onsdag, april 16, 2008

Fikamingel

Jag var på fikamingel hemma hos Emma Andersson, som var förra årets Beige Champion, svensk mästare i caffè latte. Det bjöds självklart på gott kaffe men också smaskiga kakor som konditor Mia Öhrn bakat åt oss (Till exempel den goda kokos-och lemon curdkakan). Vi pratade om de nya kaffetrenderna och hur svenskarnas kaffevanor ändrats.

Faktum är att det de senaste åren hänt mycket på kaffefronten. För mig som sporadisk kaffedrickare är det svårt att hänga med. När jag någon gång dricker kaffe ska det vara svart som natten utan socker, mjölk eller annan smaksättning. Per definition gör det mig lite ute, men det stör mig inte särskilt mycket. Jag anser att ska det vara mjölk i kaffet ska det vara riktigt mycket mjölk! Inte bara en skvätt utan isf en riktig caffè latte eller cappucino och allt vad det heter. Helst tillverkad av någon som kan också.

Idag är kaffemaskinerna standard på de flesta caféer. 38 % av alla svenskar dricker en caffè latte i månaden, samma siffra för cappucini. Men det är inte bara ute vi dricker allt mer kaffedrycker. Många skaffar egna maskiner till hemmet och mjölkförsäljningen har faktiskt ökat på grund av den ökade konsumtionen. Hela 61% av alla kaffedrickare använder mjölk i sitt kaffe. 27% av all mjölk som säljs hälls i det svarta guldet. Dessutom går det nu att köpa särskild baristamjölk i affärerna. Vad är det här för nymodigheter tänker ni nu, men faktiskt är det så att 26% av alla över 60 dricker en caffè latte i månaden.

Konceptet med fikamingel tycker jag låter väldigt trevligt. Bjud hem alla dina vänner, koka ihop kaffe av olika sorter och bjud på en massa kakor till. Småkakstrenden är ju till exempel tillbaka! Om du inte vill göra allt själv är ju knytis ett bra förslag! Eftersom det finns en mängd olika kaffesorter och smaker är det lite roligt om man kan matcha kakorna med de olika smakerna.

När det gäller kaffetillverkningen lärde jag mig detta:

  • Kaffet ska vara så färskt det bara går! Även om du förvarar kaffet i en fin burk ska det helst vara kvar i sin riktiga påse. Det ska förvaras på en sval och mörk plats, kylskåp är dock en överdrift.
  • Vattnet du använder ska vara helt färskt och helt iskallt från början.
  • Kaffet är godast om du dricker det direkt efter bryggning. Ur termos helst inom en timme.
  • Maler du bönorna själv ska du göra det alldeles innan bryggning
  • Ska du göra en mjölkbaserad dryck ska mjölken liksom vattnet vara helt färsk och kall.

1 kommentar:

KarinW sa...

Jag vill också tycka om kaffe men jag har blandat med ALLT och det hjälper inte. Men det luktar gott iaf!