torsdag, augusti 21, 2008

Jordgubbsbitar med choklad

Uppdatering 080917: Kameran har återfunnits! Lägger därför in bild på bild ur kokboken Himmelska Brownies på godbitarna!

Jag är så ledsen att jag inte kan dela med mig av bilder på de här godbitarna. Detta då laddaren till kameran fått ben i samband flytten nyligen. Jag vet mycket väl att det som receptberoende känns tryggt med bilder som illustrerar vad det faktiskt är man håller på att göra, och jag ber om ursäkt för att jag inte kan bistå till denna trygghet. Jag rekommenderar ändå att denna gång kasta sig ut i det okända för att tillverka dessa godbitar. Det är helt klart värt det!

Jag kan försöka beskriva hur det färdiga resultatet ska se ut: som en smulpaj i en rektangulär form. Så! Nu kan ni föreställa er kakan. Föreställ er sedan att ni skär denna i små avlånga bitar och vips! så har ni kakor. Känns det bättre nu? Bra! Nu har ni förhoppningsvis klart för er vad det är ni ska göra nästa gång suget faller på på kvällskvisten, exempelvis framför OS-sändningarna. Eller då det vankas kakkalas.

Till ca 16 stycken behöver du:

3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl ljust farinsocker
225 g osaltat rumstempererat smör
2 ½ dl havregryn
Ca 2 dl jordgubbssylt
1 ½ dl god choklad i småbitar
½ dl mandelspån

Sätt ugnen på 190 grader. Klä en 30x20 cm stor sockerkasform med bakpapper. Sikta mjöl och bakpulver i en stor skål. Häll därefter strö- och farinsockret i mjölet och blanda väl. Nu tillsätter du smöret och arbetar ihop smeten till en smuldeg. Tillsätt havregrynen. (OBS! Smaka inte på degen nu. Risken är att du då glömmer vad det var du företagit dig att göra, och degen går åt innan kakorna hunnit se dagens ljus.) Tryck ner tre fjärdedelar av degen i botten av formen. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut kakan och bred ut jordgubbssylten över kakbottnen och strö chokladbitarna över. Blanda den återstående degen med mandelspånen och strö sedan ut den jämnt över sylten och chokladbitarna. Pressa försiktigt ner smuldegen så att kakan blir kompakt.

Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda den i ytterligare 20-25 minuter, eller tills kakan blivit gyllenbrun. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. Sist skär du kakan i avlånga bitar och ät så mycket som ditt samvete tillåter!

1 kommentar:

E-S sa...

Nu har jag gjort dessa kakor ännu en gång. Denna gång använde jag dock vit choklad i stället för vanlig ljus sist, och hallonsylt i stället för jordgubbsdito. Resultatet blev minst lika bra som sist! Mmm, gott värre :)