onsdag, november 14, 2007

Chokladkolakaka

Oj oj oj! Här kommer ännu ett recept från Kladdkakor - nya och gamla favoriter för den chokladälskande hemmabagaren, av Maria Öhrn. Kakan är gudomlig och innehåller bland det bästa livet kan ge: kola och choklad i samma form, samtidigt som den är hur enkel som helst att göra!

Till kakan behövs:
125 g smör
150 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker

Till kolasåsen behövs:
1 ½ dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap

Börja med att smöra och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen, rör sedan om då och då tills chokladen smält helt. Låt detta svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda i 5-10 minuter i en 175 grader varm ugn. Koka under tiden kolan genom att blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Bred ut den heta kolan över kakan i formen och ställ kallt, helst i frysen, så att kolan stelnar lite. Bred därefter ut resten av smeten över kakan i formen och grädda i ytterligare 5-10 minuter i 175 grader. Låt kakan stå över natten och servera sedan med grädde.

Jag rev dessutom över lite nougat som garnering men det finns säkert annat som också passar bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var kommer chokladbehovet ifrån? Jag tycker bara det är tråkigt att jag inte kan vara med och roffa åt mig av kakan :)

lina sa...

Den ser ju helt underbart god ut,vill ha nu...får nog vänta till helgen i alla fall!

E-S sa...

Cia: Vems chokladbehov?

Lina: Du kommer inte att bli besviken =)