lördag, februari 16, 2008

Choklad-eclairer

Jag har för länge sedan insett mitt öde här i livet. Det är bara att acceptera: jag kommer aldrig bli en sådan som knaprar på nötter och torkad frukt i ur och skur. Nej, ge mig sötsaker och gärna i stora mängder!

För att stilla lördagsbehovet och samtidigt fylla veckans sötsakskvot vigdes lördagseftermiddagen åt att tillverka bakverk i form av choklad-eclairer. Och oj, vad gott det blev! Mucho gusto!

Eclairerna passar ypperligt bra som tilltugg till deltävlingen i melodifestivalen som går av stapeln ikväll!

Recept till 10 stycken

Deg:
1 2/3 dl vatten
5 msk tärnat smör
Knappt 2 dl siktat vetemjöl
2 ägg

Gör så här:
Smörj en bakplåt. Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt smöret och värm försiktigt tills det smält. Låt koka upp, tag sedan av kastrullen från plattan. Tillsätt allt mjöl på en gång och rör väl tills degen släpper från kanterna och formas till en boll. Låt svalna innan du rör ner äggen, ett i sänder. Det ska bli en blank och fin smet. Skeda sedan över smeten i en stor spritspåse med 1 cm stor rak pip. Stänk vatten på den smörjda plåten. Spritsa ut eclairer, 7 ½ cm långa, med utrymme emellan.

Grädda i ugn värmd till 200 grader i ca 30 minuter eller tills eclairerna är lätta och guldgula. Gör ett litet snitt i varje eclair för att släppa ut ångan. Låt kallna på ugnsgallret.

Vaniljkräm:
Jag använde vaniljvisp som jag vispade pösig med elvisp. Vill man så kan man göra sin egen kräm, eller använda påsvaniljsås. Man kan även fylla eclairerna med vispad grädde blandad med en god sylt eller naturell.

Glasyr:
2 msk smör
1 msk mjölk
1 msk kakaopulver
1 1/4 dl florsocker

Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Lyft från plattan och rör ner kakao och florsocker.

Dela eclairerna på längden och spritsa i vaniljkrämen. Bred på glasyren ovanpå. Låt stelna.

Inga kommentarer: