måndag, september 08, 2008

Midsommar-, sensommar- eller kalastårta

Måste bara tipsa om ett recept vi testade i somras. Receptet hittade jag i Buffés juninummer och rekommenderas varmt. Det blev ingen midsommartårta med jordgubbar för oss utan vi använde rödvinbär istället och jag tyckte att det blev superbra. Lite lagom syrligt som jag gillar och verkligen gudomligt gott :)


Midsommartårta
Buffé nr 6 2008, 12-14 bitar
Originalet

Ingredienser botten
2 ägg
110 g smör
1 dl kakao
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
1/2 + 1 liter jordgubbar - eller rödvinbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter och låt svalna.

2. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten och mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare eller stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

3. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.










Vårt resultat efter vacker dekoration av Theo och Belle. Den ser lite lös ut men det berodde mest på att vi lät den tina för länge.

Rekommenderas alltså varmt och särskilt svårt var det inte :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

MUMMS!!!!!!!!!

Anonym sa...

Jag har också gjort denna en gång och jäklar vad go den blev. Mmmm. Men skulle jag göra den igen så skulle jag nog bara ta halva satsten av moussen, så att den inte blir sååå mäktig.