tisdag, juni 29, 2010

Rabarberpaj med fluff


Rabarber är något av det bästa som man kan finna i en trädgård, inte sant?! Jag skulle kunna tänka mig att köpa ett hus enbart för att kunna ha rabarber inpå knuten. Nu har jag ju inte gjort det än, så jag får hålla till godo med de tillfällen jag får att "tjuva" lite av någon lycklig själ med den ljuvliga växten på sina ägor. Våra midsomrar har vi turen att få fira ca 5 meter från en rejäl rabarberplanta, och i år var den extra stor och fin! Rabarberkräm och diverse pajer har tillverkats hela helgen och som en avslutning på detta årets midsommar gjorde jag den här rabarberpajen med fluff (ja, jag vet att det är maräng, jag gillar dock ordet fluff bättre). Den är så fantastiskt god och söt att jag lätt skulle kunna ta med den till en öde ö för att få ha den alldeles för mig själv!

Pajdeg:
100 g rumstempererat smör
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 msk vaniljsocker

Rabarberkompott:
Ca 300 g skalad och finhackad rabarber
1 dl socker


Fluff (maräng):
3 äggvitor
1 dl socker


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajskalet till en smulig deg. Tryck ut degen i en gammal hederlig pajform. Förgrädda i ugnen i ca 10 minuter. Under kokar du ihop rabarber med strösocker i en kastrull på medelvärme. Du vill uppnå en syltig konsistens. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner sockret och vispa i ytterligare ca 5 minuter. Häll i kompotten i det förgräddade pajskalet och bred ut fluffet ovanpå. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter så marängen får fin färg. Servera med vispad grädde smaksatt med vanilj, lite vaniljglass eller bara som den är. 


Ska vi slåss om sista biten?

2 kommentarer:

Tobbe sa...

Ville bara tipsa om den pågående tävlingen där du kan vinna en signerad kokbok... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109

Anonym sa...

åh! vem har mormors recept på den stenhårda pajen?