Viannes heta kryddiga choklad
Om en vecka kommer jag att befinna mig i Frankrike och närmare bestämt Paris! Och då kommer jag förhoppningsvis att få smaka på något spännande att äta som jag kan rapportera om här! Vad återstår att se, jag är lite skeptisk till sniglar...
Det finns däremot något franskt som kan sammanfattas i favorit att läsa, favorit att se på film och favorit att stoppa i munnen... Chocolat! Joanne Harris som har skrivit Chocolat är en av mina absoluta favoritförfattare och hon har dessutom åstadkommit en kokbok som samlar franska recept i allmänhet och recept från hennes egna böcker i synnerhet. I denna kokbok, som jag självklart också har i min ägo, finns en chokladdryck ur ovan nämnda bok. Det får bli mitt smakprov på Frankrike tills vidare.
Viannes heta kryddiga choklad 2 port
4 dl standarmjölk
½ vaniljstång, halverad på längden
½ kanelstång
1 chilifrukt, halverad och urkärnad
100 g mörk choklad (70%)
ev råsocker efter smak
vispad grädde, chokladspån, konjak eller Amaretto till serveringen
Häll mjölken i en kastrull, tillsätt vaniljstång, kanelstång och chili utan kärnor och låt det försiktigt sjuda i 1 minut. Riv chokladen och vispa ner den tills den smälter. Tillsätt socker om du måste men pröva utan. Lyft kastrullen från värmen och låt den stå och dra i 10 minuter, ta upp kryddorna, ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det försiktigt koka upp. Servera i muggar med vispad grädde, chokladspån eller med några droppar konjak eller Amaretto.
Lästips till chokladen: Chocolat om ni mot all förmodan har missat den, men Gentlemän och Spelare av samma författare läser jag just nu och jag tror den passar perfekt till en kopp het, kryddig choklad! :)
Cia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar