onsdag, april 16, 2008

Matpriser

Bilden ovan visar hur stor förändring matpriserna har gjort utifrån ett index för 1980 års priser (klicka för större bild). Men bara sedan mars förra året har många livsmedels priser stigit med många procent! Exempel på detta är:

Frukt 12,0 %
Bröd och spannmålsprodukter 10,9%
Mjölk, ost, ägg 10,4%
Oljor, fetter 9,5 %
Grönsaker 6,5%
Kött 5,7%
Sötsaker och glass 2,2 %
Fisk 1,6 %
Övriga livsmedel 3,4 %

Jag tror inte det här är något som vi kan klaga över utan snarare acceptera. Det finns många faktorer världen över som gör att priserna höjs. Exempelvis jobbar vi stenhårt för att öka den ekonomiska utveckligen i utvecklingsländerna. Detta medför att det blir en större efterfrågan på de varor som finns på marknaden vilket i sin tur gör att priserna blir högre. En lösning man kan tänka sig är väl att vi i västvärlden skär ner på vår standard... Fler anledningar till prishöjningarna finns att läsa i artikeln nedan, men jag är övertygad om att det mesta beror på att vi i de "rika" länderna fortsätter att överkonsumera.

Bilden och siffrorna kommer från e24.se, ursprungligen från SCB.

3 kommentarer:

Catty sa...

det är helt galet :(

Mungbönorna sa...

Jo det här har man allt märkt när man handlar nuförtiden... Och allra hårdast slår det mot oss som har det lite knapert redan som det är: studenter, ensamstående föräldrar, pensionärer osv. Och det är knappast vi som överkonsumerar... visst är världen orättvis.
/Majsan

vilgotelajt sa...

Jo jag delar din analys bästa Cia... Matpriserna rusar i höjden, det är bara att acceptera. Förut hette lösningen kraftig överproduktion och feta jordbrukssubventioner, nu har vi omstrukturerat stora delar jordbruksstödet och då är priset av dessa ökade priser på jordbruksprodukter...