måndag, april 27, 2009

Tips på goda marinader till kött

Jag har tänkt lägga in det här tipset hur länge som helst - men av olika anledningar så har det inte blivit så... I alla fall, here it comes with a little story wrapped around it.

På nyårsafton (vilket känns väldigt avlägset nu när man känner vårsolen och hör fåglarna kvittra!) höll jag och mitt hangaround till i Myckelgensjö. Dagen inleddes med pulkåkning (galet roligt!) och varm choklad (gott med en skvätt minttu...). Ner till Släahuset (ja det heter faktiskt så) för lite värmande soppa och kolhydrater i form av bröd, in i bastun och ner i badtunnan ett par timmar - sedan var det dags för middag. Förrätten hade vi lagt ut på entreprenad så den tar jag inte åt mig någon cred för.

Men... Jag, syrran och henrik hade engagerat oss i att få till fläskfilé på bästa sätt (som serverades med potatisgratäng, trattkantarellsås, grönsallad och en mycket god och improviserad bön-/kikärtsröra) i en lokal med begränsade köksmöjligheter. Och det blev faktiskt jättebra :)

Så, eftersom jag är helt övertygad om att ni klarar av att få ihop tillbehören på egen hand så fokuserar jag på filén och de två marinaderna vi gjorde. Nu förutsätter jag också att ni hänger med på att köttet putsats, brynts i smör, kryddats lite och sedan ungsstekts i 175°C tills innertemperaturen är 70°C.

Fläskfilé a la tjälknöl - Grundrecept till 0,5-1kg kött
Först beslutade vi att göra samma marinad som till tjälknöl - eller tjalaknul som det ju egentligen heter ;-) Ett säkert kort.

3 skivade vitlöksklyftor
2 msk salt
1 dl soya
4 dl vatten
1 tsk svartpeppar

Stek köttet i ugn och lägg sedan i lagen (dubbla plastpåsar rekommenderas). Låt det ligga och dra ordentligt - gärna upp till 3 dygn. Se till att vända köttet med jämna mellanrum. Ev kan man sedan skiva köttet och låta det ligga i marinaden ytterligare ett dygn.


Citron och vitlöksmarinerad fläskfilé - ca 1- 1½ kg kött
...Sedan gjorde vi en dubbelmarinering med citron och vitlök - rekommenderas! Nu är jag inte helt säker på att det var just detta recept - men det är ju egentligen skit samma för jag klarar ju ändå inte av att följa dem till punkt och pricka ;-) Jag gissar dessutom på att alla är snarlika så det spelar nog ingen roll "vems" det är. Det här hittade jag i alla fall på icas hemsida :)

MARINAD 1
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
3/4 dl grovt salt
5 kvistar färsk rosmarin/en massa torkad om man inte hunnit köpa...

MARINAD 2
1 vitlöksklyfta
1 citron
2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin/torkad.

Dag 1
Skala och skiva vitlökarna. Koka upp vatten, salt, rosmarinkvistar, vitlöksklyftor och 1 msk grovt malen vitpeppar till marinad 1, låt svalna. Lägg köttet i marinaden så att den täcker köttet. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

Dag 2
Skala och finhacka vitlöken. Skala citronen, skär skalet i strimlor. Koka upp lite vatten, lägg ner skalet och låt koka 3 minuter. Häll av vattnet och blanda skalet med citronjuice, olivolja, rosmarin, vitlök och 1/2 tsk grovmalen vitpeppar. Eftersom vi bara hade torkad rosmarin så stötte jag den i en mortel tillsammans med lite olja först - inbillade mig att det skulle hinna bli lite mer smak då :) Skär köttet i skivor och lägg upp på ett fat med kant. Häll på marinaden och låt marinera minst 2 timmar. Låt köttet bli rumsvarmt. Eller så slänger man helt sonika allt i en påse och knyter igen så det kan gojsa in sig ordentligt under flertalet timmar.


Kanske något till sommarens buffébord?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för detta. Har testat detta där inte steg 1 var med men låter logiskt ska omedelbart gå loss på tipset.

/roffekock

Marielle sa...

Lycka till roffekock :)

Sara sa...

Gott med tjalknul (i Norrflärke tar vi bort a:t i mitten)! Nästa nyår är jag lätt med om det bjuds på såhär smarrigt käk :-)

Marielle sa...

Sara jag tycker att vi kan boka det nu ;) Jag lovar att det blir god mat! :D