Gräddkola

Gräddkola:
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1,5 dl sirap, ljus
50 g smör
1,5 msk vaniljsocker
3 msk kakao
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta på spisen, ca 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen når 120 grader. Gör annars ett kulprov: Ta en tesked av kolan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper som du smörjt med lite margarin. Den lossnar lättare då. Låt svalna. När kolan stelnat något så när, skär du upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Blir som små, små fina paket!
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper som du smörjt med lite margarin. Den lossnar lättare då. Låt svalna. När kolan stelnat något så när, skär du upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Blir som små, små fina paket!

Hej hopp vilken godisgod julklapp!
E-S
Tack till Martin för lån av termometer! Tack vare den fick jag till den rätta konsistensen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar