lördag, februari 06, 2010

Chokladtårta


Här kommer receptet på en riktigt maffig och god chokladtårta. Jag har bakat den två gånger på sista tiden och kommer absolut att göra den igen. Det här är en riktig favorit med andra ord! Dessutom räcker den till många sugna gäster, enligt originalreceptet ska den räcka till ca 15 personer! Men det beror ju naturligtvis på hur stora bitar man tar :)

Till själva kakan behöver du:
225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 äggvitor

Fyllning:
2 msk starkt bryggt kaffe
50 g mörk choklad
75 g smör
1 dl florsocker

Glasyr:
150 g mörk choklad
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl creme fraiche

Så här gör du:

Använd en form med löstagbar botten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman smör och farinsocker till en mjuk massa med elvisp. 
Värm mjölken i en kastull tillsammans med chokladen tills chokladen smält. Låt svalna. 
Rör ner äggulorna i smör- och sockerblandingen, en i taget. 
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
Blanda ner de torra ingredienserna och chokladmjölken i smörblandningen, lite i taget medan du vispar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan ner dem i smeten. 
Kläm fast ett smörpapper eller bakplåtspapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna. Häll smeten i formen och grädda på den nedersta falsen i ugnen i ca 50 minuter. 
När kakan gräddats klart låter du den svalna något innan du tar ur den ur formen och låter den kallna på ett galler. 

Fyllning: Smält chokladen helt tillsammans med kaffet över ett hett vattenbad. Låt svalna. 
Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. 
Dela kakan så du får två bottnar. Lägg fyllningen ovanpå den ena bottnen och lägg sedan ihop bottnarna så kakan blir "hel" igen.

Glasyr: Smält chokladen helt över ett hett vattenbad.
Blanda ner florsocker och vaniljsocker.
Blanda sedan ner creme fraiche, lite i taget. Blanda tills du får en blank och jämn smet. 
Bre ut glasyren över tårtans kanter samt på ovansidan. 
Ställ tårtan att kallna i kylen. 

Servera som den är eller tillsammans med lite florsocker och/eller frysta bär för att bryta av chokladsmaken något. Gott är det i vilket fall!

4 kommentarer:

Marielle sa...

Åhh... Jag minns den härliga dagen då jag satt i ditt kök och mumsade i mig denna ljuvliga skapelse...! I want more - både kaka och sällskap :) Måste schemalägga lite mungbönetid nu :)

pepperkverna sa...

Åh, den så god ut! Hege

Anonym sa...

Går den att frysa?

E-S sa...

Oj, bra fråga! Jag antar att det inte finns något som hindrar att frysa den. Men jag har aldrig provat själv så jag kan inte med säkerhet säga att det blir bra. Vänta i så fall med glasyren tills serveringen. Lycka till!