söndag, maj 11, 2008

Vad har du i din matlåda...?

Som Cia poängterat så är det uppsatstider för många av oss just nu. Detta leder inte till någon större inspiration när det gäller matlagning, framförallt inte med tanke på att många av oss spenderar större delen av dagarna (och kvällarna) i en datasal med halvtaskig ventilation och när man väl kommer hem vill man ha mat - fort. Dessutom ska det helst även resultera i några matlådor att förtäras på skolan till lunch, men ibland även middag.

Och matlådor...
Nja, det är ju inte så himla sexigt direkt - och framförallt ser alltid nån annans matlåda mycket godare ut!
Ikväll svängde jag ihop en lasagne och gjorde lite pastasås med kyckling får att ha ett litet förråd till kommande dagar. Men, jag skulle gärna få lite tips på vad man kan göra som går fort och helst är studentekonomianpassat :) Och gärna nåt annat än pasta...

Vad säger ni? Har någon några bra tips? Om alla som kikar in här ger ett förslag var så borde vi ha en veckomeny ganska snart - eller hur? Recepten behöver inte vara så utförliga, ge bara en hint om vad man behöver eller länka till ditt inlägg. :)

Inspirationslös student tackar på förhand!

13 kommentarer:

Helena sa...

Cottage pie. Shepherd's pie är egentligen godare, men lammfärs ryms kanske i studentbudgeten. Hur som helst, gott och enkelt, billigt och ger många matlådor.

Cia sa...

Ett fågelbo ger ju åtminstone 4 måltider tycker jag.. Eller tre, beroende på hur mycket mat du vill ha! Lätt och snabbt att göra, billigt dessutom!

emma sa...

När det gäller matlådor så brukar det bli vad jag åt till middag kvällen innan eller så rör jag bara ihop en massa saker. Som att koka ris, lägga i lite grönsaker just innan det är klart och blanda ner kött/kyckling/fisk.
...kommer faktiskt inte på vad jag brukar göra annars, det är oftast varianter på det jag nämnde, som potatis, quinoa istället för riset etc. inget särskilt. Basvaror som alltid finns hemma.

Sedan måste jag fråga, vad är fågelbo?
Jag googlade lite snabbt och hittade en sida på ICA kuriren med recept på mördegskakor..och det var väl inte det du menade?!

Nudelns kärna sa...

Jag är inne på min andra vecka med pasta med lins- och tomatsås till lunch. Billigt, lättlagat och enkelt att mikra. Tänkte lägga upp ett recept lite senare den här veckan...

Nudelns kärna sa...

Annars funkar ju soppor av alla typer bra också, så länge man har behållare som inte läcker. :-) En macka till så håller man sig mätt ganska länge.

Cia sa...

emma: ett fågelbo är detta - http://the-mungbeans.blogspot.com/2008/02/fgelbo-till-middag.html. I princip en lite torrare pastagratäng med spagetti :) Jättegott blev det iallafall! Jag och Marielle botaniserade i kokbäckerna för ett tag sedan och testade det här, blev en favorit direkt för min del!

SolSara sa...

http://www.alltommat.se/recept?recipeid=6861

Detta recept på köttfärssoppa är gott och billigt, för ca 500g köttfärs, 500g-1kg potatis och morötter får man kanske 12 portioner soppa, jag brukar byta ut spiskummin mot lite kanel och muskot istället och inte ha i paprika eller persilja. Upptäckte nu att man inte kan andra antal portioner på länken, det har man kunnat förut.

Nudelns kärna sa...

Nu ligger lins- och tomatsåsreceptet uppe! :-)

Filippa sa...

Potatis & purjulökssoppa är gott, men inte så matlådevänligt. pasta är ju överlägset vad gäller mikrad mat....tyvärr men kokt kyckling med currysås och ris, långkok i ugnen kan man göra på nästa vad som helst för billigt kött; kött, grönsaker, lite vin/vatten/buljong och sedan i gryta med lock på 150grader i ugn i ca 2-3timmar. Supergott.

E-S sa...

Jag håller med Helena om Shepherd's pie. Och medan man ändå håller på med färs kan man lika gärna slänga ihop en lasagne. Eller crepes med köttfärsfyllning, eller varför inte alla tre? Och när man gör crepes får man ofta lite pannkakor över. Voilá! Och så har man helt plötsligt en massa matlådor! Och vill man inte ha köttfärsröra i crepsen så kan man ha någon stuvning eller dylikt. http://the-mungbeans.blogspot.com/2006/11/crepes.html
Och får man stuvning och ägg över så kan man göra en omelett att ha till. Eller ha stuvningen på varma mackor. Och oj vad många matlådor man har då :)

emma sa...

under c uppsatsen levde jag på pastasallad vilket var perfekt (skrev förra våren) med tanke på värmen. orkade inte med ngn varm mat då inte. och i vintras när det var dags för d-uppsats slutspurt levde vi på keldas soppor (kanske inte det vänligaste mot studentplånboken alltid men galet snabbt och hyffsat nyttigt). men jag skulle helt klart satsa på en fräsch sallad i min låda. varm mat får en lättar än mer däsig än vad man redan är pga de hemska datasalarna.... lycka till!

Millan sa...

På saltpeppar.se-bloggen så har vi en kategori som heter Lunchlådan. Kanske att du kan få lite inspiration därifrån:
http://www.saltpeppar.se/blog/?cat=41

Marielle sa...

Tack så mycket för alla tips!!! Det var verkligen trevligt med så många kommentarer :)