Tips på goda marinader till kött
Fläskfilé a la tjälknöl - Grundrecept till 0,5-1kg kött
Först beslutade vi att göra samma marinad som till tjälknöl - eller tjalaknul som det ju egentligen heter ;-) Ett säkert kort.
3 skivade vitlöksklyftor
2 msk salt
1 dl soya
4 dl vatten
1 tsk svartpeppar
Citron och vitlöksmarinerad fläskfilé - ca 1- 1½ kg kött
...Sedan gjorde vi en dubbelmarinering med citron och vitlök - rekommenderas! Nu är jag inte helt säker på att det var just detta recept - men det är ju egentligen skit samma för jag klarar ju ändå inte av att följa dem till punkt och pricka ;-) Jag gissar dessutom på att alla är snarlika så det spelar nog ingen roll "vems" det är. Det här hittade jag i alla fall på icas hemsida :)
MARINAD 1
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
3/4 dl grovt salt
5 kvistar färsk rosmarin/en massa torkad om man inte hunnit köpa...
MARINAD 2
1 vitlöksklyfta
1 citron
2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin/torkad.
Dag 1
Skala och skiva vitlökarna. Koka upp vatten, salt, rosmarinkvistar, vitlöksklyftor och 1 msk grovt malen vitpeppar till marinad 1, låt svalna. Lägg köttet i marinaden så att den täcker köttet. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
Dag 2
Skala och finhacka vitlöken. Skala citronen, skär skalet i strimlor. Koka upp lite vatten, lägg ner skalet och låt koka 3 minuter. Häll av vattnet och blanda skalet med citronjuice, olivolja, rosmarin, vitlök och 1/2 tsk grovmalen vitpeppar. Eftersom vi bara hade torkad rosmarin så stötte jag den i en mortel tillsammans med lite olja först - inbillade mig att det skulle hinna bli lite mer smak då :) Skär köttet i skivor och lägg upp på ett fat med kant. Häll på marinaden och låt marinera minst 2 timmar. Låt köttet bli rumsvarmt. Eller så slänger man helt sonika allt i en påse och knyter igen så det kan gojsa in sig ordentligt under flertalet timmar.
4 kommentarer:
Tack för detta. Har testat detta där inte steg 1 var med men låter logiskt ska omedelbart gå loss på tipset.
/roffekock
Lycka till roffekock :)
Gott med tjalknul (i Norrflärke tar vi bort a:t i mitten)! Nästa nyår är jag lätt med om det bjuds på såhär smarrigt käk :-)
Sara jag tycker att vi kan boka det nu ;) Jag lovar att det blir god mat! :D
Skicka en kommentar