onsdag, november 12, 2008

Chokladkolaskorpor


Dessa kolakakor är perfekta till kakkalaset! De fanns på mitt kakfat i helgen och blev mycket uppskattade av gästerna. För att göra de här skorporna av det sötare slaget behöver du:

Till botten
115 g osaltat smör, + extra att smörja med
3 dl vetemjöl
½ dl råströsocker

Till kola
200 g smör
1 1/4 dl råströsocker
3 msk vit baksirap
4 dl konserverad sötad kondenserad mjölk

Till chokladtäcke
Ca 7-9 rutor god mörk choklad, i bitar

För att tillverka chokladkolaskorporna gör du så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en 23 cm stor, låg, fyrkantig kakform och lägg bakpapper över botten. Blanda smör, mjöl och socker i en matberedare och kör tills degen blir som en smuldeg ungefär. Tryck ner degen i formen och jämna till ytan. Grädda kakan tills den får färg, ca 20-25 minuter.

Under tiden som kakan gräddas gör du kolan. Lägg smöret i en kastrull, häll i socker, baksirap och den sötade kondenserade mjölken. Värm allt på låg värme tills sockret smält. Koka upp och sjud i 6-8 minuter under konstant omrörning, tills kolan blivit mycket tjock. Ta ur kakan ur ugnen, häll kolasmeten över och ställ kallt tills kolan stelnat.

För chokladtäcket:
Smält chokladen i en värmefast skål över en kastrull med sjudande vatten. Lyft bort skålen och låt chokladen svalna lite. Bred därefter ut chokladen över kolan. Ställ in formen i kylen och låt chokladtäcket stelna lite innan du skär upp kakan i små bitar.

Ät och njut, eller bjud dina vänner och se dem bli glada!

3 kommentarer:

Liz sa...

Åhhhh dom var såååå goda! :-)
Det här receptet ska sparas och göras här i hemmet många gånger...
kram Elisabeth

E-S sa...

Kul att du gillade dem :) Kram!

Anna sa...

Super duper goooda :) har sparat detta recept