Risotto con funghi
Historien till att jag så gärna ville ha Paolo Robertos kokbok Mina Fastrars Mat är lång och jag tänker ta den en annan dag i ett sammanhang den passar bättre. Jag fick iallafall boken i julklapp och det är jag mycket glad för. Att bläddra runt bland Paolos italienska fastrars recept gör att man blir riktigt hungrig. Och jag är särskilt lycklig över att han har precis hur många fastrar som helst!
Det här är tvillingfastrarnas recept på risotto med svamp och saffran, 4 personer.
3 dl arborio- eller avorioris
1 gul lök
1 paket saffran (½ g)
ca 9-1,1 liter svampbuljong + ca 1 dl av blötläggningsvattnet
25 g torkad karljohansvamp
2 msk olivolja
50 g smör
100 g riven mild ost
1 dl riven parmesan + lite extra till servering
(Bacon)
Lägg den torkade svampen (vi använde en svart svamp Oscars mamma gett oss, ingen aning om vad det var, men den smakade gott iaf) i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.
Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 20-30 minuter. (Andra risottorecept brukar rekommendera att man häller i lite buljong i taget och låter det koka bort allteftersom, så gjorde vi!). Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.
Blanda i smör (nix), ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
Jag älskar risotto från början! Men med det sagt måste jag tillägga att det här är en av de bättre risottona (plural?) jag ätit.
Bara för att det är sån jag är ändrade vi lite i receptet. Vi hade någon annan slags svamp, men till och med Paolo rekommenderar att kantareller kan smaka utmärkt! Vi uteslöt smöret och tillsatte bacon för att få det lite matigare och lite saltare. Jag tror dessutom att nästa gång jag gör den (för det blir en nästa gång!) kommer jag utesluta den vanliga osten och bara satsa på parmesan.
Slutligen: mycket god risotto! Perfekt kombination av smaker, och även de som inte är så förtjusta i saffran i maten kommer att uppskatta den här. Smaken är inte särskilt distinkt men kompletterar svampen på ett utmärkt sätt, sticker fram precis bara där den behövs! Vi hade ett tillbehör från samma bok som även det matchade perfekt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar