Adventsfika
Årets första adventsfika ägde rum hos mig igår, jag fick fint besök av Marielle och E-S. Jag tyckte det var ett bra tillfälle att testa ett recept på saffranskaka som jag hittat.
Saffranskaka med äpple och kanel
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 st saffran, i paket
200 g färskost, t ex Crème Bonjour eller Philadelphia
3 st ägg
1 dl mannagryn
3 st äpplen
1 msk smör, till formen
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 st saffran, i paket
200 g färskost, t ex Crème Bonjour eller Philadelphia
3 st ägg
1 dl mannagryn
3 st äpplen
1 msk smör, till formen
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
Jag tyckte resultatet blev godkänt... Som tips till er som vill försöka er på denna, kan jag säga att man nog bör vara ganska noggrann när man blandar i äggvitan så att man får en jämn smet. Jag slarvade nog lite och kakan blev lite väl kladdig... Men smaken är ju ändå huvudsaken =)
1 kommentar:
Tack för en trevlig kväll! Kakan var jättegod! Jag tyckte inte det gjorde så mycket att den var lite kladdig :)
Skicka en kommentar