lördag, december 19, 2009

PolkagrismarängerJag märker att jag bara skriver om saker som jag egentligen inte tycker om, men sen hamnar jag ändå här och säger att jag hade fel. Det borde innebära att jag är väldigt trångsynt och obenägen att ompröva mina åsikter helt i onödan.


I vilket fall, jag har aldrig varit ett marängfan. Men de man gör själv är ju fruktansvärt snygga. Och har man en helt nyinköpt köksmaskin måste man ju såklart prova något som ska vispas länge. Så jag slängde ihop lite polkagrismaränger och det är något av det godaste jag ätit på mycket länge och jag är fruktansvärt stolt över att jag gjort dem alldeles själv och att de blev så snygga! En sats har redan gått åt, imorgon blir det en till!

I originalreceptet ska man använda sig av pepparmyntsdroppar, men jag krossade en halv påse polkagrisar istället. Marängerna blir sådär härligt sega, nästan som kola efter ett tag. Ska du bara göra ett julgodis i år är det dessa!

4 stora äggvitor
2½ dl socker
½ påse krossade polkagrisar (eller ½ tsk pepparmyntsolja)
röd karamellfärg

Sätt ugnen på 130 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad. Vispa med elvisp tills marängsmeten når 60-65 grader. Häll över smeten en matberedare eller använd elvisp och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat och börjar toppa sig. Blanda ner polkagrisarna (pepparmyntsoljan). Vänd försiktigt ner 2-3 droppar karamellfärg och klicka sedan ut marängerna på plåten med hjälp av två skedar. (Receptet är till 8-10 stora maränger, men jag gjorde som synes dem i små formar och jag skulle gissa på att det blev runt 40 kanske...). Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Marängerna ska vara sega i mitten.

3 kommentarer:

E-S sa...

Fantastiskt fina bilder!

Marielle sa...

Marängerna var jättegoda också :)

Sandra Ajax sa...

Det såg otroligt gott ut!

Svar: tack för tipsen, Cia! :)