak
Helt plötsligt fick jag en idé jag var tvungen att testa och det blev faktiskt bättre än förväntat. Jag planerade för brysselkex som är en av de godaste kakorna jag vet. Förutom att färga sockret med röd karamellfärg droppade jag också i några droppar essens med smak av smultron. Den hade jag köpt i Hötorgshallen för 28 kronor.
Inlägg Från
Cia
den
18:42
1 kommentarer
Ettiketter: Cia, kakor, oktober 2010
lördag, oktober 16, 2010
söndag, oktober 10, 2010
Sturehof
Inlägg Från
Cia
den
16:22
0
kommentarer
Ettiketter: Cia, oktober 2010, Restauranger, skaldjur, stockholm