måndag, december 04, 2006

Mamma Iris Saffransbulle



















Här kommer en trevlig variant på lussebullar!
Enkelt, gott och snabbt - för fort ska det ju gå :)

Lussedeg;

5 dl mjölk
200 g smält smör
1 pkt jäst
1,5 dl socker
1-2 pkt saffran
12-13 dl mjöl


Lös upp jästen i degspadet (smör + mjölk = lagom varmt som vanligt). Blanda ner socker, saffran och mjöl. Degen ska vara lite lösare än vanlig lussebullsdeg så det är ingen anledning till oro. Jäs 10 min i bunken. Tryck sedan ut degen i en smord långpanna och jäs ytterligare 40 min. När jästiden börjar gå mot sitt slut kan du börja med gottglasyren som ska vara ovanpå :) Den ska bara smältas ihop.


Glasyr:

100 g smör
1 dl hackad mandel
1 dl russin (hacka lite om du vill)
1,5 dl socker

Slå glasyren över degen, smeta ut den lite så det blir lite gojs överallt. Grädda sen 15 min i 200 grader. Man kan dela den lite som man vill sen, hemma hos oss är det 3 längder som gäller. Enkelt att frysa in och ta fram eftersom det ska fikas!


/Marielle