måndag, mars 17, 2008

Kokoskaka med lemon curd och granatäpple


Jag fick möjlighet att provsmaka den här jättegoda kakan som konditor Mia Öhrn hade bakat. Eftersom det var meningen att jag skulle ha gäster passade jag på att baka en egen efter samma recept till helgen. Tyvärr dök bara en av sju gäster upp så det blev mycket kaka till oss...
cirka 30 små rutor
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
1,5 dl kokosflingor
1 burk lemon curd (320g).
1 granatäpple


1. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 22x30. (Ta inte den största långpannan ni har bara, mina blev väl tunna)

2. Smält smöret försiktigt

3. Rör ihop äggen med sockret

4. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Vispa även ner det smälta smöret och kokosflingorna och häll smeten i formen. (Här fortsatte jag att röra istället för att vispa, är antagligen också en orsak till min platta kaka)

5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna.

6. Lossa kakan ur formen, rör lemon curden mjuk och bred den över kakan. Skär kakan i små rutor.

7. Dela granatäpplet på mitten, bryt upp det och pilla ut kärnorna. Dekorera kakan med kärnorna.


Min kaka blev som sagt lite tunn, så jag valde att dela den i två delar och göra en tvåbottnad kaka med lemon curd även mellan lagren. Tyvärr gjorde tunnheten att kakan blev lite torr vilket var tråkigt, men jag tror på bättre lycka nästa gång!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är du inte lite hård vid dig själv nu ;). Jag menar hur mycket av kakan var kvar när jag åkte hem ;)

E-S sa...

Det där ser ju hur gott som helst ut ju! Och så fina de blev!

Cia sa...

Jodå, nog hade alla kakor på fatet utom en gått åt när du gick... Dock så hade jag mer än hälften kvar i plåten :) Det finns fortfarande några om du är intresserad... Lite torrare och tråkigare bara. Jag tror man ska äta det mesta på en gång.

Daniel Roos sa...

Det låter gott det där tycker det är så kul med folk som bakar fortsätt med det :-)

Cia sa...

Vi fortsätter självklart baka! Alla mungbönor älskar ju sötsaker så det är svårt att låta bli :)