lördag, oktober 04, 2008

Kanelbullens dag

Bild ur Kafé Tinell´s kokbok

Eftersom den 4 oktober (dagens datum) är Kanelbullens dag kollade jag om vi Mungbönor hade något trevligt recept inlagt på kanelbullar. Det jag hittade som kom närmast var Cias kanelbulle i sockerkaksskepnad. Detta måste vi ju göra något åt! En bra matblogg kräver sitt kanelbullerecept anser jag. Så jag lägger därmed in mitt favoritrecept på kanelbulle som jag hittat i Kafé Tinell´s kokbok och som jag använt åtskilliga gånger. Min favoritfyllning i bullarna är Marabou mjölkchoklad, eller bär som till exempel blåbär med inslag av röda vinbär. Jag gillar även bullar med mandelmassa i. Bara att skriva om dessa godsaker gör mig sugen på en extra large kanelbulle i choklad stylee!

Här kommer i alla fall receptet signerat Kafé Tinell´s. Lägg märke till de olika fyllningarna. och välj just DIN favorit.

Kanelbullar
10-12 st (de är mycket stora de här bullarna!)

Ugn: 160 grader

100 g smör
½ l mjölk
2 dl socker
2 tsk salt
1 msk kardemumma
1 pkt jäst (för söta degar)
ca 13 dl vetemjöl

Till pensling:
1-2 ägg
Pärlsocker

Fyllning 1
50 g smält smör
4 msk kanel
1 dl socker

Fyllning 2
50 g smält smör
½ dl socker
½ dl vaniljsocker
300 g frysta eller färska bär

Fyllning 3
50 g smält smör
1 dl socker
½ dl kakao
200 g god choklad

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk, socker, salt och kardemumma. Värm sedan upp blandningen till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke som rymmer ca 3 liter och häll över mjölkblandningen, lite i taget och rör ut jästen med en vanlig visp.

Blanda i ca 5 dl mjöl och använd fortfarande vispen så att degen blir smidig. Byt sedan ut vispen mot en vanlig elvisp eller en träslev och blanda i resten av mjölet, så att degen känns smidig och lite elastisk (detta kan ta upp till 10-15 minuter). Låt sedan degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

Baka ut degen hel så att du får riktigt stora bullar. Smält smöret och bred ut med en pensel. Strö sedan över kanelen samt sockret och rulla ihop. Eller använd någon av de andra fyllningarna. Skär i så många delar du vill, men förslagsvis ca 10-12 delar. Låt bullarna jäsa i ca 15 minuter. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i ca 20-25 minuter på 160 grader.

För fyllning 2: Smält smöret och bred ut det med en pensel över den utkavlade degen. Strö sedan över socker samt vaniljsocker. Sprid ut bären i mitten av den utkavlade degen och rulla ihop. Använder du frysta bär så väntar du med att ta fram bären tills precis innan du ska använda dem. Detta för att undvika att de "saftar" av sig.

För fyllning 3: Smält smöret och bred ut det med en pensel över den utkavlade degen. Strö ut kakao och socker. Bryt t.ex. tre daimkakor eller din favoritchoklad i små bitar och fördela dessa över degen. Rulla ihop.

Vill du så kan du naturligtvis använda detta recept men ändå göra bullarna mindre. Dela då upp degen innan du kavlar ut den och gör bullar av den.

Hinner ni inte baka på denna Kanelbullens dag kan ni ju alltid ta en sväng förbi Tinell´s på St:Eriksplan eller Saturnus om ni befinner i befinner er i Stockholm.

8 kommentarer:

Cia sa...

Choklad och bär i all ära, men det är ju faktiskt KANELbullens dag :) Jag har svängt ihop lite bullar som just nu står på jäsning, återkommer med dem senare... Ska absolut testa ditt recept en annan gång, men vill bara tillägga att i mitt recept är det dubbelt så mycket smör i fyllningen vilket aldrig kan bli fel :)

E-S sa...

Visst är det KANELbullens dag, jag håller helt med. Och kanel fanns ju dessutom med i receptet! Tänkte bara att receptet kan användas fler dagar på året än just idag :P Ska iaf bli spännande att se dina bullar! Önskar jag kunde smyga omkring i ditt kök i dag och kanske sno åt mig en eller två ;)

Jag brukar höfta lite med smörmängden och precis som min mor inte smälta smöret utan istället bara breda på det på degen. Detta sätt medför att smörmängden oftast blir större. Och visst är det så att ju mer smör desto godare!

Cia sa...

Vi brukar också alltid bre smöret på. Reflekterade inte riktigt över att det stod att man skulle smälta det i det här receptet, det är ju lite märkligt tycker jag :)

Anonym sa...

Härliga fyllning!! Choklad måste man ju prova! Ha en trevlig helg & fira nu kanelbullens dag ordentligt!

E-S sa...

Trevligt att du gillar, lilla kryddburk, det gör du helt rätt i :) Hoppas du fick en trevlig kanelbulledag du med!

Julia sa...

Åh! Jag har jäst i kylen som måste bakas upp, detta kommer bli mitt projekt och fylla bullarna med choklad låter fantastiskt gott, återkommer när jag provsmakat!

E-S sa...

Julia: Kul! Ser fram emot att höra vad du tycker!

Julia sa...

Såhär blev det, jätte gott men det kommer aldrig finnas något som slår de traditionella. Ändrade lite i receptet eftersom jag inte hade allt hemma.

http://dinnertoday.blogspot.com/2009/03/kanelbullar-med-choklad-eller.html