fredag, september 18, 2009

Trattkantarellsoppa

Det har just ramlat ner ett mail från svärmor i min inbox. Mailet innehåller ett recept på trattkantarellsoppa som verkar fantastiskt trevligt. Jag kommer absolut att testa receptet vid tillfälle! Delar självklart med mig till er alla för det är ju snart hög tid att ge sig ut efter trattisar!


Trattkantarellsoppa

6 portioner

90 g torkade trattkantareller (motsvarar ca 2½ liter färska)

2-3 msk smör

6 msk vetemjöl

7 dl avrunnet svampspad

8 dl vatten

3 grönsaksbuljongtärningar

1½ msk tomatpuré

50 g ädelost

3 dl créme fraiche

2 tsk pressad citron

Finhackad persilja

Gör så här:

Grovkrossa den torkade svampen med handen. Häll över så mycket vatten att svampen är helt täckt och låt den ligga i blöt i minst en timme. Låt den rinna av i ett durkslag. Spara blötläggningsspadet. Värm svampspadet, vattnet och buljongtärningarna i en kastrull. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen på svag värme i 5 - 10 minuter. Lägg över svampen i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör om väl. Tillsätt buljongen, lite i taget, under omrörning. Smaksätt med tomatpuré och ädelost och låt soppan koka ca. 10 minuter. Tillsätt créme fraiche och citronsaft och smaka av kryddningen. Strö över hackad persilja strax före servering.

Gula kantareller är ju förstås också mycket, mycket trevligt!

5 kommentarer:

dennisMat sa...

Ser fantastiskt gott ut!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Kantareller är så väldigt gott. Finns massor av dem i Jämtlandsfjällen nu :)

E-S sa...

Ska nog försöka ge mig ut på lite svampjakt i veckan, och kanske testa att göra soppan på färsk svamp. Mmm... Längtar!

Marielle sa...

Mmmmm så gott! Mamma gör också en fantastiskt god trattkantarellsoppa - måste nog be om det receptet också :) Vill också på svampjakt, du kan väl hojta till ifall jag skulle råka ha lite tid över.

Fröken Dill sa...

Kul! Det är väldigt likt (samma recept?) den goda trattkantarellsoppa som MIN svärmor brukar göra. Det är verkligen tid för trattisar nu.
Hälsar fröken Dill