fredag, mars 06, 2009

Lax i folie

Häromdagen gjorde jag lax i folieknyte tillsammans med en massa grönsaker och potatis. Det är så gott och så enkelt att sno ihop en vardagkväll då tiden är knapp och magen är hungrig på något gott. Det går även att göra iordning knytena dagen innan och förvara i kylen om man vet att tiden är jättejätteknapp dagen efter då det vankas middag. Då är det bara att ställa in de förberedda folieknytena i ugnen och voilá! Så har man en god middag på bara ett litet kick!

Du behöver (allt är i valfri mängd efter egen smak, kanske vill du ha mer av något eller mindre av något annat):
Potatis
Morötter
Tomater
Lök, gul eller röd (löken brukar inte bli så genomkokt så därför kan man skippa den helt om man inte gillar rå lök eller lök överhuvudtaget)
Broccolibuketter
Paprika i valfri favoritfärg
Lax i bit
Dill
Pressad citron
Salt och peppar

Till vitlökssmör behöver du (du kan naturligtvis använda ditt eget favoritsmör här. Jag gillar vitlök så jag kör med det):
Rumstempererat smör
Pressade vitlöksklyftor
Pressad citron
Persilja
Salt och peppar

Jag brukar göra så här:

Jag hackar
tomater i klyftor
gul eller röd lök i klyftor
paprika i bitar
morötter i bitar
potatis i bitar
tinad lax i bitar

Sedan kokar jag potatisen och morötterna tillsammans i saltat vatten så de blir halvfärdiga. Under tiden blandar jag tomat, lök, paprika och broccoli och saltar och pepprar dessa. Blandar även i lite dill och pressar över lite citron.

Sedan lägger jag de kokta potatis- och morotsbitarna tillsammans med de hackade grönsakerna på en stor bit folie. Överst lägger jag laxbitarna och sist toppar jag med en klick hemgjort vitlökssmör som jag blandat ihop av smör, pressad vitlök, persilja och salt och peppar.

Sedan knåpar jag ihop foliet över fiskblandningen så de bildar små "foliepiroger".

In mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter. Klart att servera med ytterligare vitlökssmör för den som vill samt pressad citron.

2 kommentarer:

Josefin sa...

mmm.. det låter sjukt gott!!

E-S sa...

Och det är det också! Funderar på en repris imorgon till middag :)