söndag, maj 03, 2009

Maräng- och hallonrutor

Som jag har längtat efter den här! Systrarna bakom The Cookbook Café har gjort det igen och kommer nu med Sommarens Söta.


Jag hade fått en avi för att hämta ut den redan i torsdags, men eftersom jag skulle iväg på en liten weekend hann jag inte med. Däremot kunde jag hämta den det första jag gjorde när vi kom hem igår och var på väg till affären. Redan innan vi kommit fram hade jag hunnit bestämma mig för ett recept där jag inte behövde handla alltför många ingredienser som också såg gott ut och krävde lagom arbetsinsats.

Jag har ju bara haft boken i ett drygt dygn och bara provbakat en kaka, men är helt övertygad om att jag kommer ha lika mycket glädje av Sommarens Söta som jag haft av Två systrars Söta och Vinterns Söta. Här finns massor av gott och jag har svårt att välja vad som kommer härnäst. Jag är faktiskt lite sugen på maskrosmarmelad... Ölgranita och cashewnut butter står också högt på att-göra-listan! Här verkar det finnas nästan allt du skulle kunna vara sugen på oavsett om det är en varm eller regnig sommardag. Jag undrar bara vad det blir nästa gång? Kanske en höstbok, med massor av syltning och saftning? Det skulle jag tycka om!

Jag kommer helt bombsäkert att återkomma med fler tester inom den närmsta framtiden. Här kommer receptet på Maräng- och Hallonrutor. Den uppmärksamme ser att det påminner väldigt mycket om min favorittårta fast i annan tappning. Här serverade jag med grädde på sidan om. Om det var någon som tvivlade på resultatet så vill jag bara förtydliga att det här var  fruktansvärt gott och fruktansvärt lätt att göra! Bra att svänga ihop innan kalaset kanske?


ca 24 rutor (väldigt små då...)

75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
ca 1½ dl hallon (jag använde en mix av hallon, björnbär och vinbär)

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
½ tsk ättiksprit

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. 

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa ordentligt.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen och strö över hallonen och ev andra bär.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret matskedsvis och ättiskpriten under kraftig vispning till en fast marängsmet. Bred den över kaksmeten.

Grädda i 40-45 minuter. Lägg lite folie över kakan om marängen börjar få för mycket färg. Låt svalna och skär sedan i rutor.

1 kommentar:

Marielle sa...

Det där lät gott...! :) Man får kanske kika lite i boken till helgen och drömma om alla goda saker? :)