tisdag, december 19, 2006

Gräddkola

Som mindre bemedlad student kan det i dessa tider vara svårt att finna på råd då kassan är skral och tiden är knapp. Därför kommer nu ännu ett julklappstips som dock lutar lite mer åt det tuggbara hållet. Den påminner om Cias `Gammeldags Chokladkaffekola´ men jag tycker ändå att det går att motivera en plats för denna nu i juletider då alla goda råd är dyra.

Gräddkola:
3 dl vispgrädde

3 dl socker

1,5 dl sir
ap, ljus
50 g smör

1,5 msk vaniljsocker

3 msk kakao

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta på spisen, ca 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen når 120 grader. Gör annars ett kulprov: Ta en tesked av kolan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig.

Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper som du smörjt med lite margarin. Den lossnar lättare då. Låt svalna. När kolan stelnat något så när, skär du upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Blir som små, små fina paket!

Förvara kolan svalt. Lägg de små paketen i en fin burk, eventuellt med fint papper inuti!
Hej hopp vilken godisgod julklapp!
E-S

Tack till Martin för lån av termometer! Tack vare den fick jag till den rätta konsistensen!

Inga kommentarer: