torsdag, november 23, 2006

Choklad- och banankaka i mastodontform

Då det tjoats och tjimmats :) mycket om kakan med vit choklad och saffranstryffel, tänkte jag slänga ut ett annat mastodont-recept till allmän njutning! Detta recept kommer även det från allas vårt favoritcafé: Tinells! Kakan är underbar och avnjuts bäst i goda vänners lag och med ett gott te i favoritkoppen.

Sätt ugnen på 180 grader

Kaka:
2-3 övermogna bananer
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ dl vatten
200 g smält smör

Glasyr:
100 g smält smör
150 g mörk godisgod choklad
2 ägg
3 ½ dl florsocker
2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao

Skär/bryt los bananos i bitar i en bunke. Vispa dem pösiga tillsammans med ägg och socker. Blanda alla torrvaror och blanda sedan ner dem i smeten. Häll i det smälta smöret och vattnet och vispa sedan smeten så den blir slät. Häll allt i en smord och bröad form och grädda i 35 minuter. Låt sedan kakan svalna.

Smält smöret till glasyren och hacka chokladen i små bitar. Låt sedan chokladen smälta tillsammans med smöret. Blanda ner äggen och torrvarorna. Vispa ihop och häll sedan i vattnet. Låt glasyren svalna lite innan du breder ut den på kakan.

Tips:
  • För kraftig banansmak, använd 3 bananer. För lite mer överkomlig banansmak, använd 2 bananer.
  • Jag brukar använda mer florsocker i glasyren än vad som står i receptet då jag inte brukar få till den rätta konsistensen. Glasyren blir lätt väldigt rinnig annars.
  • Använd choklad med hackade nötter i eller liknande i glasyren så blir det hela lite knaprigare!
  • Dekorera kakan med något gott, exempelvis Non Stop.

Det här receptet kan man även använda till att göra muffins. Ta extra stora muffinsformar och fyll dem till 2/3. Grädda i ca 20 minuter. Om du inte vill ha chokladsmak kan du ersätta kakaon med ½ dl extra mjöl och garnera med bär eller pärlsocker istället!

Inga kommentarer: